Przyjęcie regulacji w sprawie ograniczenia spożycia produktów wysokosłodzonych - stanowisko Konsultanta Krajowego w dziedzinie Zdrowia Publicznego
Otyłość
Częstość występowania otyłości wzrasta na całym świecie. Obecnie ponad 1,9 miliarda ludzi po 18 roku życia ma nadmierną masę ciała (średnio 39%), z czego aż 650 mln stanowią osoby otyłe (13% populacji). Dodatkowo, 18% dzieci w wieku 5-19 lat ma nadwagę, a 7% jest otyłych. Również w Polsce skala problemu nadwagi i otyłości jest bardzo duża. 3 na 5 dorosłych Polaków ma nadwagę, a co czwarty jest otyłych. Z kolei dzieci zaliczane są od kilku lat do najszybciej tyjących w Europie.
Wśród czynników sprzyjających rozwojowi otyłości wymienia się niewłaściwy styl życia, w tym nieprawidłowe nawyki żywieniowe np. spożywanie między posiłkami przekąsek i napojów o dużej zawartości cukru. Stanowią one źródło nadmiarowych kalorii, a tym samym czynnik kontrybuujący do epidemii otyłości. Wskazuje się zatem na potrzebę, aby spożycie napojów wzbogacanych w cukier uległo maksymalnemu ograniczeniu.
Dlatego też głos zabrał Krajowy Konsultant w dziedzinie Zdrowia Publicznego – Jarosław Pinkas – wydając stanowisko w sprawie podjęcia dyskusji na temat przyjęcia regulacji zmierzających do ograniczenia spożycia produktów wysokosłodzonych, w tym napojów.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
-
03.09.2019
Czy cukry płynne różnią się od cukru stałego zdolnością do wywoływania zespołu metabolicznego?
Przyjmowanie słodkich napojów, zwłaszcza napojów bezalkoholowych niesie zwiększone ryzyko otyłości i cukrzycy. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie naukowym Obesity przeanalizowano...
-
20.08.2019
Badania wykazały, że żywność dla dzieci zawiera zbyt dużo cukru i jest nieodpowiednio reklamowana
Dwa nowe badania Światowej Organizacji Zdrowia (region europejski) wykazały, że wysoki odsetek żywności dla dzieci jest nieprawidłowo sprzedawany jako odpowiedni dla dzieci poniżej 6 miesiąca życia, a wiele z tych pokarmów zawiera zbyt wysoki poziom cukru.
-
07.05.2019
Zła dieta zabija – „The Lancet” publikuje wyniki ogólnoświatowego badania
W szeroko zakrojonym badaniu epidemiologicznym, opublikowanym niedawno w prestiżowym czasopiśmie „The Lancet”, przeanalizowano tendencje w spożyciu 15 różnych kategorii produktów spożywczych w 195 krajach na całym świecie od 1990 do 2017 roku. Wyniki pracy wskazują, że niewłaściwe odżywianie zabija 11 milionów osób rocznie