Polsko-brytyjskie rozmowy na temat jakości i bezpieczeństwa żywności w związku z ogniskiem Salmonelli w mięsie drobiowym z Polski
Polska wdrożyła działania zmierzające do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski.
Minister rolnictwa Grzegorz Puda rozmawiał zdalnie z sekretarzem stanu ds. środowiska, żywności i obszarów wiejskich Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Georgem Eusticem na temat jakości produkowanej w Polsce żywności. Minister przekazał stronie brytyjskiej informacje na temat wdrażanych przez Polskę działań zmierzających do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym.
Minister G. Puda poinformował o objęciu bezpośredniego nadzoru nad wyjaśnieniem kwestii salmonellozy w polskim mięsie drobiowym
– Mimo trudnej sytuacji pandemicznej Polska podejmie wszelkie działania, aby zminimalizować i wyeliminować obawy Wielkiej Brytanii co do jakości i bezpieczeństwa polskiego drobiu – zapewnił minister.
Szef polskiego resortu rolnictwa podkreślił, że Wielka Brytania – drugi największy partner handlowy Polski w handlu rolno-spożywczym – jest dla Polski szczególnie ważna. Poinformował, że obecnie cały łańcuch produkcji drobiowej w Polsce objęty jest nadzorem weterynaryjnym.
Minister George Eustice z zadowoleniem uznał, że działania Polski przyniosły efekty. – Zauważamy znaczącą potrawę sytuacji w zakresie zakażeń Salmonella w produktach drobiowych – powiedział minister Eustice. Poinformował także, że w związku z tym aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski.
Minister Puda wyraził nadzieję na dalszy dynamiczny rozwój, mimo brexitu, wymiany handlowej między Polską a Wielką Brytanią. Zadeklarował pełną gotowość do dialogu, bieżącego wyjaśniania wątpliwości i rozwiązywania problemów.
– Polska jest gotowa na współdziałanie z Wielką Brytanią w zakresie sekwencjonowania genomu Salmonelli w produktach drobiowych – odpowiedział minister G. Puda na propozycję współpracy ze strony brytyjskiej w tym obszarze.
Ministrowie podkreślili konstruktywną współpracę polskich i brytyjskich służb weterynaryjnych. Wyrazili wolę kontynuacji dialogu, częstszych kontaktów i zacieśnienia bardzo dobrej, wieloletniej współpracy polsko-brytyjskiej w obszarze rolnictwa.
Przeczytaj także
-
03.03.2021
Drób - główny rezerwuar bakterii z rodzaju Salmonella
Ostatnie incydenty wykrycia bakterii z rodzaju Salmonella w polskim drobiu eksportowanym do UK pokazują, jak szkodliwe może być zaniedbanie tego tematu nie tylko pod względem zdrowotnym, ale także wizerunku marki. Psucie żywności jest zjawiskiem naturalnym i nieuniknionym, jednak odpowiednie badania oraz przygotowanie produktów może zminimalizować ryzyko podobnych przypadków w przyszłości. Intertek uczy, jak rozpoznawać zagrożenia związane z produktami drobiowymi oraz w jaki sposób im zapobiegać, w myśl Kompleksowego Zapewnienia Jakości dla naszych klientów.
-
01.03.2021
Raport EFSA nt. wielonarodowego ogniska zakażeń Salmonellą Enteritidis związanego z produktami drobiowymi w UE oraz Wlk. Brytanii
W okresie od maja 2018 r. do grudnia 2020 r. zgłoszono 193 przypadki zakażenia ludzi Salmonellą Enteritidis typu sekwencyjnego (ST)11, które zgłoszono w: Danii (2), Finlandii (4), Francji (33), Niemczech (6), Irlandii (12), Holandii (3), Polsce (5), Szwecji (6) i Zjednoczonym Królestwie (122).
-
24.02.2021
Epidemia salmonellozy w Wlk. Brytanii powiązana z produktami z kurczaka z mięsa pochodzącego z Polski
Od stycznia ubiegłego roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego Salmonella enteritidis, które były przyczyną co najmniej jednego zgonu. FSA potwierdziła, że zakażone mięso pochodziło z Polski.