Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Pomysł na robota do tworzenia nanocząsteczkowej mieszaniny nawozów wygrywa pierwszy IDEATHON #NestleDlaNauki

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Podczas pierwszej edycji Ideathonu #NestleDlaNauki, organizowanego przez Nestlé Polska, wyłoniono zespół, który zaprezentował najbardziej innowacyjne rozwiązanie w dziedzinie rolnictwa regeneratywnego. Zwycięzcami zostali studenci ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, którzy wywalczyli pakiet akceleracyjny Foodtech.ac o wartości 19 000 PLN.

W Ideathonie, zorganizowanym na terenie warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w dniach 22-24 listopada, wzięło udział 12 zespołów z 9 polskich uczelni. Studenci pracowali nad rozwiązaniami dotyczącymi optymalizacji wykorzystania nawozów w uprawach roślin. Zwycięski zespół z SGGW zaproponował robota wspierającego rolników w lepszym wykorzystaniu nawozów. „Bulbulator – Nanodrop” to koncepcja urządzenia do tworzenia wody nanocząsteczkowej z mieszaniną nawozów. Rozwiązanie to dzięki bardziej efektywnemu wykorzystaniu nawozu może pomóc w redukcji emisji gazów cieplarnianych.

Rada Programowa, reprezentowana przez: prof. Krystynę Gutkowską (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), prof. Annę Dąbrowską (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie), prof. Tomasza Piechotę (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), prof. Katarzynę Przybyłowicz (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie), dr Anetę Perzanowską (Instytut Rolnictwa SGGW), Adama Baucza (Fundacja Terra Nostra), Michała Mądrego (Foodtech.ac), zaś z ramienia Nestlé Polska Aleksandra Wasilewskiego (prezes zarządu Nestlé Polska), koordynatorkę programu Blankę Mellovą, ponadto ekspertów agronomii Katarzynę Karawaj i Sebastiana Blocha, doceniła innowacyjność projektu, jego potencjał biznesowy oraz wysoką jakość prezentacji pomysłu. Zwycięski zespół otrzymał nagrodę główną – „Pakiet akceleracyjny Foodtech.ac.” o wartości 19 000 zł, który umożliwi dalszy rozwój pomysłu.

Od lewj:Aleksander Wasilewski,Prezes zarządu Nestlé Polska; Prof. Anna Dąbrowska_Członkini Rady Programowej

Jesteśmy niezwykle zadowoleni z zaangażowania studentów i jakości przedstawionych projektów. Program #NestleDlaNauki to doskonała okazja, aby wspierać młodych ludzi w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań dla rolnictwa i całego łańcucha żywnościowego.” – powiedziała Blanka Mellova, koordynatorka programu #NestleDlaNauki z Nestlé Polska.

W trakcie wydarzenia przyznano również dwa wyróżnienia - nagrody finansowe w wysokości 10 000 zł*. Otrzymały je zespół z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu za system „Agri-Soft – Regeneratywny asystent”, który wspomaga prowadzenie gospodarstwa rolnego oraz zespół uczelni z Krakowa (Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Uniwersytet Jagielloński, Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie) za zaproponowanie innowacyjnego rozwiązania w postaci nawozu złożonego z odpadów przemysłu rolno-spożywczego.

#NestleDlaNauki to nowy program Nestlé Polska, który ma na celu wspieranie polskich środowisk naukowych w tworzeniu innowacyjnych rozwiązań w obszarze żywności. Inicjatywa obejmuje m.in. coroczną organizację Ideathonów oraz przyznawanie grantów naukowych. Tematem przewodnim pierwszej edycji jest rolnictwo regeneratywne, a wśród aktywności wspierających budowanie świadomości w tym obszarze znalazły się także wykłady prowadzone przez agronomów Nestlé Polska na pięciu uniwersytetach w całej Polsce.

Więcej informacji: o programie https://www.nestledlanauki.pl/

*łącznie na cały zespół

O Nestlé 

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, jest również pracodawcą dla ponad 5,5 tys. osób zatrudnionych w 8 lokalizacjach. W ciągu ostatnich 30 lat obecności na polskim rynku Nestlé stało się ważnym podmiotem zaangażowanym w rozwój i innowacyjność krajowej gospodarki oraz zaufanym partnerem dla lokalnych społeczności. Firma nieustannie się zmienia, kładąc nacisk na nową ofertę produktową, innowacje i zrównoważony rozwój. Z szacunkiem rozwija znane i lubiane polskie marki, takie jak WINIARY, BOBO FRUT i NAŁĘCZOWIANKA. Polskim konsumentem daje dostęp do uznanych międzynarodowych marek, jak: GERBER, GARDEN GOURMET, NESCAFÉ czy NESPRESSO. W ostatnich latach firma znacząco powiększyła swoje portfolio o marki odżywek, witamin i suplementów diety, m.in.: VITAL PROTEINS, SOLGAR, co odzwierciedla kierunek jej rozwoju.  

Nestlé Polska to firma oparta na wiedzy, troszcząca się o swoich pracowników, którzy mają wpływ i mogą wspólnie zmieniać przyszłość. Swoim pracownikom daje różnorodne możliwości rozwoju kariery w Polsce, jak i zagranicą w ramach jednej organizacji. 

Nestlé wyzwala moc jedzenia, by podnosić jakość życia każdego z nas oraz przyszłych pokoleń.  

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Kongresy i Targi Procesy i Technologie

Autor:Nestlé Polska
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.