Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

UWAGA ZMIANA do rozporządzenia nr 2073/2005

Kategoria: Prawo Żywnościowe

7 lutego 2019 r. weszło w życie Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/229 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do niektórych metod, kryterium bezpieczeństwa żywności dla Listeria monocytogenes w skiełkowanych nasionach oraz kryterium higieny procesu i kryterium bezpieczeństwa żywności dla soków owocowych i warzywnych niepasteryzowanych (gotowych do spożycia).

Rozporządzenie stanowi m. in.:

- kryteria mikrobiologiczne dotyczące niektórych mikroorganizmów oraz przepisy wykonawcze obowiązujące przedsiębiorstwa sektora spożywczego w odniesieniu do ogólnych i szczegółowych wymogów higieny

- aktualizację metod odniesienia oraz protokołów weryfikacji zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi zgodnie z wytycznymi Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego oraz Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej

- klasyfikację mikroorganizmu Enterobacter sakazakii oraz nazwy dwóch serotypów Salmonelli

- ustanowiono kryterium bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia, a także dla dla salmonelli oraz kryterium higieny procesu dla E. coli w sokach owocowych i warzywnych niepasteryzowanych

- umożliwia dalsze stosowanie obecnych metod alternatywnych, aby zapewnić przedsiębiorstwom sektora spożywczego wystarczająco dużo czasu na dostosowanie metod, ponieważ niektóre certyfikaty dotyczące alternatywnych metod opartych na poprzedniej normie ISO 16140: 2003 mogą nadal obowiązywać do końca 2021 r.

Pełna treść: Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/229

Zobacz również pozostałe doniesienia z zakresu Prawa Żywnościowego

 

Autor: FoodFakty

Sprawdź również
Decyzja IJHARS – deklaracja pochodzenia produktu Centrum Prawa Żywnościowego
Przegląd zmian w przepisach prawa żywnościowego - luty 2019 Mérieux NutriSciences Polska
Propozycja zmian w ustawie o JHARS Centrum Prawa Żywnościowego
Przegląd zmian w przepisach prawa żywnościowego - styczeń 2019 Mérieux NutriSciences Polska
Zafałszowania żywności - przegląd FoodFakty FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.