Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe normy ISO już dostępne

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podczas trwania Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO opublikowano znowelizowane normy ISO 22003 dotyczące systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (część 1 i 2).

Część 1 określa wymagania dotyczące audytu i certyfikacji systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS – ang. Food Safety Management System). Część 2 obejmuje wyroby, procesy i usługi, w tym systemy bezpieczeństwa żywności.

Kylie Sheehan, dyrektor generalny ds. operacji w australijsko-nowozelandzkiej jednostce akredytacyjnej (JAS-ANZ) oraz członek grupy roboczej, która zaktualizowała teksty, powiedziała, że te dwie normy wspierają organizacje branżowe w uzyskiwaniu certyfikatów bezpieczeństwa żywności.

"Dają one również organom regulacyjnym i konsumentom pewność, że jednostki certyfikujące podejmujące się certyfikacji bezpieczeństwa żywności spełniają minimalne wymagania wzorcowe, które dają pewność co do osiągniętych wyników w zakresie bezpieczeństwa żywności".

Norma ISO 22003 zawiera wymagania dla jednostek certyfikujących, aby zapewnić ich spójność w zakresie kompetencji audytorów, czasu trwania i planowania audytów, pobierania próbek z terenu zakładu oraz przyznawania certyfikacji.

"Ujednolicenie wymagań dla wszystkich jednostek certyfikujących we wszystkich systemach i w całym łańcuchu żywności, od produkcji podstawowej po handel detaliczny i gastronomię, zapewnia równe szanse w branży i buduje zaufanie. Niezależnie od standardu wybranego przez przedsiębiorstwo spożywcze, podejście przyjęte przez jednostki certyfikujące do pomiaru zgodności jest teraz spójne" - powiedziała Amanda McCarthy, dyrektor ds. żywności i napojów w dziale Zapewnienia Jakości Biznesu DNV.


Linki do norm:

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Certyfikacja

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

  • 21.06.2022

    Jubileuszowa konferencja PCA

    10 czerwca w Warszawie odbyła się konferencja „Akredytacja wsparciem zrównoważonego rozwoju, konkurencyjności i efektywności gospodarki” pod patronatem Ministerstwa Rozwoju i Technologii. To pierwsze po pandemicznej przerwie tak duże, interdyscyplinarne forum poświęcone akredytacji.

     

    Czytaj więcej
  • 20.06.2022

    INFOSAN – podsumowanie I kw. 2022 r.

    Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.

    Czytaj więcej
  • 06.06.2022

    Ocena śladu węglowego istotna dla wizerunku firmy

    Budowa biznesu odpowiedzialnego społecznie to jeden ze sposobów na osiągnięcie neutralności klimatycznej całego świata. W tym celu należy nie tylko zbadać ślad węglowy przedsiębiorstwa. Warto także przygotować i wdrożyć strategię dekarbonizacji, a także poddać się transparentnej ocenie przez niezależne jednostki, jak CDP.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.