Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kategoria: Biznes
Szukasz nowych rynków? Chcesz sprawdzić, czy Twój produkt lub usługa mają szansę rozwoju w innych krajach? Przyjdź na pierwsze Forum eksportu organizowane przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą (CCIFP) i porozmawiaj o swoich szansach eksportowych w Czechach, na Słowacji, na Węgrzech, w Chorwacji, Serbii, Rumunii oraz we Francji.
CCIFP zaprasza wszystkie polskie firmy zainteresowane rozwojem na rynkach zagranicznych na pierwsze Forum eksportu organizowane w dniu 16 stycznia 2020 roku w siedzibie CCIFP (Al. Jerozolimskie 93 w Warszawie). W jego trakcie uczestnicy będą mogli porozmawiać z Dyrektorami 7 Izb Francuskich z regionu Europy Środkowej. Poza ogólnymi informacjami na temat danego kraju, eksperci opowiedzą o najszybciej rozwijających się sektorach gospodarki, specyfice rynku lokalnego, szansach na rozwój produktu lub usługi, wymogach formalnych dotyczących eksportu na dany rynek, jak również o różnicach kulturowych, na które warto zwrócić uwagę planując biznes w danym regionie.
Forum odbędzie się w formie indywidualnych, 30. minutowych spotkań B2B z wybranymi ekspertami, a udział dla firm polskich jest bezpłatny. Językiem roboczym będzie angielski lub francuski. Wydarzenie odbędzie się w siedzibie CCIFP w godzinach 9:30 - 13:00, według wcześniej ustalonego harmonogramu przygotowanego wedle preferencji uczestników.
Francuskie Izby na świecie pomagają firmom w praktycznych aspektach rozwoju biznesu na rynkach międzynarodowych. Co roku znajdujemy partnerów dla firm francuskich oraz równolegle dla firm polskich rozwijających się we Francji. Tym razem chcemy pomóc polskim przedsiębiorcom szukającym kontaktów w krajach Europy Środkowej. Zaprosiliśmy ekspertów z bliźniaczych Izb, by tym samym umożliwić polskim eksporterom sprawdzenie swoich szans na rynkach z dużym potencjałem wzrostu. Skupiliśmy się na krajach bliskich geograficznie i kulturowo, gdzie widzimy szanse na pogłębienie wymiany handlowej i nawiązanie nowych relacji. – mówi Monika Constant, Dyrektor Generalna CCIFP.
W Forum wezmą udział:
Firmy swój udział w Forum mogą zgłaszać na stronie Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej: www.ccifp.pl, lub wysyłając zgłoszenie na adres mailowy: sylwia.bojanowska@ccifp.pl, do dnia 13 stycznia 2020 r.
Przeczytaj także
W ciągu ostatnich dziesięciu lat wartość światowego eksportu warzyw świeżych i przetworzonych zwiększyła się o 78%, a największy udział na poziomie 19% miały „pozostałe warzywa” tj. grzyby, szparagi, bakłażany, papryki, oliwki, karczochy czy dynie.
Stany Zjednoczone to drugi, pod względem wartości, odbiorca produktów mleczarskich z Unii Europejskiej. Według wstępnych danych Eurostat, w I połowie 2019 r., wartość eksportu produktów mleczarskich...
Podobnie jak w dwóch poprzednich latach, w I połowie br. eksport produktów pierwotnego przetwórstwa zbóż odznaczał się tendencją spadkową, silnie wzrosła zaś...