Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Strategia "Od pola do stołu": 65 stowarzyszeń podpisało nowy Kodeks

Kategoria: Biznes

65 przedsiębiorstw i stowarzyszeń podpisało Kodeks postępowania UE w zakresie odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze spożywczym i praktyk marketingowych.

Komisja, wraz z zainteresowanymi stronami z branży, oficjalnie zainicjowała unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnego prowadzenia działalności gospodarczej w sektorze spożywczym i praktyk marketingowych, który jest kolejnym dokumentem w ramach strategii Komisji "Od pola do stołu". Kodeks ten jest istotnym elementem działań UE na rzecz zwiększenia dostępności i przystępności cenowej zdrowej i zrównoważonej żywności, która przyczynia się do zmniejszenia naszego ogólnego wpływu na środowisko.

Wiceprzewodniczący Timmermans powiedział: "Musimy sprawić, aby nasz system żywnościowy był zrównoważony i musimy to zrobić szybko. Musimy ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i powstrzymać utratę bioróżnorodności związaną z produkcją żywności, a także ukształtować system żywnościowy, który ułatwi wybór zdrowej i zrównoważonej diety. Stawienie czoła tym wyzwaniom środowiskowym, zdrowotnym i społecznym w naszym systemie żywnościowym wymaga współpracy w całym łańcuchu żywnościowym, dlatego jestem podbudowany ambicjami zainteresowanych stron, które już podpisały kodeks postępowania UE."

Kodeks został opracowany z udziałem stowarzyszeń i przedsiębiorstw z UE, przy aktywnym zaangażowaniu i wkładzie innych zainteresowanych stron, w tym organizacji międzynarodowych, organizacji pozarządowych, związków zawodowych i stowarzyszeń branżowych, oraz wspólnie ze służbami Komisji Europejskiej. Stowarzyszenia i przedsiębiorstwa z sektora spożywczego, które podpiszą kodeks, zobowiązują się do przyspieszenia swojego wkładu w zrównoważoną transformację. Poprzez swoje zobowiązania popierają one cele określone w kodeksie i zachęcają podobne przedsiębiorstwa do udziału w nim.

Więcej informacji można znaleźć w komunikacie prasowym oraz w sekcji Q&A.

 

Źródło: KE

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe

Autor: Komisja Europejska

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn