Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Oszustwa związane z żywnością – raport POSTnote

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Dowody wskazują, że fałszowanie żywności nadal stanowi problem w globalnym łańcuchu dostaw żywności. Brytyjski raport POSTnote zawiera przegląd oszustw związanych z żywnością, w tym ich czynników i skutków. Omówiono w nim metody badania autentyczności żywności, szersze strategie zapobiegania oszustwom żywnościowym oraz skutki wyjścia Wlk. Brytanii z UE.

Brytyjskie Parlamentarne Biuro Nauki i Technologii (POST) opracowało raport POSTnote - w celu przedstawienia przeglądu oszustw związanych z żywnością w Wielkiej Brytanii i potencjalnych powiązanych skutków tego procederu. Raport współtworzyli specjaliści z: Food Standards Agency (FSA), Defra, British Retail Consortium, Food and Drink Federation, National Food Crime Unit, dr John Spink z Michigan State University, prof. Chris Elliott z Queen's University Belfast.

Fałszowanie żywności i przykłady

Oszustwa związane z żywnością obejmują szereg działań, w tym celowe zafałszowanie lub zastąpienie składników oraz błędne oznakowanie produktów spożywczych. Chociaż trudno jest oszacować wpływ oszustw na żywność, szacunki dotyczące rocznego światowego handlu podrobionymi artykułami spożywczymi i napojami wynoszą od 6,2 do 40 mld USD. Nowoczesne łańcuchy dostaw żywności i infrastruktura produkcyjna znacznie zwiększyły możliwości ich wystąpienia, skalę i wpływ.

Przykłady głośnych przypadków oszustw związanych z żywnością obejmują dodanie niezgłoszonej koniny do różnych produktów z mięsa wołowego w Wielkiej Brytanii i Europie w 2013 r.; dodanie melaminy do mieszanki dla niemowląt w Chinach w 2008 r. oraz obecność innych składników (w tym liści oliwek i barwinka pospolitego) w około jednej czwartej próbek oregano w Wielkiej Brytanii w 2016 r.

Kluczowe punkty związane z zafałszowaniami żywności z raportu POSTnote

  • Żywność, która najczęściej bywa zafałszowana, to zioła i przyprawy, kawa, owoce morza, miód i oliwa z oliwek.
  • Oprócz wpływu na wybór i zaufanie konsumentów oszustwa związane z żywnością mogą stanowić ryzyko dla zdrowia publicznego. W 2016 r. właściciel restauracji został skazany na karę więzienia po zastąpieniu proszku migdałowego mieszanym proszkiem orzechowym zawierającym orzeszki ziemne, co spowodowało śmierć klienta.
  • Inne skutki dla konsumentów obejmują utratę wartości odżywczych i nieumyślne spożycie żywności, która jest zwykle ograniczona ze względów etycznych lub religijnych.
  • Firmy mogą ponieść straty finansowe w wyniku incydentów związanych z oszustwem żywnościowym spowodowanych zamknięciem fabryki, wycofaniem produktu lub zniszczeniem skażonych składników lub produktów. Firmy mogą również ponieść szkodę reputacyjną.
  • Szereg brytyjskich przepisów i regulacji przyczynia się do zapobiegania oszustwom żywnościowym. Większość przepisów dotyczących żywności w Wielkiej Brytanii opiera się na ustawie o bezpieczeństwie żywności z 1990 r., która zabrania wprowadzania do obrotu żywności, która nie ma charakteru, substancji lub jakości, jakiej oczekiwaliby konsumenci, a także jej etykieta opisuje lub przedstawia żywność w sposób fałszywy lub wprowadzający w błąd.
  • Organami publicznymi odpowiedzialnymi za wykrywanie i ograniczanie oszustw związanych z żywnością są władze lokalne, departamenty rządowe i organy regulacyjne. W Anglii Defra jest odpowiedzialna za politykę i przepisy dotyczące etykietowania oraz składu żywności. Jest również odpowiedzialna za rządowy program badań autentyczności żywności, który identyfikuje zagrożenia dla autentyczności żywności oraz opracowuje i zatwierdza metody testowania żywności.
  • Strategie wykrywania oszustw związanych z żywnością i zapobieganiu im można zasadniczo podzielić na dwie kategorie: analizy naukowe w celu przetestowania autentyczności żywności i szersze strategie łagodzenia, w tym gromadzenie danych wywiadowczych, oceny podatności na zagrożenia i strategie analizy ekonomicznej.
  • Każda firma spożywcza ma swoje własne podejście do testowania autentyczności swoich produktów. Detaliści żywności często zawierają umowy z dostawcami, którzy wymagają od nich przeprowadzenia testów autentyczności ich składników. Duzi detaliści żywności, tacy jak supermarkety, zazwyczaj mają własne rutynowe programy monitorowania.
  • Istnieje wiele technik analitycznych, które można wykorzystać do testowania zafałszowanej żywności i napojów, a często stosuje się kombinacje tych metod.
  • Testowanie może być ukierunkowane (przy czym analiza poszukuje predefiniowanej cechy, takiej jak określone substancje fałszujące lub odcinek DNA), lub niedocelowe (przy czym wykonuje się wiele pomiarów próbki przy użyciu różnych technik w celu uzyskania próbki tzw. ”chemicznego odcisku palca”).
  • Bariery w zwalczaniu oszustw związanych z żywnością dotyczą kosztów i możliwości testowania jej autentyczności; sprawców, którzy zmieniają sposób działania oraz złożonego systemu egzekwowania przepisów.
  • Food Standards Agency (FSA) potwierdziła, że nie ma dowodów sugerujących, że Wielka Brytania będzie bardziej narażona na przestępstwa związane z żywnością po okresie przejściowym w związku z Brexitem. Niektóre zainteresowane strony zgłosiły jednak obawy, że wyjście z UE może wpłynąć na podatność Wielkiej Brytanii na oszustwa żywnościowe.
  • Obawy dotyczą kontroli importu żywności, możliwości testowania żywności w Wielkiej Brytanii oraz zakresu dostępu Wielkiej Brytanii do unijnych sieci wywiadowczych dotyczących oszustw żywnościowych.

Pełny tekst raportu dostępny tutaj

COVID-19 a wzrost zafałszowań żywości

Załamanie łańcuchów dostaw, niedobory niektórych towarów, masowe marnotrawstwo żywności oraz załamanie światowych systemów kontroli pasz i żywności spowodowane pandemią koronawirusa zapewne odbiją się na jakości i bezpieczeństwie żywności.

Źródło: https://post.parliament.uk/research-briefings/post-pn-0624/?doing_wp_cron=1590746433.1893079280853271484375

Wybierz temat: Food Fraud

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.