Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Parzenie herbaty w plastikowych torebkach uwalnia cząsteczki mikroplastiku do herbaty

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według naukowców z McGill University plastikowe torebki stosowane do pakowania herbaty uwalniają mikro i nano cząsteczki do naparu. Nie są jednak pewni, jakie są możliwe skutki zdrowotne spożywania tych cząstek.

Niektórzy producenci herbaty sprzedają herbatę w plastikowych torebkach zamiast papierowych. Naukowcy chcieli dowiedzieć się, czy plastikowe torebki uwalniają mikroplastik i / lub cząsteczki nanoplastyczne do herbaty podczas moczenia, a jeśli tak, to ile.

Przebieg i wyniki badania

W eksperymencie wykorzystano cztery różne komercyjne herbaty zapakowane w plastikowe torebki. Najpierw opróżniono i umyto torebki, a następnie umieszczono je w pojemnikach z podgrzewaną wodą, aby symulować warunki parzenia. Za pomocą mikroskopii elektronowej odkryto, że pojedyncza plastikowa torebka zaparzona w typowej temperaturze parzenia (95 ° C) uwalnia około 11,6 miliarda cząstek mikroplastiku oraz 3,1 miliarda cząstek  nanoplastiku do zaparzonej herbaty. Naukowcy ustalili, że skład cząstek plastiku (nylon i tereftalan polietylenu) uwalnianych do parzonej herbaty odpowiada oryginalnym torebkom. „Poziomy cząstek nylonu i poli (tereftalanu etylenu) uwalniane z torebki są o kilka rzędów wielkości wyższe niż obciążenia tworzywem sztucznym zgłaszane wcześniej w innych produktach spożywczych” - napisali naukowcy w badaniu.

Badanie zostało opublikowane w Science Science & Technology. Więcej informacji na temat badań można znaleźć w komunikacie prasowym American Chemical Society.

Źródło:

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.9b02540

Wybierz temat: Badania żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.