Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Technologia Ishida wsparciem procesów ważenia i kontroli jakości

Kategoria: Procesy i Technologie

Spółka Pfalzgraf Konditorei GmbH jest czołowym niemieckim producentem ciast klasy premium na rynek gastronomiczny. W procesie dokładnego dozowania owoców na ciasta i torty, jak również zagwarantowania rygorystycznych standardów jakości, firma wykorzystuje zaawansowaną technologię Ishida.

Pfalzgraf Konditorei zainstalowała w swej, należącej do najbardziej nowoczesnych fabryk w Europie, rzędową naważarkę sześciogłowicową od Ishida, która pozwoliła na redukcję strat nadważeniowych do poziomu praktycznie zerowego. Natomiast dla przestrzegania regionalnych norm dotyczących ważenia zainstalowano system wagi kontrolnej DACS-G. Kolejnym elementem kontroli jakości jest wdrożony system inspekcji  X-ray model IX-GA-4075 (https://bit.ly/3q5qT6z) zdolny do wykrywania ciał obcych o średnicy mniejszej niż 1 mm.

Sześciogłowicowy system naważarki o symbolu FFW [tj. Fresh Food Weigher] do produktów nietrwałych został zaprojektowany w Ishida. Przeznaczeniem specjalnym urządzenia jest obsługa wkładu produktowego o właściwościach przywierania do powierzchni kontaktowych (tj. produktów lepkich) oraz obsługa krótszych serii. Wkład produktowy jest transportowany przenośnikiem taśmowym do górnej części naważarki.  Sześć podajników taśmowych pod kontrolą operatora zasila zasobniki naważające. Operator dba o równomiernie rozprowadzenie owoców i jednocześnie jest w stanie ocenić wkład wizualnie. Takie rozwiązanie pozwoliło na podniesienie efektywności i prędkości procesu naważania. Dodatkowo, dla wykonanych z tworzywa sztucznego zasobników naważających zaprojektowano specjalne, redukujące przywieranie wkładu do powierzchni kontaktowych, skrobaki.

Zaraz po zakończeniu procesu naważone porcje owoców za pośrednictwem niewielkiego systemu dystrybucyjnego trafiają na ciasta czy torty. Układ został specjalnie zaprojektowany pod charakterystykę zróżnicowanych wyrobów, tj. ciast, uwzględniając ich kształty (okrągłe i kwadratowe), jak i ich rozmiary.

Urządzenie FFW Ishida obsługuje szeroką gamę produktów firmy Pfalzgraf Konditorei pracując w dwuzmianowym cyklu roboczym.

Wypieki firmy są dopełniane malinami, truskawkami, owocami leśnymi, mandarynkami i różnymi innymi mieszankami owoców. Masa dla jednej porcji tego wypełnienia to zakres wynoszący od 240 g do 2500 g. Maksymalna prędkość to 16 cykli na minutę. Ze względu na wysoki koszt stosowanych składników precyzja procesu odgrywa  decydującą rolę. Według Szefa Produkcji, Stephana Kollera, naważarka Ishida  znacznie podniosła produktywność procesu. "Stara metoda dozowania objętościowego dawała straty nadważeniowe na poziomie od 20 do 30 g owoców w każdym produkcie finalnym", wyjaśnia. "Teraz przepełnienie jest praktycznie zerowe."

Z punktu widzenia producenta tego typu wyrobów wypiekanych system Ishida okazał się bardzo opłacalnym rozwiązaniem dającym zwrot z poniesionej inwestycji, już w bardzo krótkim czasie. Kolejną zaletą, jak mówi Koller, jest fakt, że urządzenie obchodzi się z produktami bardzo delikatnie, co zdecydowanie pomaga zapobiegać uszkadzaniu owoców miękkich.

Obsługa owoców mokrych wiąże się z częstą koniecznością przeprowadzania intensywnego czyszczenia. Natomiast łatwość utrzymania higieny, to cecha w sam raz pasująca do maszyny FFW Ishida. Stephan Koller twierdzi, że wodoodporna konstrukcja jest bardzo przyjazna dla utrzymania jej w należytej czystości i jak mówi “bardzo sprzyja czystości”. Części kontaktowe naważarki mogą być całkowicie zdemontowane bez użycia narzędzi i można je czyścić w przemysłowym środku czyszczącym, podczas gdy, główny korpus maszyny można obmywać wodą prosto z węża.

Na samym końcu linii produkcyjnej system wagi kontrolnej Ishida DACS-G (https://bit.ly/2Seribh) sprawdza wagę już zapakowanego ciasta, tak by finalnie zagwarantować zgodność z regionalną dyrektywą norm wagowych. Stephan Koller mówi, że zwierzchnicy są bardzo zadowoleni z wyników kontrolnych. Waga kontrolna zapewnia nie tylko wysoką precyzję oraz maksymalne prędkości robocze, ale również jest urządzeniem bardzo elastycznym. Operator może dowolnie przełączać się pomiędzy dwoma zakresami masy za jednym naciśnięciem przycisku, co oznacza, że DACS-G może być stosowany do szerszego zakresu produktów. W przypadku zakłóceń zewnętrznych (takich, jakie powstają w czasie czyszczenia), unikalny i opatentowany przez Ishidę ogranicznik rozkładu sił obciążających (tj. DFL - Force Dislocating Limiter) odłącza automatycznie układ ważący od pasa ważącego, aby chronić wrażliwy sensor głowicy ważącej przed uszkodzeniem na skutek nadmiernych przeciążeń.

Firma Pfalzgraf Konditorei dąży do spełnienia najwyższych standardów jakości i gwarantuje swoim klientom produkty wolne od ciał obcych. Popularnie stosowany detektor metalu nie był dobrym rozwiązaniem dla Pfalzgrafu, mówi Stephan Koller. "Nie chcemy jedynie detekcji zanieczyszczeń metalowych, lecz również całego zakresu innych elementów niepożądanych." Tym samym na samym końcu linii produkcyjnej ostatnią usytuowaną stacją jest system inspekcji X-ray Ishida IX-GA 4075. System niezawodnie wykrywa ciała obce o średnicy mniejszej niż 1 mm, nawet przy stosowaniu dużych prędkości operacyjnych. Torty i ciasta, przykładowo, mogą zawierać maleńkie odpryski granitu, które dostały się do produktu wraz z owocami. Model IX-GA 4075 Ishidy potrafi dokonać identyfikacji kontaminantów z metalu, szkła oraz tworzywa sztucznego o większej gęstości.

Opatentowana technologia kryjąca się za systemami inspekcji X-ray Ishida opiera się na oprogramowaniu wykorzystującym inteligentny algorytm genetyczny tj. GA (Genetic Algorithm). System osiąga wyjątkowo wysoki poziom dokładności inspekcyjnej na drodze analizy agregowanych danych obrazowych z wielu generacji kontrolnych. Ponieważ niektóre zanieczyszczenia pojawiające się w ciastach i tortach mają charakter powtarzalny, system można optymalizować w celu wyszukania tych właśnie obiektów.

"Dzięki temu mogliśmy zmodyfikować system pod kątem specyficznych właściwości naszych produktów" - mówi Stephan Koller. "Każda generacja przyczynia się do tworzenia coraz dokładniejszego rejestru porównawczego. System można konfigurować szybko i łatwo poprzez przepuszczenie wiązki X-ray przez obiekt testowy od dwóch do trzech razy. Rejestr danych pozwala na sprawdzanie prawidłowości procesu produkcyjnego, a także dostarcza informacji niezbędnych do procesu optymalizacji produkcji."

Zapoznanie się z tym, w dużej mierze bezobsługowym systemem inspekcyjnym X-ray, nie stwarzało pracownikom firmy Pfalzgraf Konditorei większego problemu. Maszyna jest prosta w obsłudze i uzyskuje gotowość roboczą zaraz po automatycznej procedurze konfiguracji, co zajmuje zaledwie 90 sekund. Doprecyzowanie ustawień może być przeprowadzane podczas trwania produkcji. System dostarczany jest wraz z setką programowalnych ustawień wstępnych, co umożliwia szybkie przezbrajanie międzyproduktowe.

Odwiedź stronę Ishidy: https://www.ishidaeurope.com/pl 

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Procesy i Technologie

Dystrybutorem urządzeń Ishida jest:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.