Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
57 odnotowanych przypadków
W Danii i Szwecji odnotowano ponad 50 przypadków zatruć spowodowanych bakterią Yersinia pochodzącą ze świeżego szpinaku. Instytut badań zdrowia publicznego w Danii (Statens Serum Institut) donosi, że kraju wykryto 20 przypadków osób zakażonych, w tym jedna wymagała hospitalizacji. Natomiast Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten) odnotowała 37 potwierdzonych przypadków.
Sytuacja w Danii
W marcu br. w Danii odnotowano 20 przypadków zatrucią bakterią Yersinia enterocolitica. Wśród wykrytych przypadków zachorowań 11 dotyczło kobiet, a 9 mężczyzn w wieku od 2 do 74 lat, w większości przypadków od 20 do 30 lat. Powiązanie bakterii ze szpinakiem oparto na badaniu kontroli przypadków i analizie wstecznej przypadków, która wciąż trwa, aby ustalić, z którego kraju pochodził szpinak.
Po wywiadach z pacjentami Statens Serum Institut przeprowadził badanie, w którym zdrowi ludzie tej samej płci i wieku, którzy mieszkali w tej samej gminie, co osoby chore, zostali zapytani, czy spożywali niektóre produkty spożywcze, które spożywało wielu pacjentów zakażonych bakterią Yersinia. Badanie wykazało, że pacjenci spożywali świeży szpinak w znacznie większym stopniu niż ludzie, którzy nie zachorowali.
Skażona partia
Dochodzenie wykazało, że szpinak został zakupiony w sieci Netto oraz sieci supermarketów w Szwecji. Duńscy urzędnicy stwierdzili, że produkt związany z zachorowaniami nie jest już dostępny na rynku, ponieważ od marca nie odnotowano kolejnych przypadków, a biorąc pod uwagę czas trwania epidemii, prawdopodobnie tylko jedna partia była zanieczyszczona.
Przyczyną epidemii była Yersinia enterocolitica, serotyp O3, biotyp 4. Sekwencjonowanie całego genomu wykazało, że wszyscy pacjenci byli zakażeni tym samym szczepem bakteryjnym.
400 przypadków zatruć rocznie
W Danii odnotowuje się około 400 przypadków zakażenia Yersinia enterocolitica rocznie, z czego 366 odnotowano w 2018 roku.
Dokładne mycie warzyw liściastych
„Chociaż epidemia dobiegła końca, możemy wykorzystać tę wiedzę, aby zapobiec jej ponownemu wystąpieniu. Jest to również dobry powód, aby przypomnieć konsumentom, że liściaste warzywa zawsze muszą być dokładnie umyte przed jedzeniem ”- powiedziała Luise Müller, epidemiolog z Statens Serum Institut.
Sytuacja w Szwecji
W Szwecji wzrost zakażeń Yersinia rozpoczął się w marcu, a 37 przypadków, głównie osób w wieku 20-30 lat, pochodziło z całego kraju. Zakażenie Yersinia jest stosunkowo rzadkie w Szwecji, a rocznie odnotowuje się od 200 do 300 przypadków.
Wcześniejsze przypadki zachorowań spowodowane były spożyciem surowego lub niedogotowanego mięsa i zanieczyszczonymi warzywami gotowymi do spożycia.
Objawy jersiniozy
Po okresie inkubacji trwającym od trzech do siedmiu dni objawy obejmują gorączkę, biegunkę i ból brzucha w prawej dolnej części brzucha.
Źródło:
Przeczytaj także
W opublikowanym niedawno w czasopiśmie Eurosurveillance artykule brytyjsko-szwedzki zespół naukowców przeanalizował sezonowość występowania kampylobakteriozy w UE na przestrzeni 8 lat – od stycznia 2008 do grudnia 2016 r. Szczególny nacisk położono na korelacje z temperaturą i opadami, a uzyskane rezultaty porównano z wynikami poprzednich badań.
Zgodnie z informacjami podanymi przez agencję Food Standards Scontland (FSS), obecność bakterii E. coli (STEC), wytwarzającej toksynę Shiga, w żywności gotowej do spożycia jest potencjalnym zagrożeniem dla zdrowia, niezależnie od szczepu lub kodu genetycznego.
Jako że odporność drobnoustrojów na antybiotyki staje się globalnym problemem, naukowcy stale poszukują nowych metod zwalczania mikroorganizmów patogennych w żywności...