Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Traysealer Ishida: Technologia zwiększająca efektywność pakowania

Kategoria: Procesy i Technologie

Efektywność produkcji i technologia są ze sobą ściśle powiązane. Instalacja systemu hermetyzacji tacek Ishida QX-775 w firmie Friweika eG, specjalizującej się w przetwórstwie i produkcji wyrobów ziemniaczanych, umożliwiła zwiększenie wydajności linii produkującej świeże pyzy ziemniaczane o 25 proc. Jak udało się zwiększyć wydajność pakowania?

Ziemniaczane pyzy  należą do ulubionych smakołyków w całych Niemczech. W celu sprostania rosnącemu zapotrzebowaniu na te produkty, firma Friweika oferuje pyzy w zróżnicowanej formie - jako gotowe ciasto zapakowane w torebki lub jako gotowy produkt, wstępnie uformowany i zahermetyzowany w technologii MAP na tackach produktowych. Produkcja tego wyrobu to rząd 700 ton ciasta na tydzień (ilość odpowiada około 3 milionom pyz).

Kierując się potrzebą sprostania tempa pakowania do tempa produkcji, firma Friweika poszukiwała rozwiązań podnoszących wydajność. Dwa dotychczasowo eksploatowane traysealery półautomatyczne postanowiono zastąpić rozwiązaniem w pełni zautomatyzowanym.

– Chcieliśmy wydajnej maszyny z potencjałem do przyszłej ekspansji, urządzenia nie tylko solidnego, ale - co równie ważne - niezajmującego zbyt wiele przestrzeni produkcyjnej – wyjaśnia Christian Möhr, Szef Wydziału Wartości Dodanej.

System hermetyzowania tacek (traysealer) Ishida QX-775 Flex może zahermetyzować jednocześnie do sześciu tac przy prędkości maksymalnej 15 cykli na minutę (cięcie zewnętrzne, cięcie wewnętrzne i etap folii termo-kurczliwej). Jednym z powodów tak wysokiej prędkości maszyny jest zastosowanie rozdzielonych systemów odsysania i iniekcji gazu. Natomiast użycie nowoczesnej serwo-technologii zapewnia efektywne sterowanie procesami podawania, tak tacek, jak i folii, nawet przy dużych prędkościach.

Jedno pasmowy system charakteryzuje m.in. kompaktowa konstrukcja. Urządzenie mierzy zaledwie 3114 mm długości i 1340 mm szerokości - integracja z istniejącą w Friweika linią produkcyjną nie stanowiła najmniejszego problemu. Dla porównania, inni dostawcy chcąc dorównać do poziomu wydajności  Ishida QX-775 Flex musieliby stosować większe systemy dwupasmowe. Inną korzyścią jest system podawania tacek, który został wyposażony w plastikowe pasy. Traysealer Ishida QX-775 Flex obsługuje wszystkie typowe odmiany tacek oraz folii stosowane w technologii hermetyzowania produktu w atmosferze modyfikowanej MAP (tj. Modified Atmosphere Packing) oraz umożliwia szybkie i częste przezbrajanie.

Aktualnie, świeże pyzy ziemniaczane w firmie Friweika są pakowane na dwóch formatach tacek. Ishida zaprojektowała dla nich specjalnie dostosowane narzędzia. Tacki 4 komorowe o masie docelowej 500 g przeznacza się do sprzedaży w supermarketach, natomiast tacki nowego formatu, tj. 15 komorowe o masie docelowej 1,9 kg dedykowane są na rynek gastronomii. Nowy, znacznie większy format, nie byłby możliwy na wcześniej eksploatowanych urządzeniach.            

Stosowana atmosfera ochronna ma za zadanie przedłużanie okresu trwałości produktów i w tym przypadku składa się z mieszaniny dwutlenku węgla i azotu. System Ishida QX-775 Flex wyposażono w zintegrowany system analizy gazów dla każdego cyklu uszczelniania. To dzięki niemu skład atmosfery ochronnej podlega stałemu monitorowaniu. Jeśli mieszanina gazów nie jest taka, jak powinna, system zostaje automatycznie zatrzymany.

Co równie ważne, QX-775 Flex łączy wysokie ciśnienie uszczelniania z precyzyjnym sterowaniem, tak czasu jak i temperatury zgrzewania dla każdej tacki indywidualnie. To pozwala na uzyskanie opakowania o wysokiej jakości, zmaksymalizowanego efektu wizualnego  i w rezultacie atrakcyjnego wyglądu produktu na półce sklepowej.

– Wcześniej mieliśmy do czynienia z wadami, takimi jak wiszące nadlewki na szwie po spawie uszczelniającym, ale z tym już koniec – stwierdza Christian Möhr.

Ponadto, system hermetyzacji, tj. traysealer Ishida oferuje wyjątkową, docenianą przez operatorów z Friweika, łatwość obsługi. A to dzięki automatycznemu konfigurowaniu i do 100 zaprogramowanych ustawień. Dla wymiany folii i narzędzi dostępny jest zakres funkcji szybkiej zmiany. Wózek narzędziowy z napędem, zaprojektowany, jako asysta procesu przezbrajania oraz jako stanowisko ich konserwacji to dodatkowe ułatwienie. Operatorzy mogą usunąć zarówno całe narzędzie lub tylko jego dolną albo górną sekcję według potrzeby.

Inwestycja Friweika w całkowicie zautomatyzowany system Ishida przyniosła wiele konkretnych korzyści.

– W ciągu trzech miesięcy od zainstalowania maszyny wydajność procesu wzrosła o 25 proc. Ponadto wymóg złożoności i czasu obsługi przez operatora maszyny uległ zredukowaniu – mówi Christian Möhr.

Obecnie, system QX-775 Flex nie pracuje z pełną wydajnością ponieważ poprzedzające sekcje linii produkcyjnej nie nadążają za tempem. Jednakże, jak twierdzi Christian Möhr, bieżąca wydajność wyjściowa 60 sztuk na minutę wkrótce ulegnie podwojeniu.

 

Źródło: ishidaeurope.com

 

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Dystrybutor urządzeń Ishida w Polsce:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.