Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Mówiąc o systemie HACCP jego nieodłącznym elementem są systemy GHP (Dobra Praktyka Higieniczna) i GMP (Dobra Praktyka Produkcyjna). To o nich mówi się jako o podwalinach całego systemu HACCP, ponieważ dotyczą one najbardziej podstawowych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstwa z sektora spożywczego. Ich głównym założeniem jest zapobieganie zagrożeniom bezpieczeństwa żywności. Powinny być zindywidualizowane i dopasowane do przedsiębiorcy i tego, czym się on zajmuje. Z naszego wieloletniego doświadczenia wiemy, że przedsiębiorca może bardzo łatwo pogubić się w gąszczu wszystkich wymogów. Co najważniejsze, każdy z systemów dotyczy oczywiście innych kwestii, o czym wspominaliśmy w części pierwszej artykułu. Jednak co to oznacza w praktyce?
Pełna treść dostępna po zalogowaniu się na darmowym koncie Czytelnika FoodFakty
Załóż kontoPrzeczytaj także
UE planuje wprowadzić 4 nowe regulacje dotyczące zasad stosowania mikroorganizmów w środkach ochrony roślin. Zmiany miałyby zostać uchwalone jeszcze w roku 2022.
System GHP, to Dobra Praktyka Higieniczna (ang. Good Hygienic Practice), a system GMP, to Dobra Praktyka Produkcyjna (ang. Good Manufacturing Practice). Podobnie jak system HACCP, zostały one ustanowione na podstawie rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.
W Unii Europejskiej funkcjonuje wiele systemów weryfikacji żywności. Ich celem jest zagwarantowanie wyższego standardu produktów, które zostały określone odpowiednimi normami, specyficznymi dla danego systemu certyfikacji. Do najpopularniejszych z nich należą produkty rolnictwa ekologicznego oraz produkty regionalne i tradycyjne.