Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe europejskie przepisy dotyczące oficjalnych kontroli w branży spożywczej – część III

Kategoria: Prawo Żywnościowe

15 marca 2017 r. Parlament Europejski przyjął Rozporządzenie 2017/625 dotyczące urzędowych kontroli żywności i pasz – większość z tych przepisów wejdzie w życie w grudniu 2019 r. Nowe prawo wprowadza pewne zmiany w dotychczasowych regulacjach. Sprawdź też: Nowe europejskie przepisy dotyczące oficjalnych kontroli w branży spożywczej – część I oraz cześć II

Zmiany w przepisach część III:

Środki przymusu oraz kary

Lista działań podejmowanych w przypadku niespełnienia wymogów określonych przepisami, choć wciąż niepełna, obejmuje elementy ujęte w poprzednich regulacjach, m.in.: procedury dezynfekcji i oczyszczania towaru, zapobieganie wprowadzeniu żywności i pasz na rynek europejski, wycofanie produktów, jeśli zostały już dopuszczone do obrotu czy czasowe lub całkowite zawieszenie działań operatora. Rozporządzenie dodaje jednak również nowe pozycje na liście, takie jak:

  1. zatrzymanie żywych zwierząt lub okresy kwarantanny
  2. przymusowy ubój zwierząt, jeśli jest to niezbędne i adekwatne do zaistniałych okoliczności
  3. zamknięcie strony internetowej operatora

Ogólne wytyczne w zakresie wymierzanych kar pozostają natomiast takie same, jak wcześniej – sankcje muszą być „efektywne, adekwatne oraz działać zniechęcająco”. Rozporządzenie podkreśla jednak, że muszą być one proporcjonalne do sytuacji i możliwości finansowych operatora, a sięgać mogą nawet 10% kwoty jego obrotów. Regulacje te współgrają z włączeniem w zakres urzędowych kontroli kategorii zafałszowań motywowanych finansowo. Nowym rozwiązaniem jest także ochrona informatorów składających donos, która należy do obowiązków państw członkowskich na zasadach zgodnych z prawem unijnym i przepisami krajowymi.

Zasady kontroli szczególnych kategorii towarów

W przypadku niektórych kategorii żywności i pasz Rozporządzenie 2017/625 wyszczególnia dodatkowe obostrzenia ujęte już w poprzednio obowiązujących przepisach, które pozostają w większości niezmienione. Dotyczą one:

  • produktów pochodzenia zwierzęcego
  • pozostałości substancji obcych w żywności i paszach
  • zwierząt, produktów pochodzenia zwierzęcego, materiału rozrodczego, ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych
  • dobrostanu zwierząt
  • zdrowia roślin
  • środków ochrony roślin
  • GMO
  • produktów ekologicznych
  • chronionych nazw pochodzenia i innych podobnych certyfikatów
  • nowych czynników ryzyka związanych z żywnością i paszami

Nowe Rozporządzenie a przepisy dotyczące zdrowia zwierząt i roślin

W 2016 r., rok przed zaakceptowaniem Rozporządzenia 2017/625, Unia Europejska przyjęła nowe prawo dotyczące zdrowia zwierząt i roślin. Przepisy te w znacznym stopniu skupiają się na środkach zapobiegawczych i upraszczają wcześniejsze regulacje, wyjaśniając wiele niejednoznacznych kwestii, takich jak odpowiedzialność, identyfikowalność, tranzyt zwierząt czy dokumentacja produktów roślinnych. Rozporządzenie 2017/625 potwierdza te przepisy i jest z nimi kompatybilne. Prawo o Zdrowiu Roślin wejdzie w życie 14 grudnia 2019 r., tego samego dnia, co większość artykułów Rozporządzenia 2017/625. Data wdrożenia Prawa o Zdrowiu Zwierząt wyznaczona jest natomiast na dzień 21 kwietnia 2021 r. W okresie przejściowym wiążące są zatem nadal poprzednio obowiązujące przepisy.

Źródła:

Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.