Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
1 sierpnia 2022 wydano 9 wersję Globalnego Standardu Bezpieczeństwa Żywności BRCGS. Opracowany i opublikowany w 1998 roku standard rozwinął się i stał się wiodącym światowym programem bezpieczeństwa żywności, w ramach którego certyfikowanych jest ponad 22 000 zakładów w ponad 130 krajach.
Standard zapewnia producentom ramy, które pomagają im w produkcji bezpiecznej, autentycznej i legalnej żywności oraz w zarządzaniu jakością w celu spełnienia wymagań klientów. Certyfikacja na zgodność ze Standardem jest już uznawana na całym świecie przez wiele różnych rodzajów interesariuszy w przemyśle spożywczym, a jako wiodąca Organizacja Ochrony Konsumenta (Consumer Protection Organisation), BRCGS ciężko pracuje, aby wykazać wartość tej certyfikacji dla globalnego łańcucha dostaw, w tym dla konsumenta końcowego.
Jakość potwierdzona badaniami
Ponadto niezależne badania, przeprowadzone przez Uniwersytet Birkbeck, wykazują, że organizacje działające zgodnie ze standardami BRCGS poprawiają bezpieczeństwo żywności, wydajność operacyjną, wzrost handlowy, zwiększoną rentowność i szeroko pojętą innowacyjność.
Badania przeprowadzone przez Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) pokazały, że zakłady posiadające certyfikat BRCGS odnotowały mniej niezgodności z przepisami niż organizacje nieposiadające certyfikatu oraz te działające zgodnie z innymi programami certyfikacji, co potwierdza korzyści płynące z solidnego systemu certyfikacji, jakim jest BRCGS.
John Kukoly, dyrektor BRCGS, powiedział: "Dziś osiągnęliśmy istotny kamień milowy poprzez uruchomienie 9 wydania standardu. Chciałbym skorzystać z tej okazji, aby podziękować wszystkim w BRCGS, którzy pracowali, aby to się stało. Chciałbym również podziękować tym, którzy byli zaangażowani w rozwój standardu poprzez nasze globalne grupy robocze, ponieważ bez ich wkładu nie bylibyśmy tam, gdzie jesteśmy dzisiaj. BRCGS ma długą historię nie tylko jako wiodący standard w przemyśle spożywczym, ale również jako skuteczny przewodnik dla Twojej firmy w celu wdrożenia najlepszych praktyk. W miarę jak łańcuchy dostaw ewoluują w tym dynamicznym środowisku biznesowym, BRCGS jest tutaj, aby wspierać potrzeby w zakresie bezpieczeństwa żywności poprzez certyfikację".
Szerokie zaangażowanie
W opracowanie wydania 9 zaangażowani byli globalni eksperci branżowi reprezentujący wszystkie aspekty branży oraz szerokie konsultacje. Zapewniło to odpowiedni przegląd wszystkich kwestii pojawiających się w dzisiejszym przemyśle spożywczym. Wymagania zawarte w opublikowanej ostatecznej wersji stanowią ewolucję w stosunku do poprzednich wydań i między innymi opierają się na wymaganiach dotyczących kultury bezpieczeństwa produktu i podstawowych kompetencji.
Standard był aktualizowany w regularnych odstępach czasu, aby odzwierciedlić najnowsze przemyślenia dotyczące bezpieczeństwa żywności i zachęcić do jego przyjęcia na całym świecie. Proces przeglądu zapewnia, że ci, którzy korzystają ze standardu, nadal dostrzegają jego wartość przy każdej ewolucji.
Richa Bedi-Navik, Senior Global Standards Manager w BRCGS powiedziała: "Standard Bezpieczeństwa Żywności ułatwia proces ciągłego doskonalenia poprzez dobrze zaprojektowane, oparte na ryzyku zarządzanie bezpieczeństwem produktu. Ważne jest, aby norma była okresowo przeglądana i aktualizowana ze względu na stale rozwijający się charakter branży. Podczas gdy niektóre poprzednie wydania standardu wyznaczały kierunek rozwoju nowych treści, częściej można wprowadzać niewielkie zmiany, aby pomóc certyfikowanym zakładom w opracowaniu solidnych systemów bezpieczeństwa żywności, co jest kluczową zasadą ciągłego doskonalenia. Tak jest w przypadku wydania 9, a jego premiera jest wydarzeniem, które zasługuje na uznanie".
Dostęp do standardu
BRCGS będzie organizować serię inauguracyjnych webinariów i pokazów, aby zapewnić branży aktualne informacje na temat nowego wydania. Dla tych, którzy będą wdrażać nowe wymagania, dostępne są szkolenia w ramach Akademii BRCGS oraz globalnej sieci zatwierdzonych partnerów szkoleniowych. Podczas gdy inauguracyjne webinaria zapewnią przegląd kluczowych zmian, uczestnictwo w szkoleniach jest jedynym sposobem, aby personel w certyfikowanych zakładach poznał szczegóły normy oraz sposób wdrożenia wymagań.
Nowe wydanie oraz wskazówki pomocnicze są dostępne dla certyfikowanych zakładów za pośrednictwem BRCGS Participate. W przeciwnym razie kopie publikacji można nabyć w sklepie BRCGS Store.
Źródło: https://www.brcgs.com/about-brcgs/news/2022/published-issue-9-leading-the-way-in-global-food-safety/
Przeczytaj także
Podczas trwania Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności FAO/WHO opublikowano znowelizowane normy ISO 22003 dotyczące systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności (część 1 i 2).
10 czerwca w Warszawie odbyła się konferencja „Akredytacja wsparciem zrównoważonego rozwoju, konkurencyjności i efektywności gospodarki” pod patronatem Ministerstwa Rozwoju i Technologii. To pierwsze po pandemicznej przerwie tak duże, interdyscyplinarne forum poświęcone akredytacji.
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Międzynarodową Sieć Organów Bezpieczeństwa Żywności (INFOSAN), w pierwszym kwartale 2022 r. spadła liczba incydentów związanych z bezpieczeństwem żywności.