Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ponad 50 przypadków zatruć spowodowanych bakterią Yersinia ze świeżego szpinaku

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

57 odnotowanych przypadków

W Danii i Szwecji odnotowano ponad 50 przypadków zatruć spowodowanych bakterią Yersinia pochodzącą ze świeżego szpinaku. Instytut badań zdrowia publicznego w Danii (Statens Serum Institut) donosi, że kraju wykryto 20 przypadków osób zakażonych, w tym jedna wymagała hospitalizacji. Natomiast Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten) odnotowała 37 potwierdzonych przypadków.

Sytuacja w Danii

W marcu br. w Danii odnotowano 20 przypadków zatrucią bakterią Yersinia enterocolitica. Wśród wykrytych przypadków zachorowań 11 dotyczło kobiet, a 9 mężczyzn w wieku od 2 do 74 lat, w większości przypadków od 20 do 30 lat. Powiązanie bakterii ze szpinakiem oparto na badaniu kontroli przypadków i analizie wstecznej przypadków, która wciąż trwa, aby ustalić, z którego kraju pochodził szpinak.

Po wywiadach z pacjentami Statens Serum Institut przeprowadził badanie, w którym zdrowi ludzie tej samej płci i wieku, którzy mieszkali w tej samej gminie, co osoby chore, zostali zapytani, czy spożywali niektóre produkty spożywcze, które spożywało wielu pacjentów zakażonych bakterią Yersinia. Badanie wykazało, że pacjenci spożywali świeży szpinak w znacznie większym stopniu niż ludzie, którzy nie zachorowali.

Skażona partia

Dochodzenie wykazało, że szpinak został zakupiony w sieci Netto oraz sieci supermarketów w Szwecji. Duńscy urzędnicy stwierdzili, że produkt związany z zachorowaniami nie jest już dostępny na rynku, ponieważ od marca nie odnotowano kolejnych przypadków, a biorąc pod uwagę czas trwania epidemii, prawdopodobnie tylko jedna partia była zanieczyszczona.

Przyczyną epidemii była Yersinia enterocolitica, serotyp O3, biotyp 4. Sekwencjonowanie całego genomu wykazało, że wszyscy pacjenci byli zakażeni tym samym szczepem bakteryjnym.

400 przypadków zatruć rocznie

W Danii odnotowuje się około 400 przypadków zakażenia Yersinia enterocolitica rocznie, z czego 366 odnotowano w 2018 roku.

Dokładne mycie warzyw liściastych

Chociaż epidemia dobiegła końca, możemy wykorzystać tę wiedzę, aby zapobiec jej ponownemu wystąpieniu. Jest to również dobry powód, aby przypomnieć konsumentom, że liściaste warzywa zawsze muszą być dokładnie umyte przed jedzeniem ”- powiedziała Luise Müller, epidemiolog z Statens Serum Institut.

Sytuacja w Szwecji

W Szwecji wzrost zakażeń Yersinia rozpoczął się w marcu, a 37 przypadków, głównie osób w wieku 20-30 lat, pochodziło z całego kraju. Zakażenie Yersinia jest stosunkowo rzadkie w Szwecji, a rocznie odnotowuje się od 200 do 300 przypadków.

Wcześniejsze przypadki zachorowań spowodowane były spożyciem surowego lub niedogotowanego mięsa i zanieczyszczonymi warzywami gotowymi do spożycia.

Objawy jersiniozy

Po okresie inkubacji trwającym od trzech do siedmiu dni objawy obejmują gorączkę, biegunkę i ból brzucha w prawej dolnej części brzucha.

Źródło:

https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2019/2019_5_yersinia

Autor:Jakub Ostaszewski
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Mikrobiologia żywności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.