Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Trwa trzeci pokos traw. Warunki pogodowe go nie ułatwiają, ale w tych regionach, gdzie spadł deszcz, a nawożenie było optymalne, plony są zadowalające i pozwalają zmniejszyć straty z powodu suszy.
W najlepszej sytuacji są Ci producenci mleka, którzy stosują nawozy dolistne, ponieważ doskonale wspierają one rozwój traw nawet przy ograniczonym dostępie wody. Rolnicy rozpoczęli również zbiory kukurydzy na kiszonkę. Jednak w tym roku są one poniżej średniego poziomu zarówno z powodu suszy, jak i szkodników oraz grzybów (głownia), które wystąpiły na terenach dotkniętych suszą szczególnie intensywnie, jak w latach ubiegłych na terenach mokrych. Mimo suchego roku, wilgotność powietrza spowodowała namnożenie grzybów w roślinach. Trawy sprawdziły się lepiej niż kukurydza.
- Duży areał kukurydzy w Polsce powoduje znaczące rozprzestrzenianie się chorób i szkodników. Dlatego bardzo ważne jest, aby rolnicy badali paszę na obecność mykotoksyn i stosowali dodatki, które ograniczą ich aktywność. Wysoka zawartość mykotoksyn jest szkodliwa dla bydła i wpływa negatywnie na wynik ekonomiczny gospodarstwa – wyjaśnia Witold Sapiński z Polskiej Grupy Nasiennej
Skutki występowania mykotoksyn nie są widoczne w pierwszym etapie produkcji mleka, ale wpływają na problemy z rozrodem, a w dłuższym okresie na ograniczenie wydajności. Obniżają metabolizm wątroby, która jest organem szczególnie wrażliwym i eksploatowanym u krów wysokowydajnych.
- Problemy z rozrodem to mniej urodzonych cieląt, a w efekcie mniej jałówek w stadach i na rynku, co powoduje wzrost ceny odnowienia stada. Ta sytuacja dotyczy praktycznie całej Europy i jest ściśle skorelowana z dostępnością traw na rynku – dodaje Witold Sapiński.
Poplon na pasze
Tegoroczny sezon nie był łaskawy dla producentów mleka. Wielu hodowców dotkniętych suszą będzie zmuszonych uzupełnić ubytki pokarmu dla zwierząt. Optymizmu dodają prognozy pogody, które zapowiadają długą jesień, a dzięki temu podsiewy jesienne traw i roślin poplonowych zostaną wykorzystane na pasze. Należy stwierdzić, że w dobie zmian klimatycznych, aby produkcja mleka była bezpieczna, każdy rolnik powinien mieć ok. 50 proc. zapasu pasz objętościowych na kolejny rok.
Przeczytaj także
Susza, która w Polsce wpłynęła głównie na mniejsze zbiory zbóż, w Europie Zachodniej ma swoje konsekwencje również dla producentów bydła mięsnego poprzez ograniczenie bazy paszowej. W Polsce odnotowano ponadto spadek eksportu jaj w stosunku do analogicznego okresu w roku ubiegłym.
Europejskie Stowarzyszenie Przetwórstwa Owoców i Warzyw (PROFEL) alarmuje w piśmie skierowanym do KE, że przedłużająca się susza w Europie spowodowała najpoważniejsze problemy produkcyjne w sektorze warzywnym w UE w ciągu ostatnich 40 lat...
Po 2017 r., w którym produkcja wołowiny w Unii Europejskiej wzrosła o 0,1%, eksport wzrósł o 9,1%, import spadł o 6,2%, a konsumpcja wołowiny spadła o 0,7%, w 2018 r. trendy mogą się odwrócić.