Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Składnik oliwy z oliwek może pomóc pacjentom po udarze

Kategoria: Składniki Żywności

Naukowcy z Uniwersytetu w Jaén w Hiszpanii zidentyfikowali związek bioaktywny występujący w oliwie z oliwek, który może pomóc w leczeniu pacjentów po udarze.

Antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym

Substancja ta to hydroksytyrozol, silny antyoksydant o właściwościach przeciwzapalnych. Wcześniejsze badania na myszach pokazały, że suplementacja tym związkiem pomagała w regeneracji połączeń nerwowych pomiędzy różnymi regionami mózgu, zwiększała siłę kończyn, a nawet poprawiała pamięć i zdolności uczenia się.

15 mg dziennie przez 45 dni

„Znając potencjał hydroksytyrozolu wykazany w doświadczeniach na zwierzętach, postanowiliśmy zweryfikować jego skuteczność w przypadku ludzi”, mówi główna autorka publikacji, Ángela Naranjo z Uniwersytetu w Jaén. Badania jej zespołu objęły 8 pacjentów, którzy ucierpieli na skutek udaru niedokrwiennego mózgu. Przez okres 45 dni co 24 godziny połowa z nich otrzymywała suplement zawierający 15 mg hydroksytyrozolu, podczas gdy druga połowa stanowiła grupę kontrolną.

Poprawa markerów biochemicznych i parametrów neurologicznych

Po upływie 45 i 90 dni od rozpoczęcia interwencji naukowcy oceniali parametry biochemiczne oraz parametry charakterystyczne dla uszkodzenia mózgu. Analizowano ciśnienie tętnicze krwi, a także białka osocza związane z odpowiedzią organizmu na udar. Przeprowadzono również szereg testów funkcjonalnych. Jak się okazało, u osób przyjmujących preparat z hydroksytyrozolem obniżeniu uległy niektóre markery stanu zapalnego. Zidentyfikowano też zmiany w ekspresji białek powiązanych z długofalową regeneracją po udarze, a testy pozwalające ocenić stan neurologiczny pacjentów wykazały lepsze rezultaty w grupie otrzymującej suplement.

Uzupełnienie terapii?

Naukowcy planują kontynuację badań, tym razem jednak z udziałem większej liczby uczestników, co pozwoli na potwierdzenie uzyskanych rezultatów. Jak podsumowują autorzy, dotychczasowe wyniki „sugerują, że hydroksytyrozol może stanowić korzystne uzupełnienie leczenia skutków udaru”.

Źródła:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/38732018/
  2. https://fundaciondescubre.es/noticias/compuesto-del-olivo-mejora-la-recuperacion-de-los-pacientes-tras-un-ictus/

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.