Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa – wyniki audytu DG Sante

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Przeprowadzony w maju i czerwcu 2024 r., audyt DG Sante wykazał liczne niedociągnięcia w bułgarskim systemie kontroli mięsa. Podczas oceny systemu kontroli higieny uboju i inspekcji mięsa stwierdzono m.in. słabą egzekucję wprowadzonych przepisów oraz brak odnotowywania jakichkolwiek nieprawidłowości.

Spostrzeżenia płynące z audytu

Choć oficjalny system kontroli produkcji mięsa drobiowego i czerwonego w Bułgarii obejmuje niemal wszystkie elementy prawodawstwa UE, to jak stwierdzono podczas kontroli DG Sante jego skuteczność jest poważnie zagrożona. Spowodowane jest to m.in.:

- niskim poziomem wykrywalności i rejestrowania niezgodności,

- brakiem udokumentowanych procedur lub instrukcji dla personelu przeprowadzającego kontrole,

- ograniczonymi środkami egzekwowania prawa, które podejmowane są w przypadku wykrycia problemów oraz

- faktem, że niektóre zadania urzędowe wykonywane są niezgodnie z przepisami UE.

Kontrole urzędowe w rzeźniach – status działań

Przeprowadzone w rzeźniach inspekcje wykazały także nieskuteczność oraz brak spójności przeprowadzanych kontroli urzędowych. Szczególnie podkreślono brak instrukcji dotyczących: kontroli przedubojowych (AMI), kontroli dobrostanu zwierząt oraz weryfikacji systemów samokontroli przedsiębiorstw spożywczych. Również instrukcje odnośnie kontroli poubojowej (PMI) nie zostały zaktualizowane pod względem najnowszych zmian w przepisach UE. Brakiem odnowienia charakteryzowały się także listy kontrolne dla urzędowych lekarzy weterynarii. Nie były one aktualizowane od 2014 r. i nie używano ich zbyt często podczas przeprowadzanych kontroli.

Sami audytorzy, jak zauważono, nie posiadali także wystarczającej wiedzy na temat konkretnych wymogów prawnych, w szczególności w zakresie PMI, systemów analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli (HACCP) oraz ochrony zwierząt podczas uboju.

Zawieszenie działalności rzeźni

Poważne problemy z utrzymaniem odpowiednich warunków sanitarnych i konserwacyjnych zauważono w jednej z poddanych inspekcji rzeźni. Pewne nieścisłości, problemy, zostały wykryte już w przeszłości, jednak nie odnotowano ich w raportach, z powodu ustnych próśb o ich naprawienie. Firma nie podjęła natomiast prób rozwiązania stwierdzonych niezgodności oraz wprowadzenia działań egzekucyjnych. Audytorzy odnotowali uszkodzenia podłóg, ścian i sufitu w obszarach patroszenia i dalszego przetwarzania tusz oraz uszkodzenia sprzętu w kilku częściach zakładu. Mowa tu o brudnych chłodziarkach, których powierzchni nie można było wyczyścić ani zdezynfekować oraz obecności szczelin między podłogą a drzwiami zewnętrznymi co uniemożliwia odpowiednią kontrolę szkodników. Inspektorzy stwierdzili ogólne niskie standardy higieny w kilku częściach kontrolowanego zakładu. 

Warty uwagi jest także fakt, że zakład ten odmówił zespołowi audytorów i władzom dostępu do 3 zamkniętych chłodni, z których dwie były połączone z obszarem uboju. Po udanej próbie złamania zamka do drzwi w jednym z pomieszczeń, odnaleziono około 10 ton mrożonych produktów mięsnych, które magazynowano w sposób czyniący je niezdatnymi do spożycia przez ludzi. Znalezione mięso skonfiskowano i zniszczono, a działalność samego zakładu została tymczasowo zawieszona.

W poddanych kontroli rzeźniach, oficjalne pobieranie próbek nie wykazało żadnych niezgodności pod względem parametrów mikrobiologicznych. Podczas przeprowadzanych kontroli własnych w rzeźni drobiu w przeciągu ostatnich trzech lat nie zidentyfikowano także pozytywnych wyników na obecność Salmonelli czy Campylobacter.

Ustalenia końcowe

W odpowiedzi na wnioski płynące z audytu DG Sante, Bułgarska Agencja Bezpieczeństwa Żywności powołała grupę roboczą, której celem jest opracowanie projektu podręcznika dotyczącego przeprowadzania urzędowych kontroli w rzeźniach. Zaplanowano także szkolenia online dla wszystkich urzędowych lekarzy weterynarii i personelu obsługującego rzeźnie, a także szkolenia praktyczne na miejscu w zakresie badania przedubojowego i poubojowego. Bułgarska agencja podjęła także działania związane z opracowaniem procedury audytu planów samokontroli przedsiębiorstw oraz standardowej procedury operacyjnej (SOP) w celu weryfikacji skuteczności urzędowych kontroli związanych z żywnością.

Źródło: https://ec.europa.eu/food/audits-analysis/audit-report/details/4839

 

Zespół FoodFakty na bieżąco prowadzi monitoring zafałszowań żywności, suplementów diety i opakowań w bazie Probase 360. Klienci bazy codziennie otrzymują alert o produktach zafałszowanych i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne oraz korzystać z modułu analitycznego bazy.

Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360.

Autor:Magdalena Hryńko
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Przemysł mięsny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.