Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozporządzenie (UE) 2020/466 może obniżyć standardy bezpieczeństwa żywności w UE – opinia Foodwatch

Kategoria: Biznes

Foodwatch (organizacja non-profit, której celem jest dbanie o bezpieczną, zdrową i dostępną cenowo żywność dla wszystkich obywateli UE) wezwała Komisję Europejską do zapewnienia, że bezpieczeństwo żywności i ochrona konsumentów nie zostały naruszone podczas kryzysu koronawirusa. Kryzys ten nie może być wykorzystywany do obniżania standardów bezpieczeństwa żywności w UE - wręcz przeciwnie, jest to czas na zaostrzenie wdrażania unijnego prawa żywnościowego.

Bardziej niż kiedykolwiek ważne jest, aby obywatele UE mieli zaufanie, że UE chroni ich zdrowie i bezpieczeństwo. Jednakże rozporządzenie wykonawcze (UE) 2020/466 z dnia 30 marca 2020 r. w sprawie tymczasowych środków mających na celu ograniczenie ryzyka dla zdrowia ludzi, zwierząt i roślin oraz dla dobrostanu zwierząt w okresie niektórych poważnych zakłóceń systemów kontroli w państwach członkowskich, spowodowanych chorobą koronawirusową (COVID-19), wg Foodwatch jest drogą w przeciwnym kierunku. Środki określone w tekście rozporządzenia Komisji Europejskiej ograniczają kontrole bezpieczeństwa, a np. we Francji umożliwiają nieprawidłowe etykietowanie produktów.

Proponowane działania

Pandemia koronawirusa w żaden sposób nie usprawiedliwia jakichkolwiek prób osłabienia przez przemysł spożywczy wymogów prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności i ochrony konsumentów. Jedynym sposobem, w jaki możemy wyjść z tego kryzysu, jest wzmocnienie nadzoru w Europie, powiązanie go w sieć i uczynić go w pełni przejrzystym dla społeczeństwa. Nie jest to czas na osłabianie jakości lub ilości kontroli i inspekcji żywności.

Organizacja Foodwatch wystosowała list w tej sprawie do europejskiego komisarza ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stelli Kyriakides, w którym wyraziła swoje głębokie zaniepokojenie w związku z opublikowaniem rozporządzenia (UE) 2020/466.

 

List do komisarz S. Kyriakides:

https://www.foodwatch.org/fileadmin/Dokumente/20200402_Commissioner_Kyriakides_letter.pdf

Link do rozporządzenia:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32020R0466

 

Źródło: https://www.foodwatch.org/en/news/2020/food-safety-and-consumer-protection-in-corona-crisis/

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.