Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
15 marca 2017 r. Parlament Europejski przyjął Rozporządzenie 2017/625 dotyczące urzędowych kontroli żywności i pasz – większość z tych przepisów wejdzie w życie w grudniu 2019 r. Nowe prawo wprowadza pewne zmiany w dotychczasowych regulacjach. Sprawdź też: Nowe europejskie przepisy dotyczące oficjalnych kontroli w branży spożywczej – część I
Zmiany w przepisach część II:
Urzędowe kontrole żywności importowanej
Nowe Rozporządzenie upraszcza system kontroli żywności importowanej, kładąc większy nacisk na analizę konkretnych rodzajów ryzyka. Podczas gdy do tej pory obowiązywały w tej kwestii odrębne przepisy, nowe prawo wprowadza jednolite wymagania dotyczące wszystkich typów żywności i pasz.
Jeden punkt kontrolny na granicy
Bardzo ważnym uproszczeniem jest ustanowienie Punktów Kontroli Granicznej dla wszystkich urzędowych kontroli, które zastępują istniejące do tej pory dwa odrębne punkty kontrolne:
Ogólne zasady prowadzenia urzędowych kontroli
Artykuły od 47 do 51 Rozporządzenia regulują wiele aspektów dotyczących przeprowadzania urzędowych kontroli importowanej żywności i pasz:
Obowiązkowa dokumentacja eksportowa
W przypadku eksportu żywności i pasz właściwe organy muszą wydać dokumenty zawierające wszystkie informacje związane z urzędowymi kontrolami, niezależnie od tego czy były one prowadzone przez ten sam bądź inny organ. Certyfikaty mogą być wystawione jedynie przez odpowiednio przeszkolonych i bezstronnych urzędników, w przypadku których nie ma ryzyka konfliktu interesów i tylko wówczas, gdy dokumentacja jest kompletna. Sami urzędnicy również podlegają oficjalnym kontrolom. Niektóre rodzaje żywności, takie jak produkty roślinne, wymagać mogą atestów, w tym informacji dotyczących certyfikatów produkcji ekologicznej oraz chronionych nazw pochodzenia.
Obowiązkowa dokumentacja importowa
Jeśli chodzi o żywności importowaną, Rozporządzenie wprowadza nowy dokument zatytułowany „Wspólny Zdrowotny Dokument Wyjścia” (ang. Common Health Entry Document, CHED), który zawiera wszystkie informacje niezbędne do identyfikacji danej przesyłki oraz miejsca jej przeznaczenia. Dokładny format CHED, jak również stawiane w nim minimalne wymagania, zostaną zdefiniowane przez kolejne przepisy, które najprawdopodobniej zostaną zaakceptowane przez Komisję Europejską w drugim kwartale 2019 r.
Czytaj dalej: Nowe europejskie przepisy dotyczące oficjalnych kontroli w branży spożywczej – część III
Źródła:
Przeczytaj także
15 marca 2017 r. Parlament Europejski przyjął Rozporządzenie 2017/625 dotyczące urzędowych kontroli żywności i pasz – większość z tych przepisów wejdzie w życie w grudniu 2019 r. Nowe prawo wprowadza pewne zmiany w dotychczasowych regulacjach
15 marca 2017 r. Parlament Europejski przyjął Rozporządzenie 2017/625 dotyczące oficjalnych kontroli żywności i pasz – większość z tych przepisów wejdzie w życie w grudniu 2019 r. Nowe prawo wprowadza pewne zmiany w dotychczasowych regulacjach i, mimo że nie zawiera ono rewolucyjnych rozwiązań, jest istotne przede wszystkim z trzech powodów...
7 lutego 2019 r. weszło w życie Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/229 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do niektórych metod, kryterium bezpieczeństwa żywności dla Listeria monocytogenes w skiełkowanych nasionach oraz...
W dniu 15 marca 2017 roku ukazało się nowe Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 w sprawie kontroli urzędowych i innych czynności urzędowych przeprowadzanych w celu zapewnienia...