Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
7 lutego 2019 r. weszło w życie Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/229 zmieniające rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych w odniesieniu do niektórych metod, kryterium bezpieczeństwa żywności dla Listeria monocytogenes w skiełkowanych nasionach oraz kryterium higieny procesu i kryterium bezpieczeństwa żywności dla soków owocowych i warzywnych niepasteryzowanych (gotowych do spożycia).
Rozporządzenie stanowi m. in.:
- kryteria mikrobiologiczne dotyczące niektórych mikroorganizmów oraz przepisy wykonawcze obowiązujące przedsiębiorstwa sektora spożywczego w odniesieniu do ogólnych i szczegółowych wymogów higieny
- aktualizację metod odniesienia oraz protokołów weryfikacji zgodności z kryteriami mikrobiologicznymi zgodnie z wytycznymi Europejskiego Komitetu Normalizacyjnego oraz Międzynarodowej Organizacji Normalizacyjnej
- klasyfikację mikroorganizmu Enterobacter sakazakii oraz nazwy dwóch serotypów Salmonelli
- ustanowiono kryterium bezpieczeństwa żywności w odniesieniu do Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia, a także dla dla salmonelli oraz kryterium higieny procesu dla E. coli w sokach owocowych i warzywnych niepasteryzowanych
- umożliwia dalsze stosowanie obecnych metod alternatywnych, aby zapewnić przedsiębiorstwom sektora spożywczego wystarczająco dużo czasu na dostosowanie metod, ponieważ niektóre certyfikaty dotyczące alternatywnych metod opartych na poprzedniej normie ISO 16140: 2003 mogą nadal obowiązywać do końca 2021 r.
Pełna treść: Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/229
Zobacz również pozostałe doniesienia z zakresu Prawa Żywnościowego
Przeczytaj także
Na stronach Rządowego Centrum Legislacji (RCL) pojawił się rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (druk UD 166). Został on skierowany do konsultacji publicznych.
Państwa Unii Europejskiej doszły do porozumienia w kwestii redukcji zanieczyszczenia mórz i oceanów jednorazowymi produktami z plastiku. Zakazane zostaną plastikowe sztućce, kubki, talerze, słomki i pałeczki do uszu. Nowa dyrektywa oparta jest o aktualne normy dotyczące odpadów, jednak wprowadza ona bardziej restrykcyjne przepisy w sprawie plastikowych produktów i opakowań
11 lutego 2019, Parlament Europejski i Rada osiągnęły wstępne porozumienie w sprawie wniosku Komisji Europejskiej, dotyczącego rozporządzenia o zrównoważonej i transparentnej ocenie ryzyka w łańcuchu żywnościowym w Unii Europejskiej. Stanowi to ważny krok w kierunku modernizacji polityki UE w zakresie bezpieczeństwa żywności...
Czy wiedziałeś, że pomimo że liczba zachorowań spowodowanych występowaniem Listeria Monocytogenes w żywności jest relatywnie niska, to jest ona jednym z wiodących czynników prowadzących do śmierci spowodowanej spożyciem...