Bezpieczeństwo żywności i żywienia - komentarz
Centrum Prawa Żywnościowego
Na stronach Rządowego Centrum Legislacji (RCL) pojawił się rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (druk UD 166). Został on skierowany do konsultacji publicznych.
Treść proponowanych zmian
Zmiany mają służyć zwiększeniu rzetelności transakcji między producentami rolnymi a skupującymi. Polegają na wprowadzeniu nadzoru nad rzetelnością prowadzenia skupu przez podmioty skupujące nieprzetworzone artykuły rolno-spożywcze oraz zwierzęta żywe. Zaproponowano, aby laboratoria wykonujące badania na potrzeby skupu były zatwierdzane przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych po udowodnieniu kryteriów wskazujących na obiektywność badań takich jak adekwatność kompetencji personelu i urządzeń do wykonywania określonych analiz, udział w badaniach biegłości, odpowiednie warunki do przechowywania próbek czy pobieranie próbek przez upoważnionych rzeczoznawców. W przypadku sporów pomiędzy dostawcami a skupującymi w przedmiocie parametrów jakościowych produktów będących przedmiotem skupu dokonywana byłaby ocena jakości handlowej polegająca na analizie wtórnika próbki w laboratoriach GIJHARS.
Przeczytaj także
13 marca wszedł w życie nowy plan ogólny zarządzania kryzysami w obszarze bezpieczeństwa żywności i pasz będący częścią decyzji wykonawczej Komisji (UE) 2019/300 z 19 lutego 2019 r.
Opublikowano nowe rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/6 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych i uchylające dyrektywę 2001/82/WE (Dz.U. L 4 z 7.1.2019, str. 43—167).
W styczniu 2019 r. Komisja Europejska opublikowała dwa nowe rozporządzenia w obszarze regulacji wina: rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2019/33 z dnia 17 października 2018 r. (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, str. 2—45) oraz rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2019/34 z dnia 17 października 2018 r. (Dz.U. L 9 z 11.1.2019, str. 46—76).
Polecane produkty