Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zmiana klimatu zwiększa ryzyko wystąpienia fali wyniszczających upałów, powodzi, nasilenia się niektórych chorób, wyginięcia pewnych gatunków roślin i zwierząt, a według wyników najnowszych badań może również prowadzić do zmniejszenia wartości odżywczej niektórych pokarmów.
Obecnie dla około 76% populacji głównym źródłem białka w diecie są produkty roślinne takie jak np. płatki zbożowe. Produkcja rolna i jej wydajność jest jednak mocno uzależniona od klimatu oraz ilości CO₂ w powietrzu.
Badania, mające na celu określenie wpływu zmian klimatycznych na wartość odżywczą produktów roślinnych, przeprowadzono na Uniwersytecie Harvarda. Wyniki badań zostały opublikowane w „Environmental Health Perspectives”.
Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w swojej pracy wykorzystali dane dotyczące poziomu wyżywienia ludności, dane ekonomiczne i demograficzne oraz wyniki eksperymentów prowadzonych na roślinach narażonych na wysokie stężenie CO₂. Z ich ustaleń wynika, iż wzrost poziomu CO₂ w powietrzu wpływa negatywnie na wartość odżywczą produktów roślinnych. Wraz ze wzrostem zawartości tego gazu w powietrzu zmniejsza się ilość białka w ryżu, pszenicy, jęczmieniu i ziemniakach o odpowiednio 7,6%; 7,8%; 14,1% i 6,4%. Po uwzględnieniu danych dotyczących sposobu odżywiania się ludności okazuje się, iż w następstwie tego zjawiska ilość białka w standardowej indyjskiej diecie zmniejszy się o 5,3%.
Wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda są niepokojące – zgodnie z wyliczeniami naukowców ilość osób dotkniętych niedoborem białka w diecie może zwiększyć się, w następstwie zachodzących zmian klimatycznych, o dodatkowe 150 milionów ludzi. Jeśli poziom CO₂ wzrośnie, zgodnie z przewidywaniami, w 18 krajach ilość białka dostarczanego wraz z dietą z produktów takich jak ryż czy pszenica zmniejszy się do 2050 roku o około 5%. Ze względu na zachodzące zmiany klimatyczne i wzrost temperatur również produkcja zwierzęca może stać się w tym samym czasie mniej efektywna. Naukowcy podkreślają także, iż globalne ocieplenie pociąga za sobą również zwiększenie częstotliwości występowania zjawisk takich jak huragany, które niszczą uprawy.
Według Samuel’a Myers’a, naukowca z Harvardu, wyniki przeprowadzonych badań podkreślają wagę problemu nadmiernej emisji CO₂ i są kolejnym, ważnym argumentem w walce o jej ograniczenie.
W sierpniu bieżącego roku opublikowano również wyniki innych badań, które wskazują na istnienie zależności pomiędzy wysokim poziomem CO₂ w powietrzu, a zawartością żelaza w pożywieniu. Zgodnie z przedstawionymi wynikami zawartość żelaza w uprawianych roślinach zmniejsza się, co prowadzić może do niedoborów tego pierwiastka w diecie, a ostatecznie nawet do wystapienia niedokrwistości. Problem ten w głównej mierze dotyczyć może dzieci do piątego roku życia i kobiet mieszkających w Azji południowo-wschodniej i Afryce północnej.
Źródło:
lanutrition.fr: Moins de protéines dans les céréales à cause du réchauffement climatique ?
Przeczytaj także
Drosophila suzukii to pochodzący z Azji, szkodnik upraw, który stosunkowo niedawno pojawił się w Europie – pierwsze doniesienia o jego występowaniu na naszym kontynencie ukazały się mniej niż 10 lat temu.
Jak wynika z przeprowadzonych badań, których wyniki zostały opublikowane w lutym 2017 roku w Nature Plants, znaczne ograniczenie ilości stosowanych w uprawach pestycydów jest możliwe bez zmniejszenia wydajności...
Nie ma nic ważniejszego, niż prawidłowo funkcjonujący łańcuch dostaw żywności. Według firmy McKinsey & Company, każdego roku, około jednej trzeciej wyprodukowanej żywności jest tracona lub marnowana.