Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Rynek cebuli w Polsce: perspektywy na sezon 2020/21

Kategoria: Biznes

Produkcja cebuli w Polsce, według danych EUROSTAT, odpowiada za ponad 13,5% powierzchni uprawy tego warzywa w UE i daje ok. 8,3% zbiorów w UE. W 2019 r. cebulę uprawiano w Polsce na areale 25,2 tys. ha, z którego w wyniku niesprzyjających warunków pogodowych, przy średnim plonie 21,2 t/ha, uzyskano 535,4 tys. ton. Dla porównania w 2019 r. średni plon dla całej UE wyniósł 34,7 t/ha, a więc był o prawie 40% wyższy niż w Polsce.

Produkcja w Polsce coraz większa

Według wrześniowych szacunków GUS w 2020 r. produkcję cebuli w Polsce przewiduje się na poziomie ok. 580 tys. t., czyli o ponad 8% większym rok do roku. Wielu producentów deklaruje zadowolenie z jakości oraz ze średnich i jednorodnych kalibrów.

Eksport kluczowym czynnikiem cenowym rynku cebuli w Polsce

Polski eksport stanowi 2,5% światowego eksportu cebuli, co daje nam 9. pozycję na świecie. W 2019 r. wyeksportowano z Polski 138,7 tys. t cebuli za 93,1 mln EUR. Głównym zagranicznym rynkiem zbytu dla polskiej cebuli od lat jest Wielka Brytania z 33% udziałem w eksporcie cebuli z Polski (w 2019 r. 38,7 tys. t za 29,9 mln EUR). Na drugim miejscu są Niderlandy, do których w 2019 r. wyeksportowaliśmy 34,5 tys. t cebuli za 23,8 mln EUR (25,6% całego eksportu z Polski). Podium zamyka Francja z 9,7% udziału w eksporcie (13,5 tys. t za 9 mln EUR). Ważnymi odbiorcami są również Belgia i Niemcy, do których trafia odpowiednio 6,6% polskiego eksportu (11,7 tys. t za 6,1 mln EUR) i 6,1% (8,9 tys. t za 5,7 mln EUR). Z większością krajów, poza Niderlandami, Grecją i Rosją, Polska ma dodatni bilans handlowy na rynku cebuli, choć w ostatnich latach obserwujemy wysokie wzrosty importu z Ukrainy, Austrii i Turcji.

Sezon cebulowy 2020/21 wygląda obiecująco

Dotychczasowy przebieg pandemii mocno wpłynął na ograniczenie konsumpcji żywności poza domem, a w konsekwencji na popyt i ceny cebuli przeznaczonej do HoReCa. Natomiast na rynku światowym widać oznaki wzrostu zainteresowania zakupem cebuli i to nawet z takich kierunków jak: kraje afrykańskie, Sri Lanka, Bangladesz i inne kraje azjatyckie. Indie zdecydowały się na import surowca z Egiptu. Według doniesień prasowych Niderlandy są na dobrej drodze do osiągnięcia rekordowego eksportu cebuli w tym sezonie. Ceny cebuli żółtej na kilku niderlandzkich giełdach w ostatnich tygodniach systematycznie rosły. Tamtejszy wzrost popytu na cebulę oddziałuje na sytuację na polskim rynku. W efekcie w ciągu ostatnich dwóch tygodni polska cebula podrożała prawie o jedną trzecią, choć była nadal o 21% tańsza niż w tym samym okresie 2019 roku. W 46. tygodniu, wg notowań cen MRiRW, cebula skupowana była po 0,63 PLN/kg na rynek świeży i za 0,61-0,82 PLN/kg obierana do przemysłu loco zakład.

Obawy w związku z koronawirusem

Wzrost zachorowań na COVID-19 na całym świecie budzi jednak obawy związane z ewentualną blokadą handlu, która uniemożliwiałaby eksport produkcji poza kraje EOG. Polskich eksporterów cebuli niepokoi również kwestia terminu i zasad uregulowania handlu UE-Wielka Brytania. Brak umowy handlowej ratyfikowanej przez obie strony do końca 2020 roku będzie oznaczał stosowanie ceł w eksporcie do Wielkiej Brytanii i dodatkowo może spowodować okresowy paraliż w wymianie handlowej pomiędzy państwami UE a Zjednoczonym Królestwem.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Owoce i warzywa

Autor:BNP Paribas
BNP Paribas
Karolina Załuska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek owoców i warzyw
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.