Pradawne zboża, rośliny lecznicze i aromatyczne w Polsce. Jak wykorzystać ich potencjał?
Czy warto inwestować w uprawy niszowych roślin? Jaka jest potencjalna zyskowność upraw tradycyjnych odmian? Jak zwiększyć bioróżnorodność w polskim rolnictiwe? Eit Food zaprasza wszystkich, którzy chcą się dowiedzieć więcej o potencjale pradawnych zbóż i roślin aromatycznych na bezpłatne spotkanie online 20 sierpnia o 13:00 z ekspertami. Na webinar obowiązuje rejestracja.
Wydarzenie porusza bardzo ważną tematykę zwiększenia ilości uprawianych niszowych roślin w europejskich systemach rolnych. Bioróżnorodność i ochrona środowiska to jedne z najważniejszych tematów Europejskiego Zielonego Ładu – polityki, która w najbliższej przyszłości zredefiniuje zarówno europejską gospodarkę jak i rolnictwo. Jest to temat, który warto poznać bliżej, aby dobrze rozpoznać nadchodzące trendy. Podczas 2 godzinnego webinaru m.in. poznamy najnowszą analizę rynku w zakresie upraw pradawnych zbóż i roślin leczniczych na terenie Polski wschodniej Fundacji Małopolskiego Centrum Transferu Technologii czy dowiemy się więcej o pradawnych gatunkach pszenicy na tle odmian nowoczesnych od dr inż. Aneta Bobryk-Mamczarz (Lubella). Na pytanie czy i jak polskie startupy mogą wspomóc agrotechnikę i produkcję tradycyjnych odmian postara się odpowiedzieć jeden z najlepiej rozpoznawalnych polskich startupów rolniczych - SatAgro.
Aby wziąć udział w wydarzeniu wystarczy się zarejestrować: https://bit.ly/2DQ4kzu
Spotkanie organizowane jest przez EIT Food z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk oraz koncernem spożywczym Maspex w ramach projektu EIT Food GROW. Realizacja projektu przewiduje wypracowanie innowacyjnych narzędzi wspierających zrównoważoną uprawę i produkcję roślinną. W jego ramach odbędzie się szkoła letnia, szereg warsztatów i seminariów online oraz konkurs, w którym najlepsze rozwiązania wspierające odmiany tradycyjne mogą zdobyć nawet 10 000 €.
Harmonogram wydarzenia:
13:00 Informacja o EIT Food i projekcie - Tomasz Jeliński, IRZiBŻ PAN i Milda Kraużlis, EIT Food
13:05 Rewitalizacja łańcuchów dostaw żywności na obszarach wiejskich poprzez zrównoważone innowacje -Tomasz Jeliński IRZiBŻ PAN
13:10 Analiza rynku w zakresie upraw pradawnych zbóż i roślin leczniczych na terenie polski wschodniej (woj. podlaskie, warmińsko-mazurskie, lubelskie i małopolskie) - przedstawiciel Fundacji Małopolskiego Centrum Transferu Technologii, sesja Q&A i podsumowanie
13:40 Rośliny lecznicze i zioła aromatyczne - prof. Barbara Wąsowska - IRZiBŻ PAN, sesja Q&A i podsumowanie
14:10 Przerwa
14:20 Uprawa i jakość pradawnych gatunków pszenicy na tle genotypów współczesnych - dr inż. Aneta Bobryk-Mamczarz, Lubella, sesja Q&A i podsumowanie
14:40 SatAgro - Jak zoptymalizować nawożenie i agrotechnikę z wykorzystaniem danych satelitarnych - Przemysław Żelazowski, sesja Q&A i podsumowanie
14:55 Zakończenie i zaproszenie na szkołę letnią i warsztaty
Rejestracja: https://bit.ly/2DQ4kzu
Więcej informacji dotyczących wydarzenia: https://www.facebook.com/events/966277313708984/
Przeczytaj także
-
13.08.2020
Kultura Bezpieczeństwa Żywności częścią rozporządzenia UE
Komisja Europejska opublikowała projekt zmiany rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych, który obejmuje również zarządzanie alergenami i redystrybucję żywności zarządzanie alergenami oraz kulturę bezpieczeństwa żywności.
-
27.07.2020
12 000 ton potencjalnie niebezpiecznych produktów wycofane z rynku w ramach operacji OPSON IX
Podrabiana i niespełniająca norm żywność i napoje można znaleźć na półkach w sklepach na całym świecie. Rosnąca sprzedaż online tych potencjalnie niebezpiecznych produktów stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. W tegorocznych działaniach OPSON pojawił się niepokojący trend - przenikanie do łańcucha dostaw produktów niskiej jakości, co wiąże się z COVID-19.
-
25.12.2018
Chleb ze starożytnego zboża o prozdrowotnych właściwościach
Obecnie coraz większą popularnością cieszą się „odkrywane na nowo” prastare gatunki zbóż. Ze względu na wysoką wartość odżywczą, producenci nierzadko dodają je do wyrobów pełnoziarnistych w celu polepszenia ich właściwości prozdrowotnych. Grupa badaczy z Centrum Technologicznego AINIA