Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska zaprasza wszystkich dostawców produktów rolnych i spożywczych do włączenia się w badanie dotyczące nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorstwami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych.
Ankieta badania, również w języku polskim, umieszczona jest pod adresem:
ec.europa.eu/eusurvey/runner/UTPs_Baseline_Survey.
Można ją wypełniać do dnia 31 stycznia 2021 r., zajmie to jedynie 10 minut.
Kto powinien wziąć udział w badaniu?
Cel badania
Badanie ma na celu zobrazowanie aktualnej sytuacji przed wdrożeniem nowych przepisów.
17 kwietnia 2019 r. została przyjęta dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/633 „W sprawie nieuczciwych praktyk handlowych w relacjach między przedsiębiorstwami w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych”. Aby dokonać oceny skuteczności środków wprowadzonych przez państwa członkowskie w kontekście tej dyrektywy, Komisja Europejska będzie przeprowadzała coroczne badania. W ramach tego badania została opracowana ankieta skierowana
do dostawców z każdego etapu łańcucha żywnościowego.
Wyniki badania
Po zakończeniu badania zanonimizowane wyniki zostaną opublikowane pod adresem: datam.jrc.ec.europa.eu/datam/mashup/FOODCHAIN_UTP/index.htm. Wyniki te przyczynią się do uzyskania wiedzy na temat nieprawidłowości występujących na rynku oraz skali ich stosowania.
Źródło: MRiRW
Przeczytaj także
Z opublikowanego sprawozdania wynika, że handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymywał się na wysokim poziomie w okresie od stycznia do lipca 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.
Celem tygodnia jest podniesienie świadomości społeczeństwa na temat zagrożeń dla zdrowia ludzi i zwierząt, wynikających z oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, promowanie dobrych praktyk w tej dziedzinie oraz ograniczenie powstawania i rozprzestrzeniania się oporności na całym świecie.
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”.