Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Produkty zbożowe o niższej zawartości białka – niedobory białka w diecie jako kolejny ze skutków globalnego ocieplenia?

Kategoria: Składniki Żywności

Zmiana klimatu zwiększa ryzyko wystąpienia fali wyniszczających upałów, powodzi, nasilenia się niektórych chorób, wyginięcia pewnych gatunków roślin i zwierząt, a według wyników najnowszych badań może również prowadzić do zmniejszenia wartości odżywczej niektórych pokarmów.

Obecnie dla około 76% populacji głównym źródłem białka w diecie są produkty roślinne takie jak np. płatki zbożowe. Produkcja rolna i jej wydajność jest jednak mocno uzależniona od klimatu oraz ilości CO₂ w powietrzu.

Badania, mające na celu określenie wpływu zmian klimatycznych na wartość odżywczą produktów roślinnych, przeprowadzono na Uniwersytecie Harvarda. Wyniki badań zostały opublikowane w  „Environmental Health Perspectives”.

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w swojej pracy wykorzystali dane dotyczące poziomu wyżywienia ludności, dane ekonomiczne i demograficzne oraz wyniki eksperymentów prowadzonych na roślinach narażonych na wysokie stężenie CO₂. Z ich ustaleń wynika, iż wzrost poziomu CO₂ w powietrzu wpływa negatywnie na wartość odżywczą produktów roślinnych. Wraz ze wzrostem zawartości tego gazu w powietrzu zmniejsza się ilość białka w ryżu, pszenicy, jęczmieniu i ziemniakach o odpowiednio 7,6%; 7,8%; 14,1% i 6,4%. Po uwzględnieniu danych dotyczących sposobu odżywiania się ludności okazuje się, iż w następstwie tego zjawiska ilość białka w standardowej indyjskiej diecie zmniejszy się o 5,3%.

Wyniki badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Harvarda są niepokojące – zgodnie z wyliczeniami naukowców ilość osób dotkniętych niedoborem białka w diecie może zwiększyć się, w następstwie zachodzących zmian klimatycznych, o dodatkowe 150 milionów ludzi. Jeśli poziom CO₂ wzrośnie, zgodnie z przewidywaniami, w 18 krajach ilość białka dostarczanego wraz z dietą z produktów takich jak ryż czy pszenica zmniejszy się do 2050 roku o około 5%. Ze względu na zachodzące zmiany klimatyczne i wzrost temperatur również produkcja zwierzęca może stać się w tym samym czasie mniej efektywna. Naukowcy podkreślają także, iż globalne ocieplenie pociąga za sobą również zwiększenie częstotliwości występowania zjawisk takich jak huragany, które niszczą uprawy.

Według Samuel’a Myers’a, naukowca z Harvardu, wyniki przeprowadzonych badań podkreślają wagę problemu nadmiernej emisji CO₂ i są kolejnym, ważnym argumentem w walce o jej ograniczenie.

W sierpniu bieżącego roku opublikowano również wyniki innych badań, które wskazują na istnienie zależności pomiędzy wysokim poziomem CO₂ w powietrzu, a zawartością żelaza w pożywieniu. Zgodnie z przedstawionymi wynikami zawartość żelaza w uprawianych roślinach zmniejsza się, co prowadzić może do niedoborów tego pierwiastka w diecie, a ostatecznie nawet do wystapienia niedokrwistości. Problem ten w głównej mierze dotyczyć może dzieci do piątego roku życia i kobiet mieszkających w Azji południowo-wschodniej i Afryce północnej.

Źródło:

lanutrition.fr: Moins de protéines dans les céréales à cause du réchauffement climatique ?

 

Autor:Aleksandra Zawadzka
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.