Ostrzeżenie GIS - migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu pn. T-nylon spaghetti scoop
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu migracji do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych z produktu określonego w komunikacie.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – T-nylon spaghetti scoop
Numer partii: 750637
Kod kreskowy: 5907558760637
Importer: Firma Handlowa TADAR Dariusz Tauchert Jasin, Poznańska 53, 62-020 Swarzędz
Ponadto Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że importer mając na uwadze bezpieczeństwo konsumentów podjął decyzję o wycofaniu również następujących produktów:
- N.Nylonowa Nabierka do spaghetti czerwona rączka 5907558760460
- N.Nylonowa Nabierka do spaghetti zielona rączka 5907558760477
- N.Nylonowa Nabierka do spaghetti fioletowa rączka 5907558760484
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma TADAR poinformowała odbiorców o konieczności wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz przekazania ich do utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
08.07.2021
Ostrzeżenie GIS - Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
-
24.06.2021
Ostrzeżenie GIS - Biedronka wycofuje produkt „Kasza Gryczana Plony Natury”
Stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydu w produkcie.
-
21.06.2021
Ostrzeżenie GIS - stwierdzenie Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.