Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pierwsza na świecie wołowina, przy produkcji której znacznie obniżono emisję metanu dostępna w sklepach w Szwecji

Kategoria: Biznes

W wyniku projektu pilotażowego między firmą biotechnologiczną Volta Greentech, siecią spożywczą Coop i firmą spożywczą Protos, powstała jest pierwsza na świecie wołowina o obniżonej emisji metanu. Od 30 czerwca mięso można kupić w wybranych sklepach Coop w Szwecji.

Przebieg projektu

Szwedzka Volta Greentech opracowała dodatek paszowy dla bydła oparty na gatunku czerwonych alg Asparagopsis, który zmniejsza emisję metanu. Badania, w których krowy były karmione paszą redukującą metan, wykazały początkowo 80% redukcję metanu, który emitowany jest w wyniku karmienie bydła.

W 2022 r. Volta Greentech wraz z firmą spożywczą Protos i Coop rozpoczęli pilotażowy projekt na Gotlandii, mając na celu po raz pierwszy w historii wspólne dostarczenie mięsa, którego produkcja generuje jeszcze mniejszą emisję metanu.

W ramach projektu dziesięć byków na farmie Ejmunda na Gotlandii otrzymywało glony jako część codziennej paszy przez około trzy kolejne miesiące przed ubojem. W badaniu przetestowano różne sposoby żywienia zwierząt, a większość osiągnęła ponad 90% redukcję metanu, ze średnią dla okresu około 80%. Ponadto w trakcie badań odkryto nowe metody płynnego włączania paszy do codziennej pracy gospodarstwa, co w przyszłości ułatwi większej liczbie gospodarstw wdrażanie tego samego rozwiązania.

- To projekt, który naprawdę znajduje się w czołówce w obszarze technologii żywności i przejścia do bardziej zrównoważonego łańcucha żywnościowego. Mamy nadzieję, że jako pierwsi na świecie zaoferujemy naszym klientom wyjątkowy produkt w naszych sklepach i będziemy nadal wspierać szwedzką produkcję żywności – mówi Charlotta Szczepanowski, szefowa ds. zrównoważonego rozwoju i jakości w Coop Sweden.

- Ta współpraca pokazuje, że możliwe jest znaczne zmniejszenie emisji metanu w szwedzkich gospodarstwach i że jest to praktycznie wykonalne. Jako konsument będziesz mógł w przyszłości aktywnie wybierać produkty w ladzie mięsnej, które są znacznie lepsze dla planety. W nadchodzących latach naszym celem będzie jak najszybsze dotarcie do jak największej liczby szwedzkich gospodarstw – mówi Fredrik Åkerman, dyrektor generalny Volta Greentech.

- Wyniki badania przerosły nasze oczekiwania! To toruje drogę dla przyszłej szwedzkiej produkcji mięsa, dzięki odpowiedniej metodzie produkcji pokazujemy, że mięso jest wysokiej jakości żywnością nawet z punktu widzenia klimatu, powiedziałThomas Östlund, dyrektor generalny Protos.

W ramach komercyjnego projektu pilotażowego, pierwsza na świecie wołowina o obniżonej zemisji metanu jest teraz prezentowana pod marką LOME („Low on Methane”). Od 30 sprzedawana jest w Szwecji przez ograniczony czas w wybranych sklepach, pakowane jako mielona wołowina w opakowaniach 500 g. Planowana jest sprzedaż także w innej formie, jak: stek z polędwicy wołowej i polędwica wołowa.

Źródło: Volta Greentech

Autor:Katarzyna Oleksy
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Dodatki i składniki Przemysł mięsny

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.