Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Siemię lniane – lekceważony alergen?

Kategoria: Składniki Żywności

Badania naukowe wskazują, że siemię lniane może być alergenem, który jest w stanie wywoływać niepożądane reakcje zarówno po spożyciu, jak i przy kontakcie skórnym.

Dwa studia przypadku

Siemię lniane jest popularnym składnikiem wypieków i innych produktów spożywczych o znanych właściwościach prozdrowotnych. Dwa nowe przypadki zaprezentowane podczas tegorocznego zjazdu Amerykańskiej Akademii Alergii, Astmy i Immunologii (AAAI, ang. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) pokazują jednak, że nasiona lnu mogą powodować poważną reakcję alergiczną, nie tylko po spożyciu, ale również po kontakcie ze skórą.

Reakcja po spożyciu…

Pierwszy przypadek dotyczył „18-miesięcznego dziecka, u którego po 20 minutach od spożycia owsianki na bazie mieszanki z siemieniem lnianym wystąpiła wysypka na twarzy i klatce piersiowej. Był to pierwszy kontakt pacjenta z nasionami lnu, a symptomy ustąpiły po kilku godzinach (…). Na podstawie historii zdrowotnej i wyników testów postawiono diagnozę alergii IgE-zależnej. Zasugerowano próbę prowokacji obejmującą doustne podanie siemienia lnianego, jednak ze względu na preferencje pacjenta nie została ona przeprowadzona”, mówi główna autorka badania, dr Alana Xavier De Almeida z Uniwersytet Miami w Stanach Zjednoczonych.

…i kontakcie skórnym

Drugim przypadkiem była kobieta uskarżająca się na częstą wysypkę w okolicach rąk. Pacjentka była artystką malującą farbami olejnymi, które – jak się okazało – zawierały w składzie olej lniany. „Występujące u kobiety zapalenie skóry na rękach było bardzo poważne i przeszkadzało w pracy, w której wykorzystywała wyłącznie farby olejne. Poprosiliśmy pacjentkę o pokazanie wszystkich produktów, których używała w trakcie malowania. Przeprowadziliśmy naskórkowe testy płatkowe za pomocą plastrów naklejanych na plecy na okres 48 godzin. Wykazały one silną reakcję na siemię lniane po 48 i 72 godzinach”, wyjaśnia dr Richard Harris, alergolog i współautor badania.

Znaczenie dla przemysłu, lekarzy i konsumentów

Jak podkreślają naukowcy, obydwa te przypadki pokazują, że siemię lniane stosowane w produktach spożywczych oraz akcesoriach malarskich „powinno być brane pod uwagę jako potencjalny alergen”. Uzyskane przez badaczy rezultaty mogą mieć w tym kontekście istotne znaczenie nie tylko dla lekarzy i konsumentów, ale również dla przedstawicieli przemysłu.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37712400/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1081120623011821
  3. https://www.newfoodmagazine.com/news/195927/flaxseed-allergy-on-the-rise-study-claims/?fbclid=IwAR0DxERrncQWgGJySXWH6gJQii5yuDjIEOsc0aogTinnTw32CZlWOOgzXQs

Wybierz obszar: Alergeny Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.