Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Siemię lniane – lekceważony alergen?

Kategoria: Składniki Żywności

Badania naukowe wskazują, że siemię lniane może być alergenem, który jest w stanie wywoływać niepożądane reakcje zarówno po spożyciu, jak i przy kontakcie skórnym.

Dwa studia przypadku

Siemię lniane jest popularnym składnikiem wypieków i innych produktów spożywczych o znanych właściwościach prozdrowotnych. Dwa nowe przypadki zaprezentowane podczas tegorocznego zjazdu Amerykańskiej Akademii Alergii, Astmy i Immunologii (AAAI, ang. American Academy of Allergy, Asthma & Immunology) pokazują jednak, że nasiona lnu mogą powodować poważną reakcję alergiczną, nie tylko po spożyciu, ale również po kontakcie ze skórą.

Reakcja po spożyciu…

Pierwszy przypadek dotyczył „18-miesięcznego dziecka, u którego po 20 minutach od spożycia owsianki na bazie mieszanki z siemieniem lnianym wystąpiła wysypka na twarzy i klatce piersiowej. Był to pierwszy kontakt pacjenta z nasionami lnu, a symptomy ustąpiły po kilku godzinach (…). Na podstawie historii zdrowotnej i wyników testów postawiono diagnozę alergii IgE-zależnej. Zasugerowano próbę prowokacji obejmującą doustne podanie siemienia lnianego, jednak ze względu na preferencje pacjenta nie została ona przeprowadzona”, mówi główna autorka badania, dr Alana Xavier De Almeida z Uniwersytet Miami w Stanach Zjednoczonych.

…i kontakcie skórnym

Drugim przypadkiem była kobieta uskarżająca się na częstą wysypkę w okolicach rąk. Pacjentka była artystką malującą farbami olejnymi, które – jak się okazało – zawierały w składzie olej lniany. „Występujące u kobiety zapalenie skóry na rękach było bardzo poważne i przeszkadzało w pracy, w której wykorzystywała wyłącznie farby olejne. Poprosiliśmy pacjentkę o pokazanie wszystkich produktów, których używała w trakcie malowania. Przeprowadziliśmy naskórkowe testy płatkowe za pomocą plastrów naklejanych na plecy na okres 48 godzin. Wykazały one silną reakcję na siemię lniane po 48 i 72 godzinach”, wyjaśnia dr Richard Harris, alergolog i współautor badania.

Znaczenie dla przemysłu, lekarzy i konsumentów

Jak podkreślają naukowcy, obydwa te przypadki pokazują, że siemię lniane stosowane w produktach spożywczych oraz akcesoriach malarskich „powinno być brane pod uwagę jako potencjalny alergen”. Uzyskane przez badaczy rezultaty mogą mieć w tym kontekście istotne znaczenie nie tylko dla lekarzy i konsumentów, ale również dla przedstawicieli przemysłu.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37712400/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1081120623011821
  3. https://www.newfoodmagazine.com/news/195927/flaxseed-allergy-on-the-rise-study-claims/?fbclid=IwAR0DxERrncQWgGJySXWH6gJQii5yuDjIEOsc0aogTinnTw32CZlWOOgzXQs

Wybierz temat: Alergeny Badania żywności

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.