Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Światowe ceny produktów mleczarskich o 15% niższe od notowanych przed rokiem

Kategoria: Biznes

Indeks cen FAO

W październiku 2018 r. wartość publikowanego przez FAO indeksu cen produktów mleczarskich obniżyła się wobec września bieżącego roku o 4,8% do 181,8 punktów.  Październik był już piątym kolejnym miesiącem, w którym wartość indeksu uległa obniżeniu. W porównaniu z październikiem 2017 r. jego poziom był o 15,3% niższy.

Spadki cen masła

Największe, w relacji rocznej, spadki cen dotyczyły masła. Według danych USDA, w okresie 15-26.10.2018 jego ceny w Oceanii były o 27% a w portach Europy Zachodniej o 18% niższe od notowanych przed rokiem. Ceny serów Cheddar w Oceanii były o 16% a pełnego mleka w proszku o 10% niższe od ubiegłorocznych. Jedynie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, poziom jego cen był 10% wyższy niż przed rokiem. W portach Europy Zachodniej ceny OMP były na tym samym poziomie, co w II połowie października 2017 r.

Spadki cen produktów mleczarskich na rynkach światowych związane są przede wszystkim z rosnącą podażą mleka w Nowej Zelandii. Według danych DCANZ w pierwszych czterech miesiącach (czerwiec-wrzesień) sezonu 2018/2019 produkcja mleka w Nowej Zelandii była o 5,8% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem.

Sytuacja w USA

W Stanach Zjednoczonych w pierwszych III kw. 2018 r. produkcja mleka była o 1,1% (USDA) większa niż przed rokiem. Natomiast w Unii Europejskiej, według danych Eurostat, w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. dostawy mleka były o 1,5% większe niż przed rokiem. Warto jednak zauważyć, że w sierpniu br. ilość dostatecznego przez producentów mleka była o 0,1% mniejsza niż w sierpniu 2017 r. W sierpniu br. najgłębszy, w relacji rocznej, spadek dostaw odnotowano w przypadku Włoch (o 40 tys. t) i Holandii (o 35 tys. t).

Prognozy Komisji Europejskiej

Przypominajmy, że wg ostatnich prognoz KE, ze względu na suszę, który wpłynęła na plony pasz objętościowych, w całym 2018 r. dostawy mleka w UE mają być o 0,8% większe niż w 2017 r., co oznacza, że w ostatnich czterech miesiącach br. dostawy mleka w relacji rocznej we Wspólnocie powinny być o 0,6% mniejsze niż w analogicznym okresie 2017 r.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.