Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Niewielki spadek i dobra jakość
Mimo susz i fal gorąca, które dotknęły wiele krajów wytwarzających wino, światowa produkcja tego napoju zmniejszy się w tym roku jedynie o ok. 1%. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno raportu Międzynarodowej Organizacja Winorośli i Wina (OIV), której eksperci prognozują również, że tegoroczne wina będą charakteryzowały się dobrą jakością.
Wzrost o 2% w krajach UE
Według szacunków OIV wielkość globalnej produkcji wyniesie w 2022 r. 259,9 miliona hektolitrów – nieco poniżej średniej z ostatnich 20 lat. W Unii Europejskiej (UE) oczekuje się wzrostu o 2% do 159,6 milionów hektolitrów, pomimo niekorzystnych warunków atmosferycznych panujących w krajach na południu Wspólnoty. Negatywny wpływ upałów i susz pod koniec lata zrekompensowały jednak opady na północy UE, przede wszystkim we Francji.
Susze na południu skompensowane opadami na północy
Po katastrofalnym roku 2021, głównie za sprawą przymrozków, Francja może spodziewać się wzrostu o 17% do 44,2 hektolitrów, dzięki któremu uplasuje się na drugim miejscu w światowym rankingu wytwórców wina. Zaraz za Włochami, gdzie wielkość produkcji pozostaje na stabilnym poziomie 50,3 miliona hektolitrów. Sytuacja wygląda gorzej na południu Europy – w Hiszpanii przewidywany jest znaczący spadek ilości wytworzonego wina, którego wyprodukowane zostaną 33 miliony hektolitrów (6% mniej niż w roku ubiegłym). Z kolei w Portugalii produkcja tego napoju spadnie aż o 8% w stosunku do roku 2021 (do 6,7 milionów hektolitrów), a w Grecji aż o 29% (do 1,7 miliona hektolitrów).
Spadki w USA i znaczny wzrost w Brazylii
W Stanach Zjednoczonych, które pod względem produkcji wina plasują się na czwartej pozycji na świecie, oczekuje się spadku o 4% względem roku ubiegłego (23,1 miliona hektolitrów). Podobne prognozy dotyczą Chile i Argentyny, gdzie produkcja zmniejszy się odpowiednio o 7% i 9%. Natomiast w Brazylii przewidywany jest wyjątkowy wzrost, szacowany na aż 44% (3,8 miliona hektolitrów).
Brak informacji z Rosji i Chin
OIV nie była w stanie przedstawić statystyk dotyczących produkcji wina w Rosji, która jako jedyne państwo członkowskie organizacji nie odpowiedziała na prośbę o udostępnienie danych za bieżący rok. Raport OIV nie uwzględnia również Chin. Eksperci przewidują jednak, że produkcja wina w tym kraju będzie w dalszym ciągu wykazywać tendencję spadkową, obserwowaną od roku 2016.
Źródła:
Przeczytaj także
Komisja Europejska opublikowała projekt regulacji, której zasadniczym celem jest przeciwdziałanie stale rosnącej liczbie odpadów opakowaniowych, a także wspieranie recyklingu opakowań oraz wielokrotne stosowanie opakowań
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) stosowanego jako dodatek do żywności.
Unijna podaż warzyw w 2022 może się skurczyć na skutek niekorzystnych uwarunkowań pogodowych.