Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

System informacji o etykietowaniu żywności (FLIS)

Kategoria: Prawo Żywnościowe

21 grudnia br. Komisja Europejskiej uruchomiła na swojej stronie internetowej System informacji o etykietowaniu żywności (Food Labelling Information System - FLIS).

System informacji o etykietowaniu żywności ułatwia prawidłowe wdrażanie odpowiednich przepisów przez podmioty prowadzące przedsiębiorstwa spożywcze. Jest to przyjazne dla użytkownika rozwiązanie informatyczne, które umożliwia wybór określonej kategorii żywności i automatyczne pobieranie informacji dotyczących obowiązkowych oznaczeń jakie należy zamieścić na etykietach w 23 językach Unii Europejskiej. System zawiera również linki do odpowiednich przepisów prawnych i istniejących wytycznych. W sumie uwzględniono 87 różnych kategorii żywności i podano informacje z 39 rozporządzeń, 17 dyrektyw i 1 decyzji.

FLIS jest zgodny ze strategią Komisji Europejskiej w zakresie lepszego stanowienia prawa, ponieważ upraszcza funkcjonowanie sektora spożywczego. Celem systemu jest pomoc dla podmiotów działających na rynku spożywczym w określeniu obowiązkowych oznaczeń oraz informacji, które powinny znajdować się na ich produktach. 

Dostęp do FLIS można uzyskać za pośrednictwem strony internetowej: https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/food-labelling-information-system_enSystem dostępny jest również w języku polskim.

 

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Inspekcje Państwowe Prawo żywnościowe

Autor: IJHARS

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn