Oszustwa na rynku żywności - powstał zespół specjalny IJHARS
Oszustwo żywnościowe to świadome i celowe zastępowanie, dodawanie, manipulowanie lub wprowadzanie w błąd w odniesieniu do żywności, składników żywności lub opakowań żywności: fałszywe lub wprowadzające w błąd oświadczenia dotyczące produktu, w celu osiągnięcia korzyści ekonomicznych. Oszustwa obejmują takie naruszenia jak:
- fałszowanie - dodawanie do żywności substancji obcych, niewłaściwych dla danego produktu;
- podrabianie - naśladowanie znanych marek lub produktów w celu wprowadzenia konsumentów w błąd;
- nadużycia nazewnictwa - np. używanie określenia "miód" dla produktu zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy;
- oszustwa w oznakowaniu - umieszczanie fałszywych informacji, np. dotyczących składu, daty ważności, pochodzenia.
Najczęstsze oszustwa żywnościowe identyfikowane w UE obejmują:
- fałszowanie oliwy z oliwek - dodawanie tańszych olejów roślinnych do oliwy z oliwek lub mieszanie oliwy z różnych krajów pochodzenia;
- fałszowanie mięsa - dodawanie tańszych gatunków mięsa do droższych, np. mieszanie mięsa wołowego z koniną;
- fałszowanie ryb - podmienianie gatunków ryb lub sprzedawanie ryb hodowlanych jako dzikich;
- fałszowanie produktów mlecznych - dodawanie wody do mleka lub mleka w proszku do świeżego mleka;
- nadużycia w przypadku produktów ekologicznych: stosowanie fałszywych certyfikatów lub niewłaściwe oznakowanie produktów.
Celem powołania Zespołu jest wyspecjalizowanie pracowników IJHARS w zakresie zapobiegania oraz eliminowania z rynku nielegalnych praktyk w łańcuchu rolno-spożywczym poprzez wyposażenie w specjalistyczną wiedzę merytoryczną i narzędzia, a tym samym podniesienie ich kompetencji i standardów działań realizowanych wobec konsumentów.
Do zadań Zespołu będzie należało m.in. opracowywanie i realizacja szkoleń oraz warsztatów, wymiana dobrych praktyk i doświadczeń w zakresie zwalczania oszustw żywnościowych. Zespół będzie współpracować z innymi państwowymi organami kontrolnymi oraz organami ścigania, aby wykorzystać wzajemne doświadczenia również z udziałem przedstawicieli organów ścigania. Zespół będzie też analizował informacje dotyczące obszarów, branż i asortymentu produktów narażonych na potencjalne oszustwo.
Pracami Zespołu pokierują Dorota Bocheńska, Dyrektor Biura Orzecznictwa i Legislacji oraz pani Magdalena Kierzkowska, Naczelnik Wydziału Oszustw Żywnościowych w Głównym Inspektoracie IJHARS.
W przypadku podejrzenia oszustwa żywnościowego, konsumenci mogą zgłosić stosowną informację do Inspekcji jakości Handlowej Artykułów Rolno Spożywczych.
- Każdy z nas jest konsumentem żywności a oszustwa z nią związane w dłuższej perspektywie powodują nie tylko stratę finansową, ale skutkują też nieprawidłowym odżywianiem, mogą też narażać na ryzyko zatruć pokarmowych i alergii. Na oszustwach cierpią zarówno konsumenci, jak i producenci żywności, którzy prowadzą uczciwą działalność.– powiedział Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
04.04.2024
Naruszenie zasad bezpieczeństwa żywności, nałożone kary grzywny oraz konfiskaty produktów – wyniki kontroli w Singapurze
W ostatnim czasie, za naruszenia przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności, karami grzywny ukarano kilka firm w Singapurze
-
27.03.2024
Grupa przestępcza z Brazylii wprowadzała miesięcznie 15 ton zafałszowanego miodu
Władze Brazylii rozwiązały grupę przestępczą, która sprzedawała syrop cukrowy jako miód i na nielegalnej działalności mogła zarobić w przeliczeniu na PLN co najmniej 3 mln.
-
22.03.2024
Jakich informacji dostarcza kod kreskowy na opakowaniu produktu?
Produkt oznaczony kodem kreskowym 590 może być produkowany za granicą lub kupowany w innym państwie, przepakowywany i sprzedawany w Polsce pod własną marką i nawet wtedy będzie na nim widniał kod oddziału polskiego.