Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rozwiązanie problemu wnikania wody przy ważeniu świeżych i mrożonych produktów

Kategoria: Procesy i Technologie

Czujnik pomiaru wilgoci

W swoich najnowszych modelach naważarek wielogłowicowych Ishida Europe wprowadziła wewnętrzny czujnik pomiaru wilgoci wraz z systemem monitorowania. Rozwiązanie to umożliwia producentom produktów świeżych i mrożonych na ułatwione kontrolowanie, jak i zapobieganie przedostawaniu się wody do urządzeń produkcyjnych, których ochrona ma w produkcji kluczowe znaczenie. Wdrożony układ w połączeniu z systemem zaawansowanego monitoringu i raportowania Ishida - Sentinel, pozwala na zapewnienie utrzymania poprawionej wydajności oraz wydłużenie czasu niezawodnego funkcjonowania naważarek.

Zjawisko wnikania wody

Zjawisko wnikania wody w trakcie cyklu naważania i pakowania produktów świeżych oraz mrożonych należy do problemu typowego. Pomimo faktu, że projektowane dla tych aplikacji modele maszyn mają zwyczajowo przewidziane odpowiednie klasy ochrony IP (Ingress Protection Class) oraz sama konstrukcja jest odporna na zmywanie wodą, to mimo wszystko nie mogą one zapobiec przypadkom takim, jak niedomknięte osłony jednostki, niedokręcone właściwym momentem śruby osłon, lub też nieumyślnie pozostawione, choćby nawet na krótką tylko chwilę, pokrywy ochronnej maszyny. Ponadto, zaprojektowany celem usuwania nadmiaru wilgotnego powietrza, system oczyszczania powietrza, może być zbyt słabo konserwowany i prowadzić do pozostawiania w układzie powietrza o zbyt wysokiej wilgotności. Nadmiar wody lub wilgoci w układzie naważarki wielogłowicowej skutkuje utratą wydajności maszyny oraz jej poważnym uszkodzeniem, a te w rezultacie skutkują kosztownymi przestojami i naprawami.

Rozwiązanie problemu

Rozwiązanie Ishida polega na zaprojektowaniu i instalacji trzech sensorów temperatury i punktu rosy. Czujniki umieszczono w trzech kluczowych punktach konstrukcji naważarki , tj.: pod pokrywą górną, w tzw. wieży oraz w jej korpusie zasadniczym. Takie usytuowanie pozwala na zapewnienie stałego podgląd poziomu wilgotności występującej w maszynie. W razie, gdy poziom stanie się zbyt wysoki, operatorzy otrzymują narastającą serię alarmów ostrzegawczych.

Zaprojektowano trzy etapowy system ostrzeżeń alarmujących. I tak, poziom wilgotności pomiędzy 70% a 79% wyzwala poziom alarmu żółtego. Ten poziom wilgotności może być usunięty za pomocą typowo stosowanego systemu oczyszczania powietrza, którego celem jest usuwanie wilgoci z urządzenia. Poziomy wilgotności między 80% a 89% - to warunki, które mogą wystąpić, gdy zagrożony jest sam system oczyszczania powietrza - Taki stan skutkuje wyzwoleniem alarmu czerwonego, który to również prowadzi do automatycznego odcięcia zasilania RCU (Remote Control Unit) tj. Jednostki Zdalnego Sterowania naważarką. Ponowne załączenie jest możliwe dopiero po sprowadzeniu poziomu wilgotności do progu poniżej 80%.

Poziom krytyczny

Wszystko powyżej poziomu krytycznego tj. 90% spowoduje uruchomienie instalowanego na zamówienie modułu I/O; In/Out, tj. wejścia i wyjścia. W zależności od wymagań klienta, układ można konfigurować stosując przykładowo alarm dźwiękowy lub lampki błyskające światłem ostrzegawczym sygnalizującym osiągnięcie krytycznego poziomu wilgotności.

System Sentinel

Ten nowy układ sensorów wilgotności można integrować z niedawno wprowadzonymi pakietami unikalnego systemu Sentinel. Mowa o pakietach: Raportowania, Interwencyjnym oraz Serwisowym / [Sentinel Reporting, Intervention, Service - Packs ]. Takie rozwiązanie pozwalana na natychmiastowe połączenie ostrzeżeń dotyczących problemów z wnikaniem wody z dogłębną analizą historyczną każdego problemu w momencie jego wystąpienia. Ten bardziej dogłębny poziom monitorowania umożliwia uwypuklenie wyspecyfikowanych obszarów, które mogą wymagać uwagi. Taka zdolność do podejmowania natychmiastowych działań prewencyjnych w przypadku zaistnienia ewentualnego problemu, skutkuje wydłużeniem realnego okresu eksploatacyjnego maszyny.

Naważarki wielogłowicowe

"Nasze naważarki wielogłowicowe znane są ze swojej niezawodności i wydajności, lecz nawet z tego, co jest akurat niepożądane, to faktu, że maszyny mogą działać przez, nawet długi czas w trudnych warunkach, pomimo, że poziom ich ochrony uległ naruszeniu" - jak wyjaśnia Ian Atkinson, Business Manager EMEA -czyli Szef Działu Naważarek w spółce Ishida Europe. I jak mówi "Skutkiem tego jest to, że operatorzy mogą nie mieć świadomości faktu wystąpienia poważnych błędów, i nie podejmują żadnych kroków zaradczych, wtedy, gdy jeszcze nie jest za późno i gdy nie doszło jeszcze do niechcianego przestoju oraz frustracji z tego powodu."

"Dostępność naszych czujników wilgoci razem z udogodnieniami płynącymi z raportowania Sentinel w czasie rzeczywistym pozwala na eliminację tego problemu. Dzięki czemu, naważarki są w stanie dostarczać swoje niezrównane i niezagrożone problemami najwyższe prędkości i precyzję, utrzymując stały poziom wysokiej przepustowości i efektywności produkcyjnej."

Opcja wyposażenia z czujnikami pomiaru wilgotności jest dostępna we wszystkich modelach Ishida serii RV. W modelach RVE WP dla obsługi produktów świeżych oraz mrożonych są one montowane, jako standard według ustalonych rozwiązaniach sektorowych (fixed Sector Solutions).

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.