Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.
Produkt – T-nylon spaghetti scoop
Numer partii: 750637
Kod kreskowy: 5907558760637
Importer: Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz
Ponadto Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że importer mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów podjął decyzję o wycofaniu również następujących produktów:
Firma TADAR poinformowała odbiorców o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz przekazania ich do utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu w produkcie.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.