Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Parzenie herbaty w plastikowych torebkach uwalnia cząsteczki mikroplastiku do herbaty

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Według naukowców z McGill University plastikowe torebki stosowane do pakowania herbaty uwalniają mikro i nano cząsteczki do naparu. Nie są jednak pewni, jakie są możliwe skutki zdrowotne spożywania tych cząstek.

Niektórzy producenci herbaty sprzedają herbatę w plastikowych torebkach zamiast papierowych. Naukowcy chcieli dowiedzieć się, czy plastikowe torebki uwalniają mikroplastik i / lub cząsteczki nanoplastyczne do herbaty podczas moczenia, a jeśli tak, to ile.

Przebieg i wyniki badania

W eksperymencie wykorzystano cztery różne komercyjne herbaty zapakowane w plastikowe torebki. Najpierw opróżniono i umyto torebki, a następnie umieszczono je w pojemnikach z podgrzewaną wodą, aby symulować warunki parzenia. Za pomocą mikroskopii elektronowej odkryto, że pojedyncza plastikowa torebka zaparzona w typowej temperaturze parzenia (95 ° C) uwalnia około 11,6 miliarda cząstek mikroplastiku oraz 3,1 miliarda cząstek  nanoplastiku do zaparzonej herbaty. Naukowcy ustalili, że skład cząstek plastiku (nylon i tereftalan polietylenu) uwalnianych do parzonej herbaty odpowiada oryginalnym torebkom. „Poziomy cząstek nylonu i poli (tereftalanu etylenu) uwalniane z torebki są o kilka rzędów wielkości wyższe niż obciążenia tworzywem sztucznym zgłaszane wcześniej w innych produktach spożywczych” - napisali naukowcy w badaniu.

Badanie zostało opublikowane w Science Science & Technology. Więcej informacji na temat badań można znaleźć w komunikacie prasowym American Chemical Society.

Źródło:

https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/acs.est.9b02540

Wybierz obszar: Badania żywności

Autor: Jakub Ostaszewski

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn