Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
EFSA opublikowała raport podsumowujący dane z monitoringu wygenerowane w 2020 r. w ramach urzędowych działań kontrolnych na obecność pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych i niektórych substancji w żywych zwierzętach i produktach zwierzęcych w Unii Europejskiej, Islandii i Norwegii.
Do Komisji Europejskiej przez 27 państw członkowskich UE oraz Islandię i Norwegię zgłoszonych zostało w sumie 620 758 próbek dla prawie 13 mln pojedynczych wyników analitycznych. Spośród tych próbek 331 789 próbek stanowiły próbki celowe, a 4259 próbek podejrzanych zgłoszono na podstawie dyrektywy Rady 96/23/WE Dodatkowo 2551 próbek pobrano przy imporcie, a 282 159 próbek zbadano w ramach programów opracowanych na podstawie ustawodawstwa krajowego.
Jakie wnioski można wyciągnąć z raportu?
Większość krajów spełniła minimalne wymagania dotyczące częstotliwości pobierania próbek określone w Dyrektywie Rady 96/23/WE oraz Decyzji Komisji 97/747/WE. Ogólnie rzecz biorąc, odsetek próbek niespełniających wymogów w 2020 r. (0,19%) był niższy w porównaniu z 2019 r. (0,30%), ale także w porównaniu z poprzednimi 11 latami (0,25%-0,37%). Ten sam ogólny wzór zaobserwowano w przypadku próbek docelowych w 2020 r. (0,27%) w porównaniu z poprzednimi 3 latami (0,30%-0,35%).
Spośród 331 789 próbek celowych w 888 (0,27%) wykazano niezgodności. W 9 z 12 badanych grup produktowych raportowano poziom niezgodności mniejszy niż 1%. Wyższy poziom niezgodności wskazano dla miodu (1,42%), dziczyzny hodowlanej (1,87%) oraz dziczyzny łownej (6,87%).
Zapoznaj się z pełną treścią raportu.
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
Wprowadzono „Krajowy programu zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach kur niosek gatunku Gallus gallus” na rok 2022.
Od dnia 1 stycznia 2022 r. w Polsce wprowadzono program zwalczania gąbczastej encefalopatii bydła (Bovine spongiform encephalopathy – BSE) na lata 2022–2024
Skład miodu, złożonego produktu naturalnego rzuca wyzwanie metodom analitycznym jego autentyczności, zwłaszcza w obliczu wyrafinowanego zafałszowania.