Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kontrola jakości piwa i wina
Badacze z hiszpańskiego Uniwersytetu w Kadyksie we współpracy z naukowcami z Akademii Rumuńskiej opracowali innowacyjną metodę pozwalającą na oznaczanie zawartości polifenoli w winach i piwach. Nowy biosensor charakteryzuje się niższym kosztem i krótszym czasem analizy w stosunku do powszechnie wykorzystywanych technik, takich jak metoda Folina-Ciocalteu. Polifenole to występujące w wielu produktach spożywczych antyoksydanty o właściwościach prozdrowotnych. Są one również istotne z punktu widzenia technologicznego, ponieważ wykazują bezpośredni związek ze stabilnością i wyróżnikami jakościowymi napojów alkoholowych, takich jak wino i piwo.
„Wyższy stopień precyzji i większa trwałość”
Stworzony przez naukowców z Kadyksu biosensor działa w oparciu o elektrodę, które wprowadzana jest do roztworu zawierającego enzym tyrozynazę oraz polimerowy przewodnik, ułatwiający przepływ prądu elektrycznego. „Prąd dostarczany jest do roztworu w sposób sinusoidalny, a nie liniowy, jak ma to miejsce zazwyczaj. Dzięki temu nasz biosensor charakteryzuje się wyższym stopniem precyzji i większą trwałością”, wyjaśnia dr Juan José García Guzmán, główny autor badania nad wykorzystaniem nowej metody. Po wprowadzeniu prądu do roztworu, enzym osadza się i uzyskiwany jest biosensor.
Ocena nowej techniki
Badacze poddali nowatorską technikę ocenie z wykorzystaniem dziewięciu rodzajów piw i czterech win dostępnych w lokalnych sklepach. Wyniki wskazują, że w przypadku obydwu typów alkoholi biosensor wykazuje skuteczność zbliżoną do obecnie stosowanych metod. Jak podkreśla dr García Guzmán, „zastosowanie tego biosensora wiąże się z niższymi kosztami, ponieważ stosując mniejszą ilość odczynników chemicznych możliwe jest przygotowanie dużej liczby detektorów”.
Wiarygodne wyniki w kilka sekund
Technika ta jest ponadto bardziej selektywna i szybsza, pozwalając na uzyskanie wiarygodnych wyników w zaledwie kilka sekund. W porównaniu z popularnymi metodami stosowanymi powszechnie w laboratoriach oznacza to istotne skrócenie czasu analizy – techniki takie jak rozdział chromatograficzny mogą bowiem trwać wiele godzin. Zaletą biosensora jest również brak konieczności przeprowadzania kosztownych szkoleń dla pracowników wykonujących analizę.
Źródła:
Przeczytaj także
Agencja badawcza Nielsen przygotowała zestawienie alkoholi najczęściej spożywanych przez Polaków. W Nielsenie monitorowanych jest 14 kategorii napojów alkoholowych. Spośród nich wybranych zostało 10, na które Polacy wydali w 2018 najwięcej pieniędzy w handlu detalicznym. W Polsce niekwestionowanym liderem jest piwo...
Unia Europejska zatwierdziła modyfikację zasad etykietowania i produkcji napojów spirytusowych, która obejmuje m.in. stworzenie rejestru kontroli w państwach członkowskich oraz maksymalny limit zawartości cukru w tego typu wyrobach. Trójstronne porozumienie w tej sprawie, zawarte między Komisją Europejską...
Reakcje alergiczne na jaja u uczulonych osób, zwłaszcza wśród dzieci, często występują zupełnie przypadkowo z powodu zanieczyszczenia krzyżowego żywności lub błędnej interpretacji informacji na etykiecie. Wykrywanie śladowych ilości jaj będzie teraz możliwe...
Regulacje prawne dotyczące informowania o składzie i wartości odżywczej napojów alkoholowych, np. o zawartości cukru, wciąż nie są tak przejrzyste, jak w przypadku produktów bezalkoholowych. Opublikowane niedawno propozycje zmian...