Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ożywienie na rynku mleka w proszku i spadek eksportu masła

Kategoria: Biznes

Większy eksport OMP

Ostatnie miesiące przyniosły nieco pozytywnych sygnałów dla producentów odtłuszczonego mleka w proszku w UE. Według danych Eurostat, we wrześniu 2018 r. z UE wyeksportowano 67,3 tys. t odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), czyli aż o 37,7% więcej niż w analogicznym miesiącu przed rokiem, podczas gdy w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. wolumen eksportu tego produktu był o 2,4% mniejszy w relacji rocznej. We wrześniu br. więcej niż przed rokiem OMP zakupiły przede wszystkim Chiny (o 5,0 tys. t), Malezja (o 4,0 tys. t) i Algieria (o 3,6 tys. t).

Wzrost cen zbytu

W pierwszych trzech kwartałach 2018 r. łącznie z UE wyeksportowano 614,4 tys. t OMP, tj. o 0,8% więcej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Sprzedaż z Polski stanowiła 11,8% całkowitego eksportu ze Wspólnoty, a w ujęciu rocznym wolumen wzrósł o 38%. Kolejnym pozytywnym sygnałem dla rynku jest zmniejszanie się publicznych zapasów interwencyjnych. Według danych Eurostat zapasy te na koniec września 2018 r. wyniosły 280 tys. t, o 98 tys. t mniej niż na koniec 2017 r. Dodatkowo 56 tys. t zostało sprzedanych w przetargach 16.10 i 6.11 bieżącego roku. W konsekwencji, wg Komisji Europejskiej, cena zbytu OMP w UE, w pierwszych dwóch tygodniach listopada 2018 r. była o 8,6% wyższa niż w grudniu 2017 r. i o 4,1% wyższa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Warto jednak pamiętać, że poziom zapasów wciąż jest relatywnie wysoki, a notowana w pierwszych dwóch tygodniach listopada cena była o ponad 20% niższa od średniej z ostatnich pięciu  lat.

Mniejszy eksport masła z UE

Według danych Eurostat w pierwszych trzech kw. 2018 r. z Unii Europejskiej wyeksportowano 97,3 tys. t masła, tj. o 11% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Chociaż eksport do największego odbiorcy tego produktu z UE, Stanów Zjednoczonych, wzrósł o 3% (r/r) do 21,6 tys. t, to w przypadku Arabii Saudyjskiej odnotowano spadek o 15% (r/r) do 6,4 tys. t. Zmniejszyła się również sprzedaż masła do Chin, o 8% do 6,1 tys. t. Warto zauważyć, że w kolejnych miesiącach na rynkach międzynarodowych należy spodziewać się większej podaży masła, z uwagi prognozowaną w sezonie 2018/2019 wyższą o kilka procent produkcję mleka w Nowej Zelandii, która jest największym jego eksporterem. Dodatkowo, wg danych USDA z 28.10.2018 r., ceny masła w portach Europy Zachodniej  były o 34% wyższe niż w Oceanii i o 16% wyższe od notowanych w Stanach Zjednoczonych.

Autor:BGŻ BNP Paribas
BGŻ BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.