Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek mleka w Egipcie

Kategoria: Biznes

Egipt jest największym producentem mleka w Afryce. Według Rocznika Statystycznego Egiptu 2019, w 2017 r. produkcja mleka w tym kraju wyniosła 5,3 mln t, czyli stanowiła 11% produkcji w Afryce. Należy jednak zauważyć, że w porównaniu z 2008 r., kiedy poziom produkcji był rekordowy w XXI w., spadła ona o 10%, podczas gdy w Afryce odnotowano wzrost o 7%.

Mleko nie tylko od krowy

Mimo, że na świecie ponad 4/5 mleka produkowane jest przez krowy, to w przypadku Egiptu od krów pochodzi 55% całkowitej produkcji mleka. Reszta, produkowana jest głównie przez bawolice (43%) w i w znikomej części przez kozy (2%).

Jak kształtowała się produkcja nabiału na przestrzeni lat?

W ostatnim dziesięcioleciu produkcja większości produktów mleczarskich w Egipcie była relatywnie stabilna. Według danych OECD-FAO, największy, w latach 2009-2018, jej wzrost odnotowano w przypadku produktów świeżych, o 12% do 1,48 mln t. Produkcja serów w tym okresie zmniejszyła się o 3% do 623 tys. t, a masła spadła o 6% do 120 tys. t. Mniejsza była także produkcja serwatki w proszku – o 4%, wynosząc 140 tys. t.

Popyt na produkty mleczarskie zaspokajany importem z UE

Oznacza to, że rosnący popyt na produkty mleczarskie w Egipcie zaspakajany jest przede wszystkim importem. Według danych z bazy Comtrade, w 2018 r. Egipt zaimportował 100 tys. t mleka w proszku, czyli o 191% więcej niż w 2009 r. Odtłuszczone mleko w proszku sprowadzane było głównie z krajów Unii Europejskiej, przede wszystkim Niemiec, Francji i Szwecji. Pełne mleko w proszku sprowadzane jest natomiast przede wszystkim z Nowej Zelandii.

Wzrost importu serwatki w proszku i masła

Wyraźnie zwiększył się również import serwatki w proszku. W 2018 r. jej wolumen przywozu wyniósł 33 tys. t i był o 143% większy niż w 2009 r. Produkt ten sprawdzano przede wszystkim z Nowej Zelandii i Kanady. W analizowanym okresie zakupy masła przez Egipt zwiększyły o 5,5% do 31 tys. t.

Import i eksport serów

W 2018 r. Egipt sprowadził 22 tys. t serów, o 158% więcej niż w 2009 r. Dominującą pozycję w tej kategorii stanowiły sery dojrzewające – 72% całkowitego wolumenu zakupów. Sery dojrzewające sprowadzane były głównie z Holandii, Nowej Zelandii i Irlandii. Sery topione stanowiły 18% a ich głównym dostawcą była Polska – 60% ich wolumenu.

Egipt w 2018 r. wyeksportował natomiast 61 tys. t serów, przede wszystkim topionych (61% wolumenu) i świeżych (30%). Największymi ich odbiorcami były kraje Bliskiego Wschodu – Arabia Saudyjska, Jordania, Irak oraz Libia.

Prognozy na lata 2019-2028

Należy zauważyć, że wg prognoz OECD-FAO produkcja mleka w Egipcie w latach 2019-2028 ma zwiększyć się o 11%. Biorąc pod uwagę, że wg prognoz ONZ populacja Egiptu w tym okresie zwiększy się o 17 mln osób, a wg prognoz IMF, w latach 2019-2024 PKB w przeliczeniu na osobę w cenach stałych zwiększy się o 18%, to prognozowany wzrost produkcji mleka będzie niewystarczający aby zaspokoić popyt na produktów mleczarskie. Oznacza to, że w punktu widzenia rynkowego popytu, Egipt będzie atrakcyjną destynacją dla eksporterów produktów mleczarskich.

 Źródło: agronomist.pl

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.