Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Technologia Ishida wsparciem dla sukcesu i zwiększonej produkcji snaków

Kategoria: Procesy i Technologie

Wiodący słowacki producent przekąsek czerpie korzyści ze zintegrowanej linii pakującej, rozwiązania od Ishida Europe. Technologia Ishida umożliwiła sprostać rosnącemu i globalnemu zapotrzebowania na wyjątkową ofertę firmy ze Słowacji. Są nią ekologiczne i przy tym wolne od alergenów snaki.

Przekąski dla wszystkich

Firma Cibi, ze swą siedzibą w miejscowości Marcelová, to jedna z pierwszych firm, która opracowała te wyjątkowe produkty pod koniec 2000 roku, a jako jedyna oferuje gamę przekąsek specjalnie stworzonych dla wszystkich grup wiekowych, od dzieci po dorosłych. Aby sprostać wysokim wskaźnikom produkcji, gdzie obecnie jest to poziom około 4 800 kg na dzień - firma zainstalowała dwa systemy Ishida iTPS (Integrated Total Packing System / tj. Zintegrowany Całościowy System Pakujący). Jest to kombinacja złożona z naważarek wielogłowicowych i pakowaczek, systemu inspekcyjnego kontroli rentgenowskiej IX-GA-4075 oraz wagi kontrolnej typu DACS-G, czyli kompletnego układu zapewniającego dostarczanie, tak najwyższej jakości, jak i dochowaniu procedur inspekcyjnych.

Dokładność najważniejsza

Dla firmy Cibi szybkość i dokładność mają pierwszoplanowe znaczenie. Linia Ishida w przypadku snaków ekstrudowanych obsługuje opakowania o wielkości od 15 g do 90 g , z kolei dla przekąsek wypiekanych są to wielkości, od 23 g do 125 g. Dostarczana przez system dokładność to poziom w granicy 0,1 g targetu masy. Prędkości maksymalne dla każdego z systemów wynoszą do 140 paczek na minutę. Jedynym ograniczeniem dla prędkości procesu jest bardzo niska masa większości wkładów produktowych, która oznacza wzrost czasu potrzebnego na przepływ przez system iTPS. W przypadku opakowań o najmniejszym rozmiarze oba systemy pakowania snaków pracują w tandemie dostarczając około 240 paczek na minutę tj. do poziomu dopasowanego do wydajności ekstrudera.

Ustawienia zapisane w pamięci

W związku z szeroką gamą produkowanych każdego dnia produktów marki Cibi oraz marek własnych, przezbrojenia mogą mieć miejsce dwa lub trzy razy w ciągu jednej zmiany. Jednakże, według informacji od Cibi , są one proste do wdrażania dzięki przywoływaniu zapisanych w pamięci ustawieniom ze wszystkimi szczegółami, wprost z pamięci układu, poprzez konsolę jednostki zdalnego sterowania (RCU).

Higiena i eksploatacja

Spełniająca wymogi higieny konstrukcja naważarek wraz z łatwymi do demontażu  podzespołami pozwala na łatwe ich czyszczenie.  Oznacza to, że ​​większość procesów czyszczenia można ukończyć w ciągu 30 minut.

Eksploatacja maszyn dotyczy operacji produkcyjnych w trybie 24 godzin na dobę przez 5 lub 6 dni w tygodniu. Kierownik produkcji firmy Cibi, Csaba Fica mówi, że sprzęt Ishida udowodnił swoją wybitną niezawodność.

"Począwszy od instalacji naszego pierwszego systemu iTPS, bezproblemowo obsłużyliśmy poziom ponad 40 milionów paczek " - mówi Csaba Fica , a "Bardzo szybko dostarczana pomoc techniczna i serwisowa od Ishida, w tym dostawy dowolnych części zamiennych lub materiałów eksploatacyjnych, w czasie zaledwie 24 lub 48 godzin, wypadają wyjątkowo korzystnie w porównaniu z innymi dostawcami sprzętu na tej linii."

Zaawansowana kontrola

Wchodzący w skład zaawansowanej kontroli jakości w firmie, system inspekcji X-ray IX-GA jest w stanie wykrywać niepożądane ciała obce, takie jak metal, gęste tworzywa sztuczne i gumę o wielkości zaledwie 0,6 mm i mniejszej. Pomimo, że obecne przepisy bezpieczeństwa żywności BRC dla celów zapewnienia jakości określają wyłącznie wykrywacze metali, Cibi uważa, że jest w stanie zademonstrować swym wszystkim klientom standardy ultra wysokiej jakości oraz dodatkowo zapewnić ich, że jest gotowa na wszelkie zmiany, które mogą wystąpić w tych przepisach w przyszłości.

W związku z faktem, że opakowania ze snakami są bardzo lekkie i nie będą mogły przejść przez standardowo stosowane w systemie X-ray Ishida, wolframowe zasłony ochronne, Ishida zaprojektowała i zainstalowała specjalne przykrycie znajdujące się nad przenośnikami podającymi i odprowadzającymi.

Waga kontrolna DACS-G zapewnia kontrolę  wagi finalnej, zgodnie z regulacjami prawnymi dotyczącymi wagi (e - weight regulations), zapewniając, że wszystkie opuszczające fabrykę opakowania spełniają wymogi odpowiednich przepisów.

Według CEO, tj. Prezesa Zarządu firmy Cibi - Ján Cibulka, który wraz z wprowadzeniem zdrowych przekąsek, wprowadził firmę na ścieżkę rozwoju, główna korzyść wynika z zalet maszyn Ishida, jakimi są  szybkość, dokładność i elastyczność.

"Dzięki systemom Ishida byliśmy w stanie sprostać dużemu wzrostowi zapotrzebowania na nasze produkty", wyjaśnia. "Dwa systemy iTPS, jeden system X-ray oraz waga kontrolna pozwalają na obsługę produkcji naszej wielkości. Na rynku istnieją tańsze systemy, ale o mniejszej prędkości maksymalnej. Każdy z nich wymagałaby osobnych urządzeń kontrolnych, co miałoby duży wpływ na przestrzeń fabryczną."

Jeden dostawca

Wybór pojedynczego dostawcy to również wyjątkowa korzyść, jak stwierdza Ján Cibulka. Pomaga zapewnić ciągłość działania linii na jej optymalnym poziomie operacyjnym. Równie ważnym czynnikiem jest doskonała dokładność systemu iTPS, która przyczynia się do szybkiego tempa zwrotu. "Na naszym najmniejszym opakowaniu, którego produkcja wynosi ponad 14 000 woreczków na godzinę", jak wykazuje Jan. "Wcześniej straty nadważeniowe wynosiły średnio 0,5 g, aktualnie  to poziom w granicy 0,1 g na paczce, a to oznacza nic innego, jak  7 kg oszczędności - na godzinę!"

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Więcej o technologii Ishida dowiesz się w firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.