Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Strączki w prewencji cukrzycy typu 2

Kategoria: Składniki Żywności

Nowe badanie opublikowane przez naukowców z Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych ujawnia mechanizmy, które stoją za ochronnym działaniem strączków w kontekście cukrzycy typu 2.

Białko, błonnik, witaminy i minerały

Nasiona roślin strączkowych charakteryzują się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego, węglowodanów, witamin i minerałów. Stanowią one istotny element prozdrowotnej diety śródziemnomorskiej, a ich spożycie łączy się z obniżonym ryzykiem rozwoju wielu chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, otyłość czy cukrzyca. Do tej pory nie było jednak jasne jakie procesy metaboliczne stoją za korzystnym działaniem strączków.

Metabolity z krwiobiegu

Zespół naukowców z Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych przeprowadził analizę próbek krwi pobranych od 1833 osób biorących udział w szeroko zakrojonym badaniu klinicznym PREDIMED. Uczestnicy – w wieku średnio 67 lat – należeli do grupy szczególnie zagrożonej wystąpieniem schorzeń sercowo-naczyniowych. Autorzy oceniali związek między poszczególnymi metabolitami w krwiobiegu badanych a spożyciem przez nich roślin strączkowych.

Ryzyko niższe o 23%

Wyniki analiz wykazały, że „ślad metaboliczny” strączków we krwi uczestników obejmował 40 substancji, wśród których znalazły się aminokwasy, kortyzol czy związki o charakterze lipidowym, takie jak diacyloglicerole, trójglicerydy oraz sfingolipidy. Były one skorelowane z o 23% niższym prawdopodobieństwem wystąpienia cukrzycy typu 2. Rezultaty te „pokazują jak ważne dla zdrowia są nasiona roślin strączkowych, szczególnie w kontekście prewencji tej choroby”, podkreślają autorzy. Zwracają oni uwagę, że zidentyfikowane substancje mogą „pomóc w lepszym zrozumieniu szlaków metabolicznych powiązanych ze spożyciem strączków oraz ich potencjalną rolą w patofizjologii cukrzycy i chorób układu krążenia”.

Prewencja chorób przewlekłych

Wyniki opublikowane przez hiszpańsko-amerykański zespół dowodzą, że zbilansowany sposób żywienia – obejmujący spożycie roślin strączkowych – ma istotne znaczenie w profilaktyce chorób przewlekłych. Otwierają one również nowe perspektywy badawcze, które mogą przyczynić się do opracowania nowych leków i metod zapobiegania schorzeniom dietozależnym.

Źródła:

  1. https://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12933-023-02111-z
  2. https://noticiasdelaciencia.com/art/49671/legumbres-contra-diabetes-tipo-2#google_vignette
Autor:Wojciech Grodzicki
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Dieta i zdrowie

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.