Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Polska zwiększa swój udział w unijnych dostawach mleka

Kategoria: Biznes

Według danych GUS, w 2019 r. w Polsce skupiono 11,8 mld l mleka, o 2,1% więcej niż przed rokiem. Oznacza to, że skup mleka w Polsce wzrósł szybciej niż w UE, gdzie w pierwszych jedenastu miesiącach był o zaledwie 0,5% większy niż w analogicznym okresie 2018 r.

Niekorzystna sytuacja u największych producentów mleka

Wpływ na niską dynamikę produkcji mleka w Unii Europejskiej miała przede wszystkim sytuacja u jej największych producentów. W pierwszych jedenastu miesiącach 2019 r. dostawy mleka w Niemczech były o 67 tys. t mniejsze niż w analogicznym okresie 2018 r. We Francji spadek dostaw w tym okresie wyniósł 63 tys. t. Mniejszy wolumen dostaw odnotowano również w Holandii – o 134 tys. t. Największy wzrost zaobserwowano natomiast na Wyspach. W Irlandii dostawy mleka zwiększyły się o 436 tys. t, a w Wielkiej Brytanii o 259 tys. t. W analizowanym okresie Polska była na trzecim miejscu pod względem największego przyrostu dostaw surowca do mleczarni (o 211 tys. t).

Polska piątym największym dostawcą mleka we Wspólnocie

Należy zauważyć, że również w dłużej perspektywie czasowej - w ostatnich pięciu latach - Polska była drugim, po Irlandii, krajem, w którym dostawy mleka do mleczarni wzrosły najbardziej. W okresie od grudnia 2018 r. do listopada 2019 r. w Polsce skupiono o 1,5 mln t mleka więcej niż w okresie od grudnia 2013 r. do listopada 2014 r. Wolumen ten odpowiadał za 16% całkowitego przyrostu dostaw mleka w Unii Europejskiej w tym okresie. Natomiast w Irlandii, w okresie ostatnich pięciu lat skup zwiększył o 42%, czyli o 2,4 mln t (25% całkowitego przyrostu w UE). Tym samym udział mleka z Polski w unijnym wolumenie dostaw do mleczarni zwiększył się w tym okresie z 7,1 do 7,7%, a Irlandii z 3,9% do 5,2%. Polska wyprzedziła Włochy i stała się piątym największym dostawcą mleka we Wspólnocie.

Najbardziej dynamicznie zwiększyła się produkcja masła

W 2019 r. w Polsce więcej surowca kierowano na przetwórstwo masła. Według danych GUS jego produkcja w dużych zakładach zwiększyła się o 3,2% do 228 tys. t. Podobną tendencję obserwowano również w innych krajach Wspólnoty i tym samym produkcja masła w UE w pierwszych jedenastu miesiącach 2019 r. była o 2,9% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem. Warto też zauważyć, że w IV kw. 2019 r. produkcja masła w Polsce była aż o 7,4% większa niż przed rokiem.

Produkcja serów i proszków mlecznych w Polsce

W Polsce zwiększyła się również produkcja serów – dojrzewających o 0,6% do 346 tys. t, mimo, że ich eksport w pierwszych jedenastu miesiącach był o blisko 10% mniejszy niż w analogicznym okresie 2018 r. Popyt eksportowy sprzyjał natomiast produkcji serów świeżych, która w 2019 r. zwiększyła się o 1,9% do 471 tys. t.

Nieznacznie mniejsza (o 0,3%), niż w 2018 r., była produkcja proszków mlecznych (wyniosła 194 tys. t), w tym w czwartym kwartale 2019 r., w relacji rocznej, spadek wyniósł 2,8%.

Źródło: agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.