Siemię lniane – lekceważony alergen?
Badania naukowe wskazują, że siemię lniane może być alergenem, który jest w stanie wywoływać niepożądane reakcje zarówno po spożyciu, jak i przy kontakcie skórnym.
Dwa studia przypadku
Siemię lniane jest popularnym składnikiem wypieków i innych produktów spożywczych o znanych właściwościach prozdrowotnych. Dwa nowe przypadki zaprezentowane podczas tegorocznego zjazdu Amerykańskiej Akademii Alergii, Astmy i Immunologii (AAAI, ang. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) pokazują jednak, że nasiona lnu mogą powodować poważną reakcję alergiczną, nie tylko po spożyciu, ale również po kontakcie ze skórą.
Reakcja po spożyciu…
Pierwszy przypadek dotyczył „18-miesięcznego dziecka, u którego po 20 minutach od spożycia owsianki na bazie mieszanki z siemieniem lnianym wystąpiła wysypka na twarzy i klatce piersiowej. Był to pierwszy kontakt pacjenta z nasionami lnu, a symptomy ustąpiły po kilku godzinach (…). Na podstawie historii zdrowotnej i wyników testów postawiono diagnozę alergii IgE-zależnej. Zasugerowano próbę prowokacji obejmującą doustne podanie siemienia lnianego, jednak ze względu na preferencje pacjenta nie została ona przeprowadzona”, mówi główna autorka badania, dr Alana Xavier De Almeida z Uniwersytet Miami w Stanach Zjednoczonych.
…i kontakcie skórnym
Drugim przypadkiem była kobieta uskarżająca się na częstą wysypkę w okolicach rąk. Pacjentka była artystką malującą farbami olejnymi, które – jak się okazało – zawierały w składzie olej lniany. „Występujące u kobiety zapalenie skóry na rękach było bardzo poważne i przeszkadzało w pracy, w której wykorzystywała wyłącznie farby olejne. Poprosiliśmy pacjentkę o pokazanie wszystkich produktów, których używała w trakcie malowania. Przeprowadziliśmy naskórkowe testy płatkowe za pomocą plastrów naklejanych na plecy na okres 48 godzin. Wykazały one silną reakcję na siemię lniane po 48 i 72 godzinach”, wyjaśnia dr Richard Harris, alergolog i współautor badania.
Znaczenie dla przemysłu, lekarzy i konsumentów
Jak podkreślają naukowcy, obydwa te przypadki pokazują, że siemię lniane stosowane w produktach spożywczych oraz akcesoriach malarskich „powinno być brane pod uwagę jako potencjalny alergen”. Uzyskane przez badaczy rezultaty mogą mieć w tym kontekście istotne znaczenie nie tylko dla lekarzy i konsumentów, ale również dla przedstawicieli przemysłu.
Źródła:
Przeczytaj także
-
07.11.2023
Wartości progowe dla alergenów w żywności - rekomendacje FAO/WHO
Wszystkie zalecenia komisji zostaną wykorzystane przez Codex Alimentarius do opracowania, rewizji i stosowania standardów międzynarodowych.
-
12.10.2023
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności aktualizuje wytyczne dotyczące alergenów pokarmowych
FSA zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.
-
28.08.2023
Międzynarodowy przegląd literatury i wskazówki dotyczące procesu czyszczenia pozostałości alergenów pokarmowych
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) przeprowadziła badanie, którego celem było przeglądanie międzynarodowej literatury oraz wytycznych dotyczących metod oczyszczania w celu eliminacji alergenów pokarmowych z powierzchni. Badanie ma wspomóc prace nad profilaktycznym oznaczaniem alergenów (PAL- precautionary allergen labelling).