Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe wytyczne UE: Obowiązkowe stosowanie pełnogenomowego sekwencjonowania w walce z ogniskami chorób pokarmowych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Komisja Europejska, we współpracy z Europejskim Urzędem ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), opublikowała dokument zawierający odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dotyczące stosowania pełnogenomowego sekwencjonowania (WGS) w dochodzeniach związanych z ogniskami chorób przenoszonych drogą pokarmową.

Dokument ten wyjaśnia, w jaki sposób państwa członkowskie powinny wdrażać Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) 2025/179 z dnia 3 lutego 2025 roku, które wprowadza obowiązek stosowania WGS dla pięciu głównych patogenów przenoszonych przez żywność, takich jak Salmonella, w przypadku podejrzenia lub potwierdzenia związku z ogniskiem choroby.

Zgodnie z tym rozporządzeniem, wyniki sekwencjonowania muszą być przesyłane do systemu WGS zarządzanego przez EFSA. System ten jest połączony z bazą danych izolatów ludzkich prowadzoną przez Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), co umożliwia porównywanie izolatów pochodzących od ludzi i z żywności. Takie podejście, zgodne z koncepcją "Jedno Zdrowie" (One Health), ułatwia szybką identyfikację źródła ogniska choroby poprzez współpracę między organami ds. zdrowia publicznego a organami ds. bezpieczeństwa żywności.

Znaczenie wytycznych

Dzięki tym wytycznym państwa członkowskie zyskują jasne wskazówki dotyczące implementacji WGS w dochodzeniach epidemiologicznych, co przyczynia się do skuteczniejszego monitorowania i zwalczania ognisk chorób przenoszonych przez żywność w Unii Europejskiej.

WGS to zaawansowana technika pozwalająca na dokładne zbadanie materiału genetycznego patogenów, co umożliwia szybkie identyfikowanie źródła zakażenia. Dzięki wdrożeniu tej metody organy odpowiedzialne za bezpieczeństwo żywności mają lepsze możliwości śledzenia rozprzestrzeniania się patogenów w łańcuchu dostaw żywności.

Źródło: https://ec.europa.eu/newsroom/sante/newsletter-archives/61698

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.