Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowy biosensor do oznaczania zawartości antyoksydantów w napojach alkoholowych

Kategoria: Procesy i Technologie

Kontrola jakości piwa i wina

Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu w Kadyksie we współpracy z naukowcami z Akademii Rumuńskiej opracowali innowacyjną metodę pozwalającą na oznaczanie zawartości polifenoli w winach i piwach. Nowy biosensor charakteryzuje się niższym kosztem i krótszym czasem analizy w stosunku do powszechnie wykorzystywanych technik, takich jak metoda Folina-Ciocalteu. Polifenole to występujące w wielu produktach spożywczych antyoksydanty o właściwościach prozdrowotnych. Są one również istotne z punktu widzenia technologicznego, ponieważ wykazują bezpośredni związek ze stabilnością i wyróżnikami jakościowymi napojów alkoholowych, takich jak wino i piwo.

„Wyższy stopień precyzji i większa trwałość”

Stworzony przez naukowców z Kadyksu biosensor działa w oparciu o elektrodę, które wprowadzana jest do roztworu zawierającego enzym tyrozynazę oraz polimerowy przewodnik, ułatwiający przepływ prądu elektrycznego. „Prąd dostarczany jest do roztworu w sposób sinusoidalny, a nie liniowy, jak ma to miejsce zazwyczaj. Dzięki temu nasz biosensor charakteryzuje się wyższym stopniem precyzji i większą trwałością”, wyjaśnia dr Juan José García Guzmán, główny autor badania nad wykorzystaniem nowej metody. Po wprowadzeniu prądu do roztworu, enzym osadza się i uzyskiwany jest biosensor.

Ocena nowej techniki

Badacze poddali nowatorską technikę ocenie z wykorzystaniem dziewięciu rodzajów piw i czterech win dostępnych w lokalnych sklepach. Wyniki wskazują, że w przypadku obydwu typów alkoholi biosensor wykazuje skuteczność zbliżoną do obecnie stosowanych metod. Jak podkreśla dr García Guzmán, „zastosowanie tego biosensora wiąże się z niższymi kosztami, ponieważ stosując mniejszą ilość odczynników chemicznych możliwe jest przygotowanie dużej liczby detektorów”.

Wiarygodne wyniki w kilka sekund

Technika ta jest ponadto bardziej selektywna i szybsza, pozwalając na uzyskanie wiarygodnych wyników w zaledwie kilka sekund. W porównaniu z popularnymi metodami stosowanymi powszechnie w laboratoriach oznacza to istotne skrócenie czasu analizy – techniki takie jak rozdział chromatograficzny mogą bowiem trwać wiele godzin. Zaletą biosensora jest również brak konieczności przeprowadzania kosztownych szkoleń dla pracowników wykonujących analizę.

Źródła:

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.