Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkcja mleka w Australii może być najniższa od ponad 20 lat

Kategoria: Biznes

Prognozy Dairy Australia

O ile w Nowej Zelandii produkcja mleka w sezonie 2018/2019 ma być o kilka procent większa, to wg prognoz Dairy Australia, produkcja mleka w Australii w bieżącym sezonie ma być o 5-7% niższa od notowanej w sezonie 2017/2018, co oznacza, że po raz pierwszy od sezonu 1995/1996 ukształtuje się na poziomie poniżej 9 mln t.

Susza główną przyczyną 

Prognozowany spadek związany jest przede wszystkim z występującą suszą, która wpływa na dostępność pasz objętościowych, wzrost kosztów pasz treściwych i cen wody. Przypominajmy, że w 2017 r. Australia była czwartym największym eksporterem odtłuszczonego mleka w proszku i piątym eksporterem serów na świecie.

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: BGŻ BNP Paribas

BGŻ BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Ekspert rynków rolnych
Rynek mleka

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 02.11.2018

    Wolumen eksportu produktów mleczarskich kompensuje spadki cen

    Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w pierwszych ośmiu miesiącach 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski wyniosła 1398 mln EUR i była o 0,1% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Podobna wartość eksportu wynikała przede wszystkim z większego wolumenu sprzedaży, podczas gdy ceny większości wyrobów były niższe.

    Czytaj więcej
  • 19.10.2018

    Ile pieniędzy wydajemy na produkty mleczarskie?

    Według wyliczeń Banku BGŻ BNP Paribas, na podstawie danych GUS, w 2017 r. na produkty mleczarskie jedna osoba w gospodarstwie domowym w Polsce wydała średnio 456,24 zł czyli o 7,8% więcej niż przed rokiem.

    Czytaj więcej
  • 05.10.2018

    Pogorszenie rentowności branży mleczarskiej

    Według danych Pont-Info w I połowie 2018 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka zwiększyły się w relacji rocznej o 1,3%, jednak koszty działalności wzrosły w większym stopniu, o 3,3%. W konsekwencji większość wskaźników rentowności branży była niższa od notowanej w I poł. 2017 r. Warto zauważyć, że ostatni raz niższą rentowność w I połowie roku zakłady mleczarskie odnotowały w 2008 r.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.