Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Nazewnictwo roślinnych alternatyw mięsa - ekspertyza prawna

Kategoria:

Prawie 30% Polaków od czasu do czasu spożywa produkty roślinne będące bezpośrednimi alternatywami mięsa, 6% robi to regularnie, a 31% jest otwarta by próbować takich produktów (Panel Ariadna, maj 2019). Asortyment na półkach sklepowych sieci handlowych jest coraz bogatszy - w końcu kolejni producenci proponują coraz wyższej jakości roślinne burgery, nuggetsy, czy kiełbaski.

W obliczu dyskusji odnośnie nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa, postanowiliśmy poprosić ekspertów o ich opinię opartą o aktualne regulacje prawne. Dzięki uprzejmości Centrum Prawa Żywnościowego, wszyscy, którzy chcą wdrażać lub już wdrażają roślinne alternatywy mięsa, mogą w łatwy i przejrzysty sposób zapoznać się z obowiązującymi zasadami nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa.

Ekspertyzę kierujemy zarówno do doświadczonych przedsiębiorców, którzy dostrzegają potencjał płynący z rosnącej popularności roślinnych odpowiedników mięsa, jak i dla wszystkich, którzy startują z nowymi koncepcjami roślinnych produktów.

Opracowanie przygotowane przez prawników Centrum Prawa Żywnościowego wybiega także w przyszłość, poruszając tematykę pojawienia się na europejskim rynku mięsa hodowanego komórkowo.

NAZEWNICTWO ROŚLINNYCH ALTERNATYW MIĘSA - EKSPERTYZA PRAWNA

Wybierz obszar: Plant-based

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Przeczytaj także

  • 23.04.2019

    Koniec z wegańskimi burgerami w UE?

    Według nowych planów Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi Parlamentu Europejskiego określenia takie jak „warzywny burger” czy „wegańska parówka” powinny być zakazane. Nazwy używane obecnie w przypadku produktów mięsnych byłyby zarezerwowane tylko i wyłącznie dla wyrobów zawierających mięso – dotyczyłoby to między innymi użycia takich słów jak...

    Czytaj więcej
  • 17.01.2019

    Branża spożywcza inwestuje w rozwój produktów roślinnych

    Moda na diety bezmięsne w przeciągu ostatnich lat stale rośnie, a liczba wegan, wegetarian i fleksitarian od 2016 r. zwiększa się w błyskawicznym tempie. Według raportu Mintela w pierwszym półroczu 2017 r. 28% konsumentów ograniczyło spożycie mięsa. Jednocześnie przemysł spożywczy stara się wyjść naprzeciw...

    Czytaj więcej
  • 04.01.2019

    Producent roślinnych burgerów Beyond Meat planuje wejść na giełdę

    Firma Beyond Meat poinformowała o złożeniu wniosku do Amerykańskiej Komisji Papierów Wartościowych i Giełd – przedsiębiorstwo miałoby pojawić się na giełdzie pod symbolem BYND. W ramach pierwszej oferty publicznej producent roślinnych zamienników burgerów, kiełbasek i drobiu planuje...

    Czytaj więcej

Materiał opracowany przez ekspertów:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.