Przeprowadzony w maju i czerwcu 2024 r., audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Podczas oceny systemu kontroli higieny uboju i inspekcji mięsa stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów oraz brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości.
Spostrzeżenia płynące z audytu
Choć oficjalny system kontroli produkcji mięsa drobiowego i czerwonego w Bułgarii obejmuje niemal wszystkie elementy prawodawstwa UE, to jak stwierdzono podczas kontroli DG Sante jego skuteczność jest poważnie zagrożona. Spowodowane jest to m.in.:
- niskim poziomem wykrywalności i rejestrowania niezgodności,
- brakiem udokumentowanych procedur lub instrukcji dla personelu przeprowadzającego kontrole,
- ograniczonymi środkami egzekwowania prawa, które podejmowane są w przypadku wykrycia problemów oraz
- faktem, że niektóre zadania urzędowe wykonywane są niezgodnie z przepisami UE.
Kontrole urzędowe w rzeźniach – status działań
Przeprowadzone w rzeźniach inspekcje wykazały także nieskuteczność oraz brak spójności przeprowadzanych kontroli urzędowych. Szczególnie podkreślono brak instrukcji dotyczących: kontroli przedubojowych (AMI), kontroli dobrostanu zwierząt oraz weryfikacji systemów samokontroli przedsiębiorstw spożywczych. Również instrukcje odnośnie kontroli poubojowej (PMI) nie zostały zaktualizowane pod względem najnowszych zmian w przepisach UE. Brakiem odnowienia charakteryzowały się także listy kontrolne dla urzędowych lekarzy weterynarii. Nie były one aktualizowane od 2014 r. i nie używano ich zbyt często podczas przeprowadzanych kontroli.
Sami audytorzy, jak zauważono, nie posiadali także wystarczającej wiedzy na temat konkretnych wymogów prawnych, w szczególności w zakresie PMI, systemów analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) oraz ochrony zwierząt podczas uboju.
Zawieszenie działalności rzeźni
Poważne problemy z utrzymaniem odpowiednich warunków sanitarnych i konserwacyjnych zauważono w jednej z poddanych inspekcji rzeźni. Pewne nieścisłości, problemy, zostały wykryte już w przeszłości, jednak nie odnotowano ich w raportach, z powodu ustnych próśb o ich naprawienie. Firma nie podjęła natomiast prób rozwiązania stwierdzonych niezgodności oraz wprowadzenia działań egzekucyjnych. Audytorzy odnotowali uszkodzenia podłóg, ścian i sufitu w obszarach patroszenia i dalszego przetwarzania tusz oraz uszkodzenia sprzętu w kilku częściach zakładu. Mowa tu o brudnych chłodziarkach, których powierzchni nie można było wyczyścić ani zdezynfekować oraz obecności szczelin między podłogą a drzwiami zewnętrznymi co uniemożliwia odpowiednią kontrolę szkodników. Inspektorzy stwierdzili ogólne niskie standardy higieny w kilku częściach kontrolowanego zakładu.
Warty uwagi jest także fakt, że zakład ten odmówił zespołowi audytorów i władzom dostępu do 3 zamkniętych chłodni, z których dwie były połączone z obszarem uboju. Po udanej próbie złamania zamka do drzwi w jednym z pomieszczeń, odnaleziono około 10 ton mrożonych produktów mięsnych, które magazynowano w sposób czyniący je niezdatnymi do spożycia przez ludzi. Znalezione mięso skonfiskowano i zniszczono, a działalność samego zakładu została tymczasowo zawieszona.
W poddanych kontroli rzeźniach, oficjalne pobieranie próbek nie wykazało żadnych niezgodności pod względem parametrów mikrobiologicznych. Podczas przeprowadzanych kontroli własnych w rzeźni drobiu w przeciągu ostatnich trzech lat nie zidentyfikowano także pozytywnych wyników na obecność Salmonelli czy Campylobacter.
Ustalenia końcowe
W odpowiedzi na wnioski płynące z audytu DG Sante, Bułgarska Agencja Bezpieczeństwa Żywności powołała grupę roboczą, której celem jest opracowanie projektu podręcznika dotyczącego przeprowadzania urzędowych kontroli w rzeźniach. Zaplanowano także szkolenia online dla wszystkich urzędowych lekarzy weterynarii i personelu obsługującego rzeźnie, a także szkolenia praktyczne na miejscu w zakresie badania przedubojowego i poubojowego. Bułgarska agencja podjęła także działania związane z opracowaniem procedury audytu planów samokontroli przedsiębiorstw oraz standardowej procedury operacyjnej (SOP) w celu weryfikacji skuteczności urzędowych kontroli związanych z żywnością.
Źródło: https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit-report/details/4839
Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.