Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Raport EFSA z wyników monitoringu pozostałości produktów leczniczych weterynaryjnych i innych substancji w żywych zwierzętach i produktach pochodzenia zwierzęcego za 2020

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

EFSA opublikowała raport podsumowujący dane z monitoringu wygenerowane w 2020 r. w ramach urzędowych działań kontrolnych na obecność pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych i niektórych substancji w żywych zwierzętach i produktach zwierzęcych w Unii Europejskiej, Islandii i Norwegii.

Do Komisji Europejskiej przez 27 państw członkowskich UE oraz Islandię i Norwegię zgłoszonych zostało w sumie 620 758 próbek dla prawie 13 mln pojedynczych wyników analitycznych. Spośród tych próbek 331 789 próbek stanowiły próbki celowe, a 4259 próbek podejrzanych zgłoszono na podstawie dyrektywy Rady 96/23/WE Dodatkowo 2551 próbek pobrano przy imporcie, a 282 159 próbek zbadano w ramach programów opracowanych na podstawie ustawodawstwa krajowego.

Jakie wnioski można wyciągnąć z raportu?

Większość krajów spełniła minimalne wymagania dotyczące częstotliwości pobierania próbek określone w Dyrektywie Rady 96/23/WE oraz Decyzji Komisji 97/747/WE. Ogólnie rzecz biorąc, odsetek próbek niespełniających wymogów w 2020 r. (0,19%) był niższy w porównaniu z 2019 r. (0,30%), ale także w porównaniu z poprzednimi 11 latami (0,25%-0,37%). Ten sam ogólny wzór zaobserwowano w przypadku próbek docelowych w 2020 r. (0,27%) w porównaniu z poprzednimi 3 latami (0,30%-0,35%).

  • W porównaniu z wynikami z lat 2017, 2018 i 2019, w 2020 r. zmniejszyła się częstość wyników niezgodnych dla leków przeciwtarczycowych, sterydów i laktonów kwasu rezorcylowego.
  • W przypadku substancji zabronionych w porównaniu z 2019 r. częstość występowania niezgodności w 2020 r. była wyższa, choć niższa w porównaniu z 2017 i 2018 r.
  • W przypadku pierwiastków chemicznych (w tym metali) w porównaniu z 2017 i 2019 r. częstość występowania niezgodności w 2020 r. była niższa, choć wyższa w porównaniu z 2018 r. Spadki odnotowano dla środków odrobaczających, związków chloroorganicznych, związków fosforoorganicznych, barwników i „innych substancji” w porównaniu z wynikami z lat 2017, 2018 i 2019.
  • W przypadku leków przeciwkrwotocznych, niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ), „innych substancji farmakologicznie czynnych” i mikotoksyn, w porównaniu z 2019 r. częstotliwość niezgodności była wyższa, a niższa w przypadku innych substancji i zanieczyszczeń środowiskowych.
  • W przypadku pozostałych grup substancji nie było znaczących różnic.

Spośród 331 789 próbek celowych w 888 (0,27%) wykazano niezgodności. W 9 z 12 badanych grup produktowych raportowano poziom niezgodności mniejszy niż 1%. Wyższy poziom niezgodności wskazano dla miodu (1,42%), dziczyzny hodowlanej (1,87%) oraz dziczyzny łownej (6,87%).

Zapoznaj się z pełną treścią raportu.

Źródło: EFSA

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.