Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Rozporządzenie (UE) 2020/466 może obniżyć standardy bezpieczeństwa żywności w UE – opinia Foodwatch

Kategoria: Biznes

Foodwatch (organizacja non-profit, której celem jest dbanie o bezpieczną, zdrową i dostępną cenowo żywność dla wszystkich obywateli UE) wezwała Komisję Europejską do zapewnienia, że bezpieczeństwo żywności i ochrona konsumentów nie zostały naruszone podczas kryzysu koronawirusa. Kryzys ten nie może być wykorzystywany do obniżania standardów bezpieczeństwa żywności w UE - wręcz przeciwnie, jest to czas na zaostrzenie wdrażania unijnego prawa żywnościowego.

Bardziej niż kiedykolwiek ważne jest, aby obywatele UE mieli zaufanie, że UE chroni ich zdrowie i bezpieczeństwo. Jednakże rozporządzenie wykonawcze (UE) 2020/466 z dnia 30 marca 2020 r. w sprawie tymczasowych środków mających na celu ograniczenie ryzyka dla zdrowia ludzi, zwierząt i roślin oraz dla dobrostanu zwierząt w okresie niektórych poważnych zakłóceń systemów kontroli w państwach członkowskich, spowodowanych chorobą koronawirusową (COVID-19), wg Foodwatch jest drogą w przeciwnym kierunku. Środki określone w tekście rozporządzenia Komisji Europejskiej ograniczają kontrole bezpieczeństwa, a np. we Francji umożliwiają nieprawidłowe etykietowanie produktów.

Proponowane działania

Pandemia koronawirusa w żaden sposób nie usprawiedliwia jakichkolwiek prób osłabienia przez przemysł spożywczy wymogów prawnych dotyczących bezpieczeństwa żywności i ochrony konsumentów. Jedynym sposobem, w jaki możemy wyjść z tego kryzysu, jest wzmocnienie nadzoru w Europie, powiązanie go w sieć i uczynić go w pełni przejrzystym dla społeczeństwa. Nie jest to czas na osłabianie jakości lub ilości kontroli i inspekcji żywności.

Organizacja Foodwatch wystosowała list w tej sprawie do europejskiego komisarza ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Stelli Kyriakides, w którym wyraziła swoje głębokie zaniepokojenie w związku z opublikowaniem rozporządzenia (UE) 2020/466.

 

List do komisarz S. Kyriakides:

https://www.foodwatch.org/fileadmin/Dokumente/20200402_Commissioner_Kyriakides_letter.pdf

Link do rozporządzenia:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32020R0466

 

Źródło: https://www.foodwatch.org/en/news/2020/food-safety-and-consumer-protection-in-corona-crisis/

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.