Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Istota systemu HACCP
System HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points). Został on ustanowiony na mocy rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych. Głównym założeniem systemu jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności za pomocą identyfikacji i oszacowania skali zagrożeń z punktu widzenia jakości zdrowotnej, jak również ryzyka wystąpienia zagrożeń na każdym etapie produkcji i dystrybucji żywności[i]. Ponadto, ma on na celu także określenie metod ograniczania wspomnianych zagrożeń oraz ustalenie działań naprawczych. Chodzi o wyeliminowanie, a nawet redukcję potencjalnych zagrożeń zdrowotnych żywności – od dostawy surowców, poprzez przechowywanie, przetwarzanie, kończąc na dystrybucji. Oczywiście, aby zastosowanie przepisów rozporządzenia europejskiego było możliwe, konieczne było ich implementowanie do prawodawstwa krajowego, co można zaobserwować w dziale IV „Wymagania higieniczne” rozdział 1 „Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych” ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, która bezpośrednio odnosi się do rozporządzenia 852/2004.
Aby przeczytać artykuł musisz założyć i zalogować się na darmowym koncie czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
Mówiąc o systemie HACCP jego nieodłącznym elementem są systemy GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) i GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna). To o nich mówi się jako o podwalinach całego systemu HACCP, ponieważ dotyczą one najbardziej podstawowych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa z sektora spożywczego.
System GHP, to Dobra Praktyka Higieniczna (ang. Good Hygienic Practice), a system GMP, to Dobra Praktyka Produkcyjna (ang. Good Manufacturing Practice). Podobnie jak system HACCP, zostały one ustanowione na podstawie rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
Szacunkowa wartość zdominowanego przez USA globalnego rynku rolnictwa wertykalnego wynosi około 2 mld USD – według niektórych analityków do 2024 r. przekroczy wartość nawet 10 mld USD.