Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe badania wykazały negatywny wpływ niskokalorycznych substancji słodzących na mikroflorę jelitową i masę ciała potomstwa

Kategoria: Składniki Żywności

Wielu ludzi preferuje sztuczne lub naturalne substancje słodzące, aby zmniejszyć spożycie kalorii i masę ciała. Nowe badanie prowadzone przez dr Raylene Reimer z Uniwersytetu Calgary, opublikowane w czasopiśmie Gut wykazało, że spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących w czasie ciąży ma wpływ na zwiększenie poziomu tkanki tłuszczowej u potomstwa i zaburzenia mikroflory jelitowej.

Kluczowe okresy życia – ciąża i karmienie piersią

„Niskokaloryczne substancje słodzące uważa się za bezpieczne do spożycia w czasie ciąży i laktacji. Jednak wyniki badań na ludziach wskazują, że mogą one zwiększać masę ciała i inne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Nawet stewia, która jest okrzyknięta naturalną alternatywą dla aspartamu i innych niskokalorycznych sztucznych słodzików, wykazała podobny wpływ na zwiększenie ryzyka otyłości u dzieci w młodym wieku.” – dr Raylene Reimer.

Aspartam i stewia są 200 do 400 razy słodsze niż cukier. Coraz bardziej popularna stewia była historycznie stosowana w Paragwaju i Brazylii do leczenia cukrzycy i jest nowym składnikiem wielu naturalnych produktów oraz napojów białkowych. Stewia jest naturalnym, niskokalorycznym słodzikiem, ekstrahowanym z rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej.

Popyt na słodziki w celu utraty masy

W odpowiedzi na wyższe wskaźniki otyłości, wzrosło stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących, szczególnie u kobiet i dzieci. Codzienne spożycie jest powiązane z większą masą niemowląt i wczesną miesiączką u młodych kobiet poniżej 10 roku życia, która jest znanym czynnikiem ryzyka przewlekłych chorób. Zgodnie z badaniem, wykryto obecność niektórych, ale nie wszystkich substancji słodzących w mleku matki, co stanowi potencjalny sposób przenoszenia.

„Zrozumienie wpływu składników diety na metabolizm matki i mikroflorę jelitową może pomóc w zdefiniowaniu optymalnej diety matki, która w przyszłości będzie sprzyjać zarówno zdrowiu matki, jak i dziecka” – powiedziała dr Reimer.

Zmiana mikroflory jelitowej niemowląt

Zrozumienie wpływu słodzików na przyrost masy ciała nie jest kompletne, ale istnieją powody, by sądzić, że kluczową rolę mogą odgrywać zmiany w mikroflorze jelitowej. W badaniu na myszach zastosowano przeszczep kału, aby wykazać bezpośredni wpływ zmienionej mikroflory jelitowej na zwiększone ryzyko otyłości. Przeszczepianie kału od potomstwa matek, które spożywały niskokaloryczne słodziki, do sterylnych myszy wolnych od zarazków spowodowało, że myszy przybrały na wadze i miały gorszą kontrolę poziomu glukozy we krwi. Mimo że potomstwo nigdy nie spożywało samych substancji słodzących, zmiany w mikroflorze jelitowej matki i w metabolizmie były wystarczające, aby zmienić mikroflorę u potomstwa i wywołać otyłość.

Źródło: Uniwersytet Calgary

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Michał Snopkiewicz

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.