Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Potencjał rozwoju produktów opartych na białkach roślinnych w Polsce - perspektywa technologiczna oraz obecna sytuacja rynkowa

Kategoria:

Segment produktów opartych na białkach roślinnych, tak zwanych produktów plant-based pozostaje od kilku lat najdynamiczniej rosnącą kategorią żywności. Mimo szerokiej debaty dotyczącej nazewnictwa oraz wartości takich produktów, to już nie jest trend, jest on już pełnowymiarowym segmentem.

Wiele krajów świadomie obiera ścieżkę rozwoju i wsparcia systemowego produktów opartych na zamiennikach białek odzwierzęcych. Jak jest w Polsce?

Takie pytanie postawili sobie autorzy opracowania. Zadanie zostało finansowane ze środków otrzymanych z NIW-CRSO w ramach Programu Rozwoju Organizacji Obywatelskich na lata 2018-2030 PROO i zrealizowane przy współpracy specjalistów Foodfakty wraz z Fundacją R&D Hub.

Niniejszy raport przedstawia jak najszerszą perspektywę oferty i możliwości wsparcia rozwoju produktów na bazie białek roślinnych w Polsce. Składa się on z trzech części:

CZĘŚĆ I - Potencjał naukowy, technologiczny i zaplecze R&D dla rozwoju rynku alternatyw białek odzwierzęcych w Polsce. Przegląd oferty naukowej, technologicznej , organizacyjnej dostępnej na polskim rynku

CZĘŚĆ II – Baza surowcowa i technologiczna dla branży alternatyw białek odzwierzęcych. Krajowa i globalna oferta surowcowa i technologiczna w Polsce. Analiza surowców i dodatków obecnie wykorzystywanych przez krajowych producentów

CZĘŚĆ III – Polski rynek gotowych produktów z kategorii plant-based. Perspektywa produktów produkowanych przez polskie firmy

Metodyka przyjęta podczas przygotowywania raportu:

W procesie przygotowywania raportu przejęto poniższe metody pozyskiwania informacji:

- Przegląd informacji na podstawie ogólnie dostępnych źródeł, w tym strony internetowe firm i instytucji, bazy danych, portale rządowe i instytucjonalne, a następnie tam, gdzie to było możliwe bezpośrednie potwierdzanie znalezionych informacji u źródła,

- Wywiady bezpośrednie z producentami produktów typu plant-based oraz dostawcami dla branży

- Wywiady z przedstawicielami uczelni i innych instytucji,

- Ankiety anonimowe oraz jawne przeprowadzone z szerokim gronem producentów i instytucji wsparcia producentów,

- Badania własne polegające na agregacji informacji o produktach dostępnych na rynku i szczegółowej analizie pozyskiwanych danych w narzędziu ProBase360.

W raporcie skupiono się szczególnie na możliwościach polskich instytucji publicznych w kontekście przyszłych projektów B+R. Raport ma charakter długofalowy i cykliczny – zapraszamy serdecznie do kontaktu instytucje, jeśli zabrakło ich w niniejszym opracowaniu.

Mamy nadzieję, że spostrzeżenia, wnioski oraz analizy posłużą producentom, instytucjom centralnym, naukowym i komercyjnym w celu zwiększenia efektywności wsparcia dla rozwoju rynku alternatyw białek zwierzęcych.                                   

 Kliknij tutaj, by pobrać raport.

Wybierz temat: Plant-based

Autor: FoodFakty

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.