Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niemcy: mniej ognisk zakażeń w 2023, ale więcej zachorowań i ofiar

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

W 2023 roku Niemcy odnotowały spadek liczby ogniska zakażeń przenoszonych przez żywność, ale wzrosła liczba osób dotkniętych chorobami. Z danych Federalnego Biura Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności (BVL) oraz Instytutu Roberta Kocha (RKI) wynika, że zgłoszono 190 ognisk epidemicznych, które doprowadziły do 2 248 zachorowań, 283 hospitalizacji i 13 zgonów. W 2022 roku liczba ognisk wyniosła 211, ale ich skutki były mniej dotkliwe – odnotowano 1 488 zachorowań, 268 hospitalizacji i osiem zgonów.

Największe ogniska epidemiczne w 2023 roku

Największą ognisko zakażeń wywołał norowirus, powodując 538 zachorowań. Epidemia miała związek z deserem zawierającym mieszankę jagód, które pochodziły z Ukrainy, Turcji, Polski i Serbii, a zostały zapakowane w Belgii. Choć większość przypadków była łagodna, jedna osoba wymagała hospitalizacji. Kolejna epidemia norowirusa, w której zachorowało 65 osób, była związana z jogurtem przygotowanym z mrożonych malin.

Drugie największe ognisko zakażeń spowodował Bacillus cereus – 70 osób zachorowało po spożyciu gotowanego ryżu.

Ogniska epidemiczne z wyraźnym związkiem z żywnością

W 18 przypadkach udało się jednoznacznie powiązać źródło zakażenia z żywnością. Łącznie wywołały one 925 zachorowań, 68 hospitalizacji i trzy zgony. W większości przypadków patogen wykryto bezpośrednio w produktach spożywczych lub ich składnikach, co potwierdziło źródło zakażenia.

  • Salmonella była najczęstszą przyczyną, powodując 10 ognisk zakażeń, w tym wywołanych przez Salmonella Typhimurium (3) oraz Salmonella Enteritidis (2). Łącznie zachorowało 146 osób, a jedna zmarła.
  • Norowirus spowodował cztery ogniska zakażeń z 678 zachorowaniami.
  • Bacillus cereus wywołał dwa ogniska zakażeń, powodując 75 przypadków.
  • Listeria monocytogenes była związana z jednym ogniskiem zakażeń, w której odnotowano trzy przypadki, a dwie osoby zmarły.

Główne miejsca i przyczyny ognisk epidemicznych

Siedem ognisk zakażeń dotyczyło kilku regionów Niemiec, a niektóre przypadki miały zasięg międzynarodowy, obejmując inne kraje europejskie. Cztery epidemie powiązano z branżą gastronomiczną, a dwa przypadki dotyczyły konsumpcji w szpitalach i barach szybkiej obsługi.

Do wybuchów ognisk epidemicznych przyczyniły się m.in.:

  • Krzyżowe zanieczyszczenia żywności;
  • Niewłaściwa obróbka termiczna;
  • Nieprzestrzeganie warunków przechowywania;
  • Zakażony pracownik.

Ogniska epidemiczne bez pełnego potwierdzenia

W wielu przypadkach nie udało się jednoznacznie powiązać źródła zakażenia z konkretnymi produktami. Przykładowo, Campylobacter spowodował 42 ogniska epidemiiczne z 122 przypadkami zachorowań, a Salmonella Enteritidis była odpowiedzialna za 28 epidemii, w których zachorowało 250 osób, a cztery zmarły.

Wnioski

Mimo spadku liczby ognisk epidemicznych, wzrost liczby zachorowań, hospitalizacji i zgonów w Niemczech pokazuje, że wciąż konieczne są wzmocnione środki kontroli w produkcji żywności i edukacja na temat właściwej higieny oraz przechowywania produktów spożywczych.

Dane dotyczące liczby ognisk zakażeń przenoszonych przez żywność w Niemczech w 2023 roku pochodzą z raportu opublikowanego przez Federalne Biuro Ochrony Konsumentów i Bezpieczeństwa Żywności (BVL) oraz Instytut Roberta Kocha (RKI). Dokument jest dostępny na oficjalnej stronie BVL oraz pod linkiem

Źródło: https://www.bvl.bund.de/SharedDocs/Fachmeldungen/01_lebensmittel/2024/2024_11_04_Lebensmittelbedingte-Krankheitsausbrueche-2023.html

Autor:Szymon Kubina
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.