Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ocena ryzyka środków aromatyzujących w żywności – konsultacje społeczne

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Na wniosek Komisji Europejskiej EFSA opracował niedawno zaktualizowany dokument z wytycznymi naukowymi w sprawie danych wymaganych do oceny ryzyka środków aromatyzujących, które mają być stosowane w lub na środkach spożywczych. Dotyczy to wniosków o nowe zezwolenia, jak również o zmiany istniejących zezwoleń na środki aromatyzujące, składanych na podstawie rozporządzenia (WE) nr 1331/2008.

W szczególności, zgodnie z art. 9 rozporządzenia (WE) nr 1334/2008, ocena i zatwierdzenie są zawsze wymagane w odniesieniu do następujących rodzajów środków aromatyzujących do żywności przed wprowadzeniem ich do obrotu: substancje aromatyczne, preparaty aromatyczne, aromaty z procesu termicznego, prekursory smaku, inne środki aromatyzujące i materiały źródłowe.

Konsultacje społeczne dotyczące projektu wytycznych rozpoczęły się 25 kwietnia 2022 r. w celu zebrania uwag od zainteresowanych stron. Więcej informacji na temat konsultacji społecznych

EFSA zaprasza zainteresowane strony do wymiany poglądów – spotkanie online odbędzie się 25 maja br.

EFSA zaprasza zainteresowane strony do wymiany poglądów na temat podejścia opracowanego w projekcie wytycznych naukowych, które opisują dane naukowe wymagane do oceny ryzyka związanego z aromatami do żywności. EFSA poszukuje komentarzy i informacji zwrotnych, które zostaną rozpatrzone przed sfinalizowaniem wytycznych.

Po spotkaniu EFSA opublikuje na swojej stronie internetowej krótkie podsumowanie dyskusji oraz prezentacje.

Rejestracja na spotkanie online potrwa do 19 maja br.

Spotkanie przeznaczone jest dla wszystkich zainteresowanych stron.

Przez cały okres rejestracji uczestnicy będą mieli możliwość zadawania pytań, na które chcieliby uzyskać odpowiedzi podczas spotkania.

Należy pamiętać, że rejestracja może zostać zamknięta po osiągnięciu maksymalnej liczby uczestników lub najpóźniej do 19 maja 2022 r. o godzinie 10:00 CET.

LINK: Rejestracja on-line

Źródło: EFSA

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.