Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Egipt jest największym producentem mleka w Afryce. Według Rocznika Statystycznego Egiptu 2019, w 2017 r. produkcja mleka w tym kraju wyniosła 5,3 mln t, czyli stanowiła 11% produkcji w Afryce. Należy jednak zauważyć, że w porównaniu z 2008 r., kiedy poziom produkcji był rekordowy w XXI w., spadła ona o 10%, podczas gdy w Afryce odnotowano wzrost o 7%.
Mleko nie tylko od krowy
Mimo, że na świecie ponad 4/5 mleka produkowane jest przez krowy, to w przypadku Egiptu od krów pochodzi 55% całkowitej produkcji mleka. Reszta, produkowana jest głównie przez bawolice (43%) w i w znikomej części przez kozy (2%).
Jak kształtowała się produkcja nabiału na przestrzeni lat?
W ostatnim dziesięcioleciu produkcja większości produktów mleczarskich w Egipcie była relatywnie stabilna. Według danych OECD-FAO, największy, w latach 2009-2018, jej wzrost odnotowano w przypadku produktów świeżych, o 12% do 1,48 mln t. Produkcja serów w tym okresie zmniejszyła się o 3% do 623 tys. t, a masła spadła o 6% do 120 tys. t. Mniejsza była także produkcja serwatki w proszku – o 4%, wynosząc 140 tys. t.
Popyt na produkty mleczarskie zaspokajany importem z UE
Oznacza to, że rosnący popyt na produkty mleczarskie w Egipcie zaspakajany jest przede wszystkim importem. Według danych z bazy Comtrade, w 2018 r. Egipt zaimportował 100 tys. t mleka w proszku, czyli o 191% więcej niż w 2009 r. Odtłuszczone mleko w proszku sprowadzane było głównie z krajów Unii Europejskiej, przede wszystkim Niemiec, Francji i Szwecji. Pełne mleko w proszku sprowadzane jest natomiast przede wszystkim z Nowej Zelandii.
Wzrost importu serwatki w proszku i masła
Wyraźnie zwiększył się również import serwatki w proszku. W 2018 r. jej wolumen przywozu wyniósł 33 tys. t i był o 143% większy niż w 2009 r. Produkt ten sprawdzano przede wszystkim z Nowej Zelandii i Kanady. W analizowanym okresie zakupy masła przez Egipt zwiększyły o 5,5% do 31 tys. t.
Import i eksport serów
W 2018 r. Egipt sprowadził 22 tys. t serów, o 158% więcej niż w 2009 r. Dominującą pozycję w tej kategorii stanowiły sery dojrzewające – 72% całkowitego wolumenu zakupów. Sery dojrzewające sprowadzane były głównie z Holandii, Nowej Zelandii i Irlandii. Sery topione stanowiły 18% a ich głównym dostawcą była Polska – 60% ich wolumenu.
Egipt w 2018 r. wyeksportował natomiast 61 tys. t serów, przede wszystkim topionych (61% wolumenu) i świeżych (30%). Największymi ich odbiorcami były kraje Bliskiego Wschodu – Arabia Saudyjska, Jordania, Irak oraz Libia.
Prognozy na lata 2019-2028
Należy zauważyć, że wg prognoz OECD-FAO produkcja mleka w Egipcie w latach 2019-2028 ma zwiększyć się o 11%. Biorąc pod uwagę, że wg prognoz ONZ populacja Egiptu w tym okresie zwiększy się o 17 mln osób, a wg prognoz IMF, w latach 2019-2024 PKB w przeliczeniu na osobę w cenach stałych zwiększy się o 18%, to prognozowany wzrost produkcji mleka będzie niewystarczający aby zaspokoić popyt na produktów mleczarskie. Oznacza to, że w punktu widzenia rynkowego popytu, Egipt będzie atrakcyjną destynacją dla eksporterów produktów mleczarskich.
Źródło: agronomist.pl
Przeczytaj także
W pierwszych jedenastu miesiącach 2019 r. średnia cena skupu mleka w Polsce wyniosła 1,34 zł netto za litr czyli o 0,6% więcej niż w analogicznym okresie 2018 r.
W pierwszych trzech kwartałach 2019 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski do Chin wyniosła 58 mln EUR i była o ponad połowę większa niż w analogicznym okresie 2018 r. Wartość ta o 16% przekroczyła poziom odnotowany w całym 2018 r.
W przypadku wszystkich głównych grup produktów mleczarskich, ich poziom spożycia w grupie obejmującej 20 proc. najbogatszych gospodarstw domowych był wyższy niż w przypadku gospodarstw charakteryzujących się najniższymi dochodami, a największe różnice sięgały 140%.