Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

W Belgii zajęto prawie 80 ton zafałszowanego tuńczyka

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Federalna Agencja ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (AFSCA) przeprowadziła pod koniec 2020 r. akcję ukierunkowaną na badania tuńczyka, a konkretnie wykrycie stosowania i częstotliwości oszustw.

Celem działania było uzyskanie przeglądu technik oszustw stosowanych w przypadku tuńczyka: dodawanie barwników, azotynów/azotanów, wędzenie tlenkiem węgla, itp. Dodatkowym celem było lepsze ukierunkowanie kontroli w przyszłości.

Wyniki akcji „Tuńczyk 2020”

W okresie od września do grudnia 2020 r. AFSCA pobrała 45 próbek w całej Belgii od sprzedawców detalicznych (tuńczyk świeży i mrożony) oraz hurtowników (tuńczyk mrożony). Na pobranych próbkach przeprowadzono łącznie 92 analizy.

Akcja ujawniła dwa rodzaje nielegalnych praktyk i doprowadziła do przejęcia blisko 80 ton tuńczyka. Aż 92% niezgodnych z przepisami produktów zostało przywiezionych z Azji. Chociaż część krajów europejskich już w przeszłości wyłapywały produkty nielegalnie poddane działaniu tlenku węgla, AFSCA zwróciła uwagę na ten proces po raz pierwszy i z tego powodu zajęto ok. 35 ton tuńczyka.

W odniesieniu do każdej niezgodnej partii podjęto następujące środki: zniszczenie lub ponowny wywóz niezgodnych partii, komunikacja z siecią ds. oszustw żywnościowych Komisji Europejskiej (AAC-Food Fraud Network).

Zbadane parametry

AFSCA sprawdziła następujące parametry: histamina, całkowita wartość azotu lotnych zasad, azotany/azotyny, kwas askorbinowy, barwniki rozpuszczalne w wodzie, tlenek węgla.

Stężenie histaminy oraz całkowita wartość azotu lotnych zasad – zbadano 15 próbek, wszystkie były zgodne. Stężenia te wskazują na świeżość produktu.

Azotany/azotyny – zbadano 25 próbek, 12 niezgodnych. Stosowanie tych substancji jest surowo zabronione w przypadku ryb, ponieważ ich dodatek pozwala zachować "świeży" kolor, który maskuje naturalną degradację produktu w czasie.

Kwas askorbinowy – zbadano 29 próbek, 16 niezgodnych. Działanie przeciwutleniające, proces połączony z dodatkiem azotanów/azotynów jako działanie kamuflujące. Prawodawstwo europejskie określa limit tego dodatku w rybach (maksymalnie 300 mg/kg).

Barwniki rozpuszczalne w wodzie – zbadano 16 próbek, wszystkie zgodne. Stosowanie barwnika w celu nadania tuńczykowi jasnego koloru. Proces zabroniony na terenie Unii Europejskiej

Tlenek węgla – zbadano 6 próbek, 5 niezgodnych. Bezsmakowa technika, która nadaje pokrojonemu tuńczykowi jasnoczerwony, stosunkowo stabilny w czasie. Podczas gdy wędzenie ryb jest dozwolone i regulowane, ten bezsmakowy proces wędzenia jest zabroniony w Europie.

Działania następcze AFSCA

AFSCA w obliczu niekorzystnych wyników badań zobowiązała się do kontynuowania działań przeciwko fałszowaniu tuńczyka i zdefiniowała 5 konkretnych działań:

  1. Uwzględnienie tlenku węgla w rutynowych kontrolach AFSCA w 2021 r.
  2. Zwiększona kontrola przywozu tuńczyka z państw trzecich (zwłaszcza tych oznaczonych jako „lekko wędzony”).
  3. Podnoszenie świadomości konsumentów – zachęcenie do analizowania zbyt kuszących ofert, uświadomienie że jaskrawy kolor niekoniecznie jest wskaźnikiem świeżości.
  4. Zachowanie czujności i wyłapywanie sygnałów o oszustwach – AFSCA i jej inskeptorzy terenowi są zobowiązani do zachowania czujności i ciągłego aktualizowania swojej wiedzy, ponieważ techniki fałszowania ewoluują.
  5. Komunikacja w sieci – kontynuacja wymiany poglądów z innymi państwami członowskimi za pośrednictwem sieci KE ds. oszustw związanych z żywnością (AAC-Food Fraud Network) – aktywny udział w międzynarodowych akcjach mających na celu zwalczanie oszustw.

Źródło: AFSCA

Autor:Michał Snopkiewicz
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności Food Fraud Inspekcje Państwowe

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.