Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Unijny handel rolno-spożywczy gwałtownie wzrasta w marcu 2021 r.

Kategoria: Biznes

Po powolnym początku roku, unijny handel rolno-spożywczy w okresie styczeń-marzec 2021 r. (eksport plus import) osiągnął wartość 75,8 mld EUR, czyli o 4% mniej niż w okresie styczeń-marzec 2020 r.

Eksport UE zmniejszył się o 0,9% w porównaniu z analogicznym okresem 2020 r., osiągając wartość 46,4 mld EUR. Import UE osiągnął wartość 29,3 mld EUR, o 8,1% mniej niż w pierwszym kwartale 2020 r. Jednak wartość eksportu UE w marcu 2021 r. wzrosła o 20% w porównaniu z poprzednim miesiącem. Podobnie, wartość importu UE wzrosła w marcu o 24% w porównaniu z poprzednim miesiącem.

W okresie styczeń-marzec 2021 r. wartość wywozu z UE najbardziej spadła do Wielkiej Brytanii (spadek o 1 079 mln EUR), w porównaniu z tym samym okresem w 2020 r. Mimo to miesięczny eksport z UE stopniowo wzrastał od końca okresu przejściowego. Wartość eksportu UE do Zjednoczonego Królestwa była w marcu 2021 r. o 27% wyższa w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 1,3% wyższa niż w marcu 2020 r. Inne kierunki, w przypadku których wartość unijnego eksportu rolno-spożywczego najbardziej spadła od stycznia 2021 r. w porównaniu z tym samym kwartałem ubiegłego roku, to Egipt, Japonia, Rosja i Arabia Saudyjska.

Największy wzrost wartości unijnego eksportu w okresie styczeń-marzec 2021 r. odnotowano w przypadku Chin, gdzie wartość ta wzrosła o 914 mln EUR. W dalszym ciągu wynikało to przede wszystkim ze wzrostu wartości unijnego eksportu wieprzowiny, zbóż oraz olejów rzepakowego i słonecznikowego. Kolejne miejsce zajmuje Szwajcaria, gdzie wartość eksportu z UE wzrosła o 169 mln EUR. Inne kierunki, w przypadku których wartość unijnego eksportu rolno-spożywczego wzrosła najbardziej w pierwszym kwartale 2021 r., to Norwegia, Chile i Libia.

Pod względem kategorii produktów największy wzrost odnotowano w przypadku eksportu mięsa wieprzowego, olejów rzepakowego i słonecznikowego, wina, skór surowych i futer, a także kwiatów ciętych i roślin. Wartość unijnego importu najbardziej wzrosła w przypadku makuchów, soi oraz palonej kawy i herbaty. Więcej informacji dostępnych jest tutaj.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.